Bez koralowy (Sambucus racemosa)

Bez koralowy (Sambucus racemosa)

Bez koralowy (Sambucus racemosa)

  • występuje dziko w górach, gdzie dochodzi aż po piętro kosodrzewiny
  • w północnej Polsce dziko występuje tylko wyspowo, także w postaci zdziczałej
  • owocostany nie formują baldachu – jak u bzu czarnego i hebdu, lecz grono z czerwonymi owocami.
  • owoce są trujące na surowo, powodują wymoty, biegunkię i bóle głowy
  • można je spożywać po ugotowaniu
  • podobno najważniejsze aby nie jeść nasion, bo to one są trujące
  • można wyrabiać syropy, dżemy, galaretki
  • syrop z bzu koralowego stosowany jest od kilu wieków w Anglii jako lek na przeziebienia
  • W Czechach i Słowacji wyrabia się z nich soki i syropy, w lecznictwie ludowym jako środek moczopęny
  • W Ameryce Północnej były stosowane przez Indian – najpierw owoce były kładzione na goracych kamieniach, aby rozłożyć trujacą substancję, a następnie suszono.

źródła:

 

Bez koralowy (Sambucus racemosa)
Written By
More from Ola

Posty i diety ubogokaloryczne w leczeniu nowotworów i innych chorób przewlekłych

„Przy złej diecie medycyna jest bezsilna. Przy dobrej diecie medycyna jest zbyteczna.”                      ...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *