Apteka od kuchni – receptura


„Kuchnią” i duszą apteki jest receptura. To tutaj zachodzą rozmaite procesy – gotowanie, rozpuszczanie, mieszanie, rozdrabnianie, emulgowanie… Powstają maści, kremy, globulki, czopki, roztwory, mikstury… Dzięki recepturze można wykonać lek np w niestandardowej dawce, np mniejszej niż dostępna w handlu. Można dobrać składniki konkretnie dla danej osoby. Oczywiście wszystko w ramach „biblii receptury” czy Farmakopei oraz według recepty lekarza. Niestety obecnie wykonuje się rzadko leki recepturowe, a z surowców zielarskich prawie nigdy. Wiele substancji do receptury zostało wycofanych. Na zdjęciach mamy piękne opakowania substancji, z których wiele już nie ma w użytku… Dawniej apteka kojarzyła się z zapachem ziół i innych surowców oraz bogato rozwiniętą recepturą. Z ziół wykonywano nalewki, mikstury, mieszanki, odwary, maceracje…

 

Written By
More from Ola

Z wizytą u Królowej Śniegu czyli zwiedzanie Jaskini Lodowej Dobszyńskiej

Podczas pobytu w Tatrach jako odpoczynek od wspinania się po górach, zrobiliśmy...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *