Borowik ceglastopory

Borowik ceglastopory

  • grzyb jadalny, ale niektórzy uważają, że wymaga długiego gotowania,bo podobno może powodowac dolegliwości gastryczne.
  • jest pyszny, miąższ ma twardy i zwarty, jest rzadko atakowany przez robaki
  • pory początkowo żóltawopomarańczowe, z wiekiem stająsię ceglastoczerwone lub nawet krwistoczerwone
  • ciemnieje natychmiast po naciśnięciu, podobnie jak piaskowiec modrzak
  • można go pomylić z borowikiem ponurym

znaleziony w okolicach Skalnych Grzybów

13.09.2020

Tags from the story
Written By
More from Ola

Ptaki delty Dunaju – nie kończąca się opowieść…

Prezentowałam Wam już kilkakrotnie rzadkości i ptasie osobliwości delty Dunaju. Dziś sięgam...
Read More

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *