Apteka od kuchni – receptura

“Kuchnią” i duszą apteki jest receptura. To tutaj zachodzą rozmaite procesy – gotowanie, rozpuszczanie, mieszanie, rozdrabnianie, emulgowanie… Powstają maści, kremy, globulki, czopki, roztwory, mikstury… Dzięki recepturze można wykonać lek np w niestandardowej dawce, np mniejszej niż dostępna w handlu. Można dobrać składniki konkretnie dla danej osoby. Oczywiście wszystko w ramach “biblii receptury” czy Farmakopei oraz według recepty lekarza. Niestety obecnie wykonuje się rzadko leki recepturowe, a z surowców zielarskich prawie nigdy. Wiele substancji do receptury zostało wycofanych. Na zdjęciach mamy piękne opakowania substancji, z których wiele już nie ma w użytku… Dawniej apteka kojarzyła się z zapachem ziół i innych surowców oraz bogato rozwiniętą recepturą. Z ziół wykonywano nalewki, mikstury, mieszanki, odwary, maceracje…

 

  • 238
  •  
  • 1
  •  
  •  
Written By
More from Ola

Ogród Botaniczny w Pradze

Medinilla – rodzina zaczerniowate (Melastomataceae) Tunbergia – rodzina  akantowate (Acanthaceae) Lilia amazońska (Eucharis...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *