Apteka od kuchni – receptura

Apteka od kuchni - receptura (2)

„Kuchnią” i duszą apteki jest receptura. To tutaj zachodzą rozmaite procesy – gotowanie, rozpuszczanie, mieszanie, rozdrabnianie, emulgowanie… Powstają maści, kremy, globulki, czopki, roztwory, mikstury… Dzięki recepturze można wykonać lek np w niestandardowej dawce, np mniejszej niż dostępna w handlu. Można dobrać składniki konkretnie dla danej osoby. Oczywiście wszystko w ramach „biblii receptury” czy Farmakopei oraz według recepty lekarza. Niestety obecnie wykonuje się rzadko leki recepturowe, a z surowców zielarskich prawie nigdy. Wiele substancji do receptury zostało wycofanych. Na zdjęciach mamy piękne opakowania substancji, z których wiele już nie ma w użytku… Dawniej apteka kojarzyła się z zapachem ziół i innych surowców oraz bogato rozwiniętą recepturą. Z ziół wykonywano nalewki, mikstury, mieszanki, odwary, maceracje…

 

Written By
More from Ola

Herbatka z gałązek czeremchy

Od zawsze interesowałam się i zachwycałam się naturą – ptakami, łąkami, górami,...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *