Ałycza, śliwa wiśniowa (Prunus cerasifera)
- potocznie zwana mirabelką (w języku naukowym mirabelki to inny gatunek śliwy — śliwa domowa mirabelka (Prunus domestica ssp. syriaca)
- pestka ałyczy mocno przylega do miąższu owocu, natomiast u mirableki – łatwo się oddziela
- rośnie dziko na Bałkanach i w Azji Mniejszej
- w Polsce pospolicie uprawiana
- czesto dziczeje na skrajach lasów, przy drogach
- owoce słodko-kwaśne
- pyszne na surowo
- można robić kompoty, soki i powidła
- W Armenii i Gruzji robi się z nich ostry sos tkemali do mięs z rożna.
źródła:
Mirabelki to wnuczki ałyczy, zgodnie z nauką.
No właśnie…Ałycza to nie mirabelka… Jedną z praktycznych różnic dostrzec można w owocach – w mirabelkach pestka łatwo oddziela się od miąższu, w ałyczy nie. Owoce ałyczy zazwyczaj zdecydowanie żółte…