Bez koralowy (Sambucus racemosa)
- występuje dziko w górach, gdzie dochodzi aż po piętro kosodrzewiny
- w północnej Polsce dziko występuje tylko wyspowo, także w postaci zdziczałej
- owocostany nie formują baldachu – jak u bzu czarnego i hebdu, lecz grono z czerwonymi owocami.
- owoce są trujące na surowo, powodują wymoty, biegunkię i bóle głowy
- można je spożywać po ugotowaniu
- podobno najważniejsze aby nie jeść nasion, bo to one są trujące
- można wyrabiać syropy, dżemy, galaretki
- syrop z bzu koralowego stosowany jest od kilu wieków w Anglii jako lek na przeziebienia
- W Czechach i Słowacji wyrabia się z nich soki i syropy, w lecznictwie ludowym jako środek moczopęny
- W Ameryce Północnej były stosowane przez Indian – najpierw owoce były kładzione na goracych kamieniach, aby rozłożyć trujacą substancję, a następnie suszono.
źródła:
- Łukasz Łuczaj Dzikie rośliny jadalne Polski – przewodnik Survivalowy
- Jadalne owoce leśne – Wiesław Grochowski