Bez koralowy (Sambucus racemosa)

Bez koralowy (Sambucus racemosa)

Bez koralowy (Sambucus racemosa)

  • występuje dziko w górach, gdzie dochodzi aż po piętro kosodrzewiny
  • w północnej Polsce dziko występuje tylko wyspowo, także w postaci zdziczałej
  • owocostany nie formują baldachu – jak u bzu czarnego i hebdu, lecz grono z czerwonymi owocami.
  • owoce są trujące na surowo, powodują wymoty, biegunkię i bóle głowy
  • można je spożywać po ugotowaniu
  • podobno najważniejsze aby nie jeść nasion, bo to one są trujące
  • można wyrabiać syropy, dżemy, galaretki
  • syrop z bzu koralowego stosowany jest od kilu wieków w Anglii jako lek na przeziebienia
  • W Czechach i Słowacji wyrabia się z nich soki i syropy, w lecznictwie ludowym jako środek moczopęny
  • W Ameryce Północnej były stosowane przez Indian – najpierw owoce były kładzione na goracych kamieniach, aby rozłożyć trujacą substancję, a następnie suszono.

źródła:

 

Bez koralowy (Sambucus racemosa)
  • 182
  •  
  •  
  •  
  •  
Written By
More from Ola

Mirt zwyczajny

Mirt  zwyczajny (Myrtus communis) mirtowate (Myrtaceae      
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *