Ałycza (mirabelka)

Ałycza, śliwa wiśniowa (Prunus cerasifera)

  • potocznie zwana mirabelką (w języku naukowym mirabelki to inny gatunek śliwy — śliwa domowa mirabelka (Prunus domestica ssp. syriaca)
  • pestka ałyczy mocno przylega do miąższu owocu, natomiast u mirableki – łatwo  się oddziela
  • rośnie  dziko na Bałkanach i w Azji Mniejszej
  • w Polsce pospolicie uprawiana
  • czesto dziczeje na skrajach lasów, przy drogach
  • owoce słodko-kwaśne
  • pyszne na surowo
  • można robić kompoty, soki i powidła
  • W Armenii i Gruzji robi się z nich ostry sos tkemali do mięs z rożna.

źródła:

  • 19
  •  
  •  
  •  
  •  
Written By
More from Ola

Jadalne chwasty – czerwiec

Zaprazam Was po kolejną garść wiedzy na temat zastosowań kulinarnych dzikich roślin....
Read More

3 komentarze

  • No właśnie…Ałycza to nie mirabelka… Jedną z praktycznych różnic dostrzec można w owocach – w mirabelkach pestka łatwo oddziela się od miąższu, w ałyczy nie. Owoce ałyczy zazwyczaj zdecydowanie żółte…

  • Pyszne na surowo? Moim zdaniem odwrotnie! Surowe są suche, jakby bez soku. Brakuje im aromatu i smaku, poza kwaśnym. Ugotowane i posłodzone zyskują znacznie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *