Balsam peruwiański i balsam Tolu z drzewa balsamowego

Balsam peruwiański

Balsamowe drzewo (woniawiec toluański, woniawiec balsamowy, Myroxylon balsamum, Myroxylon toluiferum) z rodziny bobowatych (Fabaceae) -jest to roślina drzewiasta rosnąca w pd i śr Ameryce osiągająca wysokość do 25. Myroxylon balsamum pochodzi z Peru, Kolumbii i Wenezueli a odmiana Myroxylon balsamum var pereirae jest charakterystyczna dla całej Ameryki Środkowej. Oba gatunki tworzą lasy pierwotne na wysokości 850 m n p m.

Otrzymuje się z niej 2 typy balsamów: peru oraz tolu.

Balsam tolu (opobalsam) przez nacięcie kory i zebranie wyciekające z niej kropli żywicy z Myroxylon balsamum

Balsam peru  –  otrzymuje się z odmiany Myroxylon balsamum var pereirae przez nacinanie kory, opalanie kory i owijanie jej  tkaniną. Po nasączeniu tkaninę wygotowuje się w wodzie.


Balsam peru (balsam peruwiański)

  • ma działanie odkażające, ale dla niektórych osób także alergizujące
  • posiada karmelowo – cynamonowy waniliowy aromat
  •  jest stosowany zewnętrznie w postaci maści i roztworów etanolowych w chorobach skóry, ranach, odmrożeniach oraz przeciw pasożytom skóry.
  • podobnie jak balsam Tolu ma ciemną barwę i słodkawy aromat, dodatkowo z ziołowymi nutami.
  • jest stosowany w testach jako wskaźnik alergii na kosmetyki
autor: Franz Eugen Köhler

Balsam tolu (opobalsam)

  • posiada nieco łagodniejszy zapach, bardziej waniliowy, słodki z nieco pikantnym, cynamonowym aromatem.
  • ma bardzo dobre właściwości utrwalania i harmonizowania zapachu
  • dzięki zapachowi stosowany w kosmetykach, perfumach i deserach
  • obecnie w perfumiarstwie w stu procentach zastąpiony niestety syntetycznym odpowiednikiem
  • z jednego drzewa rocznie otrzymuje się 2,5 kilograma balsamu
  • ma barwę czerwono-brązową, po zastygnięciu jego fakturą przypomina krzemień
  • był stosowany w syropach na kaszel
  • jego nazwa pochodzi od nazwy Tolú – ludu pierwotnie zamieszkującego tereny dzisiejszej Kolumbii, który wykorzystywał żywicę balsamowca do celów leczniczych
  • w peruwiańskiej medycynie ludowej był stosowany w przypadku astmy, przeziębień, zapalenia gardła, kataru, ból głowy i na choroby choroby weneryczne
  • dawniej służył do wyrobu nalewki i syropu (jako środek środki przeciwgruźliczy)
  • posiada właściwości antyseptyczne i wykrztuśne  – wytwarzane są syropy i  pastylki na kaszel
  • przyspiesza gojenie, jest stosowany na odleżyny, pęknięcia skóry
  • niestety może podrażniać skórę
  • zawiera żywicę do 80%, olejek eteryczny do 3% (a w w nim kwas benzoesowy, cynamonowy i ich estry – benzoesan benzylu i cynamylu oraz aldehyd benzoesowy i wanilina)

 

autor: Franz Eugen Köhler

Balsam peru i tolu posiada działanie:

działanie występuje przy kontakcie ze skórą, a także przy wdychaniu działa na drogi oddechowe

  • zawiera kwas trans – cynamonowy – działanie przeciwzapalne, silny przeciwutleniacz, działanie odkażające
  • antyseptyczne –  przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze
  • nadal stosowany w czerwonce pełzakowatej, w biegunkach, upławach, grzybicach oraz świerzbie
  • wykrztuśne
  • pobudza gojenie (ziarninowanie) skóry – stosowany na rany otarcia, ropnie i owrzodzenia na skórze
  • w tym celu są stosowane maści i roztwory alkoholowe
  • otrzymywane z niego preparaty stosowane w leczeniu dróg oddechowych, zapaleniu płuc gruźlicy, przeziębieniu, grypie, astmie, nieżycie nosa i reumatyzmie
  • przynosi ulgę we wrzodach żołądka
  • preparaty z owoców i liści używane były od dawna przez plemiona amazońskie w leczeniu grypy, gorączki, astmy, kataru i reumatyzmu
  • właściwości przeciwdrobnoustrojowe są wykorzystywane w szamponach przeciwłupieżowych, odżywkach do włosów oraz płynach do higieny intymnej
  • stosowany w przypadku hemoroidów i świądu
  • w dentystyce stosowany do leczenia “suchego zębodołu”
  • w USA jest składnikiem suplementów
  • stosowany doustnie może niestety wywołać silną alergię na skórze
  • można przegrzewać, nie ulega zniszczeniu w wysokiej temperaturze

Dla ciekawskich

Balsam peru –

żywica stanowi 30% wydzieliny z kory, ponad 60 % to olejek eteryczny

skład żywicy

  •  50% cynameiny (mieszanina ok 40% płynnego benzoesanu benzylu i ok 20%  cynnamonianu benzylu) i inne estry kwasu cynamonowego, cynamonian cynamylu
  • wolny kwas cynamonowy
  • wolny kwas benzoesowy i alkohol benzylowy
  • wanilina

skład olejku eter

  • nerolidol
  • kariofilen
  • alfa kadinen
  • alfa kalakoren
  • alfa kurkumen
  • alfa pinen
  • eugenol
  • farnezol (seskwiterpen)

Ponadto zawiera: kumaryny, saponiny, triterpeny, kwas ferulowy, kwas oleanolowy, woski i garbniki

Leki gotowe zawierające balsam peruwiański

  • Aromagel (Camphorum, Eucalypti oleum, Balsamum peruvianum, Rosmarini oleum)
  • Balsolan (Balsamum peruvianum 10% – zastosowanie: odleżyny, oparzenia, odmrożenia, choroby skóry takie jak świerzb, owrzodzenia podudzi oraz skóry po zapaleniu paciorkowcowym i gronkowcowym)
  • Depulol (Rosmarini oleum, Eucalypti oleum, Balsamum peruvianum)
  • Hemorectal (Bismuthi oxidum, Bismuthi subgallas, Acidum boricum, Balsamum peruvianum, Resorcinolum, Zinci oxidum)
  • Pulmex Baby (Eucalypti oleum, Balsamum peruvianum, Rosmarini oleum)
  • Rectosec (Benzocainum, Balsamum peruvianum, Zinci oxidum, Jecoris Aselli oleum)

Przepis na syrop z balsamem toluańśkim (Sirupus balsami toluani):

  • Balsamum toluanum          10 cz
  • Aqua tepida (woda letnia) 50 cz
  • Saccharum album               67 cz

10 g balsamu toluańskiego ogrzewać z 50 g wody w zakrytym naczyniu w kąpieli wodnej 50-60 stopni przez 6 godzin, często mieszając. Następnie odstawić, osuszyć, i w klarownym roztworze rozpuścić na ciepło 67 g cukru.

Przykład starego przepisu zawierającego Balsmaum peruvianum:

Rp.

Vit D3   1250j
Vit A 17500j
Balsami peruviani 0,5
Jacoris aselli olei 0,5
Vaselini albi ad 50
M.f.ung

Zagadnienia recepturowe

  • w wodzie – nie rozpuszczalny
  • Balsam peruwiański nie łączy się z olejami mineralnymi (wazelina, parafina). Należy go wymieszać np z olejem rycynowym (zamiast parafiną)
  • etanol 90 st miesza się w stosunku 1;1 lecz dalszy dodatek etanolu powoduje zmętnienie
  • rozpuszczalność w chloroformie 1:10 – 30
  • eter, kwas octowy lodowaty, benzyna – częściowo rozpuszczalny
  • smalec, lanolina, tłuszczowe podłoża, maściowe o większej zawartości wody – nie miesza się (wymieszać wstępnie z olejem rycynowym 1:1)
  • wodzian chloralu zwiększa rozpuszczalność balsamu w wodzie
  • można go solubilizować za pomocą Tweenu 20 lub 80 ( %)

źródła:

  • Katarzyna Żurowska – Ziołolecznictwo Amazońskie i Andyjskie
  • Eliza Lamer – Zarawska, Cezary Chwała, Antoni Gwardys – Rosliny w Kosmetyce i Kosmetologii Przeciwstarzeniowej
  • Romuald Czerpak, Agata Jabłońska – Trypuć – Roślinne Surowce Kosmetyczne
  • Czesław Fink-Finowicki, Preparatyka galenowa, 1955 r
  • Leszek Krówczyński, Edward Rybacki – Interakcje w fazie farmaceutycznej
  • Renata Jachowicz – Receptura apteczna
  • Jan K. Podlewski, Alicja Chwalibogowska – Podlewska – Leki Wspólczesnej Terapii
  • Stanisław Kohlmünzer – Farmakognozja

 

Written By
More from Ola

Pęciorniki

Pięciorniki (Potentilla) należą do rodziny różowate (Rosaceae). Karkonosze: Rumunia: Bułgaria: pięciornik ozdobny:      
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *