Aronia

Aronia czarna (Aronia melanocarpa)

Aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa)  z rodziny różowatych Rosaceae

pochodzi z Ameryki Północnej, posiada prawie czarne owoce niesamowicie bogate w drogocenne składniki odżywcze.

Owoce aronii zawierają:

Działanie owoców aronii:

  • obniża ciśnienie krwi (niektórzy narzekają, że za bardzo; u osób wrażliwych zdarza się, że po wypiciu ok 100 ml skondensowanego soku z aronii własnej roboty może się nawet pojawić skłonność do omdleń).
  • obniża podwyższony poziom cukru
  • zapobiega miażdżycy
  • wzmacnia naczynia krwionośne, wskazana przy „pajączkach” – dzięki flawonoidom
  • poprawia ostrość widzenia
  • walczy z nadmiarem wolnych rodników obwinianych za powstawanie  nowotworów i przedwczesne starzenie się
  • ściagające – dzieki garbnikom
  • zmniejsza fotostarzenie  –  zły efekt promieniowania UV na skórę
  • wyciąg z aronii wchodzi w skład preparatu na przeziębienie dla kobiet w ciąży oraz karmiących
  • ekstrakt z suszonych owoców wchodzi w skład kremów witaminowych
  • przeciwzapalne – dzięki garbnikom i fenolokwasom

Aronia nie nastręcza wielu trudności podczas uprawy, zazwyczaj nie wymaga użycia śrdków ochrony roslin, dlatego dość łatwo kupić towar ekologiczny.

Jak można poprawić cierpki smak owoców?

  • mrożenie
  • „przetrzymanie” owoców na krzakach i zbieranie je po przymrozkach.

Co można zrobić z aronii:

źródła:

  1. Eliza Lamer Zarawska – Zioła i rośliny Lecznicze
Written By
More from Ola

Czeremcha – drzewo pachnące migdałami

Już sama nazwa  – czeremcha – bardzo mi się podoba.  Jest to...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *