Borowik ceglastopory

Borowik ceglastopory (Boletus luridiformis)

  • grzyb jadalny, ale niektórzy uważają, że wymaga długiego gotowania,bo podobno może powodować dolegliwości gastryczne.
  • jest pyszny, miąższ ma twardy i zwarty, jest rzadko atakowany przez robaki
  • pory początkowo żółtawopomarańczowe, z wiekiem stają się ceglastoczerwone lub nawet krwistoczerwone
  • ciemnieje natychmiast po naciśnięciu, podobnie jak piaskowiec modrzak
  • można go pomylić z borowikiem ponurym

znaleziony w okolicach Skalnych Grzybów

13.09.2020

Written By
More from Ola

Miody, wyroby różane, szafran i gojnik – czyli co można kupić w sklepie zielarskim w Bułgarii

Bułgarska medycyna tradycyjna stosowała 772 gatunki ziół, teraz “tylko” 300. Będąc w...
Read More

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *