Borowik ceglastopory

Borowik ceglastopory (Boletus luridiformis)

  • grzyb jadalny, ale niektórzy uważają, że wymaga długiego gotowania,bo podobno może powodować dolegliwości gastryczne.
  • jest pyszny, miąższ ma twardy i zwarty, jest rzadko atakowany przez robaki
  • pory początkowo żółtawopomarańczowe, z wiekiem stają się ceglastoczerwone lub nawet krwistoczerwone
  • ciemnieje natychmiast po naciśnięciu, podobnie jak piaskowiec modrzak
  • można go pomylić z borowikiem ponurym

znaleziony w okolicach Skalnych Grzybów

13.09.2020

Written By
More from Ola

Mirra

Mirra wonna gumożywica z krzewu o nazwie balsamowiec mirra (Commiphora molmol, Balsdamodendron...
Read More

7 komentarzy

Pozostaw odpowiedź Wacław Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *