Bez koralowy (Sambucus racemosa)

Bez koralowy (Sambucus racemosa)

Bez koralowy (Sambucus racemosa)

  • występuje dziko w górach, gdzie dochodzi aż po piętro kosodrzewiny
  • w północnej Polsc dziko wystęouje tylko wyspowo, także w postaci zdziczałej
  • owocostany nie formuja baldachu – jak u bzu czarnego i hebdu, lecz grono z czerwonymi owocami.
  • owoce są trujące na surowo, powodują wymoty, biegunkię i bóle głowy
  • można je spożywać po ugotowaniu
  • podobno najważniejsze aby nie jeść nasion, bo to one są trujące
  • można wyrabiać syropy, dżemy, galaretki
  • syrop z bzu koralowego stosowany jest od kilu wieków w Anglii jako lek na przeziebienia
  • W Czechach i Słowacji wyrabia się z nich soki i syropy, w lecznictwie ludowym jako środek moczopęny
  • W Ameryce Północnej były stosowane przez Indian – najpierw owoce były kładzione na goracych kamieniach, aby rozłożyć trujacą substancję, a następnie suszono.

źródła:

 

 

Bez koralowy (Sambucus racemosa)
Written By
More from Ola

Piwoniowy zawrót głowy

Opisywałam już zastosowanie peonii w lecznictwie i kuchni. Teraz zapraszam Was do...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *