Berberys zwyczajny (Berberis vulgaris) – kwaśnica pospolita
ang: barberry
W Polsce jest wiele innych gatunków berberysu spotykanych w uprawie, są one jadalne, ale nie są przebadane co do właściwości leczniczych. Najczęściej sadzony jest berberys Thunberga z Japonii.
wygląd :
- kolczasty krzew
- w maju obsypany żółtymi kwiatami zebranymi w zwisające grona
- liście odwrotnie jajowate
występowanie:
- Cała Europa i Kaukaz
- kiedyś masowo wycinany, bo berberys jest żywicielem choroby zbóż rdzy źdźbłowej (Puccinia graminis)
skład owoców:
- kwasy organiczne (askorbinowy, jabłkowy)
- karotenoidy – prowitamina A
- pektyny 6%
- wit C – 60 mg% (1,5 razy więcej niż cytryny)
- wit E
- wit A K P – rutyna
- antocyjany
- nie zawierają alkaloidów izochinolinowych
- sole mineralne
liście – zawierają alkaloidy:
- berberyna – żółty barwnik, alkaloid izochinolinowy z kory korzeni i gałęzi, ma działanie lecznicze
- berberubina – także o działaniu leczniczym (berberyna i berberubina lecza uporczywe biegunki nawet spowodowane lamblią czy cholera i hamowały powstawanie w jelitach toksyn)
- jatrozyna
- palmatyna
- magnoforyna
- chelidotoksyna
Najwięcej berberyny zawarte jest w korze korzeni – 1%
działanie i zastosowanie owoców:
- źródło witamin C i E,
- zwiększają odporność
- słaby środek moczopędny i przeciwgorączkowy
- pomaga usuwać szkodliwe metabolity
- herbatki z owoców stosowane w przeziębienu gorączce
- na zimowe i wiosenne osłabienie
- poprawiaja przemianę materii
- pobudza wydzielanie soków trawiennych i działają słabo żółciopędnie,
- poprawiają pracę watroby
- dzięki rutynie wzmacniają naczynia krwionośne
- obkurczają macicę po porodzie
- przeciwkrwotocznie z kobiecych narządów
- stosowany nasercowo dobroczynny wpływ na układ krążenia
- leczenie reumatyzmu
- usuwają stan zapalny woreczka żółciowego
- herbatki z suszu owocowego do kuracji odchudzjacej
kora korzeni – zasobna w berberynę posiada zastosowanie:
- w przewlekłym zapaleniu wątroby
- zmniejszonym wytwarzaniu żółci i w kamicy żółciowej
- zółciopędne i żółciotwórcze (alkaloidy)
- korzenie dodatkowo posiadają działanie przeciwbiegunkowe – garbniki
- liście słabo przeczyszczające – żywica i wosk
- napary i odwary z liści stosowane w chorobach dróg żółciowych i wątroby oraz jako lek pobudzący wydzielanie sków trawiennych
- kora i korzenie służą do przemysłowego otrzymywania berberyny o działaniu m.in. antybiotycznym
zastosowanie kulinarne owoców:
- kwaśne jak cytryna – “polska cytryna”
- można jeść na surowo ale bardzo kwaśny smak
- sok pasteryzowany
- konfitura, galaretka
- przecier z cukrem
- suszyć
- przetwory zastepują cytrynę np do herbaty
- na Syberii owoce zasypuje się cukrem w słojach i przechowyje w chłodnych piwnicach – zapas witaminowy na zimę
- sokiem o mocno kwaśnym smaku można przyprawiać sałatki
źródła:
- Andrzej J.Sarwa – Lecznicze smakołyki
- Antonina Rumińska, Aleksander Ożarowski – Leksykon Roślin Leczniczych
- Zbigniew T. Nowak – Księga owoców leśnych
- Łukasz Łuczaj Dzikie rośliny jadalne Polski – przewodnik Survivalowy
- Eliza Lamer Zarawska – Zioła i rośliny Lecznicze
Nie miałam pojęcia, że one się tak nazywają. Dobrze wiedzieć 🙂
W krajach arabskich są używane do gotowania potraw ryżowych tak samo jak rodzynki.
Mam swój w ogrodzie , na zimę suszę i piję herbatkę z dziką różą . Bardzo mi smakuje . ?