Aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa) z rodziny różowatych (Rosaceae)
pochodzi z Ameryki Północnej, posiada prawie czarne owoce niesamowicie bogate w drogocenne składniki odżywcze.
Owoce aronii zawierają:
- witaminy : C, B2, B6, PP, E i P
- minerały: cynk, magnez, potas i żelazo.
- antocyjany – ciemne barwniki roślinne o wybitnych właściwościach zdrowotnych koloru niebieskoczarnego
- żólte flawonoidy: rutyna i inne pochodne kwercetyny
- fenolokwasy – działające przeciwutleniająco
- garbniki
- minerały: jod
- kwasy organiczne
Działanie owoców aronii:
- obniża ciśnienie krwi (niektórzy narzekają, że za bardzo; u osób wrażliwych zdarza się, że po wypiciu ok 100 ml skondensowanego soku z aronii własnej roboty może się nawet pojawić skłonność do omdleń).
- obniża podwyższony poziom cukru
- zapobiega miażdżycy
- wzmacnia naczynia krwionośne, wskazana przy “pajączkach” – dzięki flawonoidom
- poprawia ostrość widzenia
- walczy z nadmiarem wolnych rodników obwinianych za powstawanie nowotworów i przedwczesne starzenie się
- ściagające – dzieki garbnikom
- zmniejsza fotostarzenie – zły efekt promieniowania UV na skórę
- wyciąg z aronii wchodzi w skład preparatu na przeziębienie dla kobiet w ciąży oraz karmiących
- ekstrakt z suszonych owoców wchodzi w skład kremów witaminowych
- przeciwzapalne – dzięki garbnikom i fenolokwasom
Aronia nie nastręcza wielu trudności podczas uprawy, zazwyczaj nie wymaga użycia śrdków ochrony roslin, dlatego dość łatwo kupić towar ekologiczny.
Jak można poprawić cierpki smak owoców?
- mrożenie
- “przetrzymanie” owoców na krzakach i zbieranie je po przymrozkach.
Co można zrobić z aronii:
- sok z aronii z gruszką, jabłkiem lub malinami
- nalewkę – robi się z surowych owoców, z laską cynamonu, wanilią, 3 ziarnami kardamonu, 1 szt anyżu gwiazdkowego lub goździków (na 1 litr nalewki)
- nalewkę z aronii inaczej (z owocami czeremchy)
- nalewkę z aronii z liśćmi wiśni
- wino z aronii z czeremchą
źródła:
- Eliza Lamer Zarawska – Zioła i rośliny Lecznicze
1 Comment