Apteka od kuchni – receptura


„Kuchnią” i duszą apteki jest receptura. To tutaj zachodzą rozmaite procesy – gotowanie, rozpuszczanie, mieszanie, rozdrabnianie, emulgowanie… Powstają maści, kremy, globulki, czopki, roztwory, mikstury… Dzięki recepturze można wykonać lek np w niestandardowej dawce, np mniejszej niż dostępna w handlu. Można dobrać składniki konkretnie dla danej osoby. Oczywiście wszystko w ramach „biblii receptury” czy Farmakopei oraz według recepty lekarza. Niestety obecnie wykonuje się rzadko leki recepturowe, a z surowców zielarskich prawie nigdy. Wiele substancji do receptury zostało wycofanych. Na zdjęciach mamy piękne opakowania substancji, z których wiele już nie ma w użytku… Dawniej apteka kojarzyła się z zapachem ziół i innych surowców oraz bogato rozwiniętą recepturą. Z ziół wykonywano nalewki, mikstury, mieszanki, odwary, maceracje…

 

Written By
More from Ola

Od Smereka do Chatki Puchatka czyli Połonina Wetlińska po raz drugi

Rok później, zawitaliśmy ponownie na Połoninę Wetlińską, tym razem przebyliśmy ją w...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *