Czy wiecie, że popularne kwiaty z ogrodu – forsycja i “bez” lilak prawidłowo nazywany lilakiem pospolitym (Syringa vulgaris) nie są szkodliwe, a posiadają szerokie właściwości lecznicze? Kwiaty te, jak pisze dr Różański, zawierają syringinę, która ma zastosowanie w leczeniu zapalenia wątroby, marskości i stłuszczenia wątroby a także przy chorobach autoimmunologicznych wątroby, nerek, gruczołów dokrewnych, endometriozy, czy łuszczycy. Syringina posiada właściwości przeciwnowotworowe.
Praktykujący fitoterapeuci stosują rośliny zawierające syringinę w leczeniu dolegliwości śledziony.
Przyjemna metoda na zastosowanie lilaka – wytworzenie herbatki fermentowanej, które opisałam we wpisie Fermentowane Herbaty Z Liści I Kwiatów
Lilak należy do rodziny oliwkowatych (Oleaceae).
Własnie robiłam herbatę z lilaka i z całej góry kwiatów został mały słoiczek… 😀 Jako dziecko lubiłam podjadać kwiatki lilaka, w tajemnicy przed dorosłymi 🙂
Wiem ☺️ od lat piję herbatkę z lilaka, jem kwiaty forsycji a nawet mam z niej nalewki.
Czy herbatę i syropy można robić z wszystkich lilakow? Też z węgierskiego i japońskiego i Pabina? Czy tylko z pospolitego?