Pewnie już wiecie, że jednymi z moich ulubionych roślin są dziko rosnące owoce. Dziś będzie o borówce brusznicy (Vaccinium vitis-idaea). Należy ona do rodziny wrzosowatych (Ericaceae).
występowanie
Borówka brusznica jest rozpowszechniona na całym obszarze naszego kraju, najłatwiej ją spotkać w Bieszczadach. Rośnie w borach, na wrzosowiskach i w górach.
Występuje w północnej i środkowej Europie, Azji i Ameryce Północnej. Czysty gatunek występuje jedynie na obszarze Eurazji. Natomiast w Ameryce Północnej i Azji wschodniej mamy do czynienia z odmianą o drobniejszych liściach – Vaccinium vitis-idaea subsp minus.
nazwy
- ang.lingonberry, red bilberry, cowberry
- am. mountain cranberry
- niem. Preiselbeere, Kronsbeere
Najbardziej popularna polska nazwa – borówka lub borownik wywodzi się od boru, czyli miejsca występowania rośliny. Lista ludowych określeń na tę roślinę jest naprawdę długa: borowina, borówka kamioneczka, borówka czerwona, czerwienica, brusznica, brusznik, borówka leśna, borówka jesienna, jagoda czerwona, jagoda zimowa, ziemoziel, borówka wiecznie zielona, gruszponek, kwaśnica, kasztafyrnycia (w Komańczy) i gogodze.
Nazwa ziemoziel, bórówka wiecznie zielona i gruszponek (bukszpan) nawiązują do nie opadających, zimotrwałych i zimozielonych liści, podobnie jak u bukszpanu. Dodatkowo gałązki bukszpanu jak i borówki są używane do dekorowania święconki wielkanocnej.
wygląd
- Jest to mała rozgałęziająca się krzewinka o skórzastych, wiecznie zielonych, nie opadających na zimę jajowatych listkach do 2cm długości, o podwiniętym brzegu.
- Spód liści brusznicy posiada ciemne, gruczołowate kropki.
- Dzwonkowate kwiaty koloru różowego są zebrane z zwisłe grona.
- Owocem jest jagoda najpierw biała, podczas dojrzewania czerwieniejąca. Owoc jest twardy, wewnątrz białawy.
Głównym surowcem leczniczym jest liść, natomiast owoce są przede wszystkim zdrowym elementem diety.
skład liści:
- glikozydy fenolowe (arbutyna, kawoiloarbutynę, wolny hydrochinon) – 7%
- garbniki katechinowe -10%
- flawonoidy (pochodne kwercetyny i mirycetyny)
- kwas ursolowy (należy do triterpenów)
- kw organiczne: jabłkowy, benzoesowy
- antocyjany
- sole mineralne z duża zawartością magnezu
działanie liści brusznicy:
- liść brusznicy został wprowadzony do lecznictwa jako zastępstwo liścia mącznicy lekarskiej – bardzo rzadkiego gatunku.
- dzięki zawartości arbutyny działają bakteriobójczo w układzie moczowym, która rozkładając się uwalnia wolny hydrochinon o silnym działaniu odkażającym. To działanie wzmagają garbniki i flawonoidy. Jest to przykład synergii działania różnych składników w surowcu. Hydroliza arbutyny zachodzi w przypadku, gdy mocz ma odczyn zasadowy – z czym mamy często do czynienia w stanach zapalnych dróg moczowych. Naparu z liści nie można pić codziennie, bo arbutyna w dużych ilościach może drażnić żołądek i nerki. Podobne działanie mają liście gruszy i bergenii, którymi można zastapić brusznicę oraz oczywiście liście mącznicy lekarskiej. Natomiast kwiat wrzosu zawiera 0,5-1% arbutyny.
- działają moczopędnie – zwiększają ilość wydalanego moczu oraz jonów sodowych i chlorkowych
- stosuje się je w zakażeniach dróg moczowych oraz pomocniczy w kamicy układu moczowego, jeżeli towarzyszy jej zakażenie
- mają zastosowanie w zapaleniach przewodu pokarmowego i biegunce dzięki zawartości garbników, które tworzą na powierzchni skóry i błon śluzowych ochronną warstwę skoagulowanego “zgarbowanego” białka. Obecność tej warstewki zmniejsza wysięk, przekrwienie i stan zapalny. Drobnoustroje przewodu pokarmowego też ulegają “garbowaniu”, co daje efekt odkażający.
- wodne z liści borówki brusznicy mają działanie przeciwbakteryjne w stosunku do niektórych szczepów bakteryjnych, w tym do Helicobacter pylori, działaja gojąco na wrozdy żołądka i dwunastnicy
- kiedyś stanowiły główny składnik preparatu Idalbina który stosowało się przy biegunkach stanach zapalnych przewodu pokarmowego.
- wzmacniają drobne naczynka krwionośne, co oznacza, że są wskazane dla osób z “pajączkami (garbniki katechinowe i flawonoidy)
- w kosmetykach lekko wybielają i rozjaśniają plamy pigmentacyjne na skórze, dzięki zawartości arbutyny.
- mają zastosowanie jako środek odkażający i ściągający – dzięki garbnikom
działanie i zastosowanie owoców
- owoce posiadają takie samo działanie, lecz zdecydowanie słabsze (zawierają m.in. mniej arbutyny)
- stosuje się je w stanach zapalnych przewodu pokarmowego, wzdęciach i lekkich biegunkach
- częściej mają zastosowanie kulinarne jako środek wzmacniający i spożywczy – konfitura do dziczyzny i mięsa, a także stosowana ” na słodko”
- dzięki zawartości naturalnego kwasu benzoesowego (1-2 g na kg święzej masy) – substancji konserwującejo działaniu przecibakteryjnym i przecigrzybiczym, przetwory z brusznicy są bardzo trwałe. Kwas benzoesowy utrudnia wytworzenie wina z brusznicy, bo ogranicza fermentację.
- na Syberii były trzymane w wodzie na zimę, co poprawiało ich smak i były tak jedzone aż do wiosny
- owoce zawierają: antocyjany (ideina), garbniki, kwasy organiczne, cukry, pektyny i sole mineralne
zastosowania ludowe:
- na Białorusi odwar z całej rośliny, zebranej w okresie kwitnięcia, zalecany jest przy kaszlu i przeziębieniu, a także przy bólach w piersiach, gruźlicy, astmie i duszności. Piją go także przy dolegliwościach serca i podwyższonym ciśnieniu krwi. Ziele jest także stosowane przy cukrzycy i w reumatyzmie
- na Syberii zalecają odwary przy reumatyzmie i podagrze czyli dnie moczanowej
- w okolicy Sieradza odwar jest pity przy złej przemianie materii
- w Wałdowie zbiera się borówkę na lekarstwo „przeciw gorączce”
- na Syberii, gdzie ze względów klimatycznych był brak owoców, jagody borówki brusznicy używane były przy awitaminozie
- w Bułgarii i na Białorusi wodny odwar z całej rośliny w formie napoju służył jako lek przy macicznych krwawieniach i upławach
- w różnych miejscach przygotowuje się soki i kompoty, marmolady, także z dodatkiem gruszek, jabłek albo marchwi. Marmoladą smarowano chleb lub podawano do kaszy czy ziemniaków
- suszone kwiaty lub liście wykorzystuje się do zaparzania herbat
- z przypalonych liści brusznicy można uzyskać dobrą namiastkę zarówno herbaty, jak również kawy
- w krajach dawnego ZSRR suszy się owoce brusznicy i wykorzystuje do herbat witaminowych
- dawniej na Syberii wyrabiano z jagód brusznicy mocną wódkę
- ze względu na zawartość garbników roślinę wykorzystywali garbarze.
Może Cię również zainteresować:
- Żurawina – Kwaśne Panaceum Rodem z Bagien
- Borówka bagienna – roślina trująca czy jadalna
- Mącznica lekarska (niedźwiedzie grono) – surowiec zielarski, który zanika…
- Tam, gdzie rośnie żurawina i halucynogenne bagno, gdzie grunt się chwieje pod nogami i nic nie jest oczywiste…
- Kisiel z żurawiny
- Mikstura żurawinowa oczyszczająca wątrobę od znajomej naturoterapeutki
- Nalewka z żurawiny.
- Golteria – Pachnąca Jagoda
- Antocyjany – ciemne barwniki roślinne o wybitnych właściwościach zdrowotnych
- Konfitura z płatków piwonii.
- Nalewka z czeremchy.
- Nalewka z aronii.
- Szybki kisiel jeżynowy.
- Galaretka z owoców czarnego bzu.
źródła:
- Eliza Lamer-Zarawska – Ziola i rośliny lecznicze
- Maria Henslova – Z Badań nad Wiedzą Ludową o Roślinach Ericaceae – Wrzosowate; Slavia Aniqua, tom XXVI – rok 1979
- Łukasz Łuczaj – Dziekie Rośliny Jadalne Polski
-
Jakub Mowszowicz, Bolesław Broda – Przewodnik do oznaczania rośłin leczniczych, trujących i użytkowych
- prof. dr Wiesław Grochowski – Jadalne owoce leśne.
- Eliza Lamer-Zarawska, Barbara Kowal-Gierczak, Jan Niedworok – Fitoterapia i Leki Roślinne
Po słowackiej stronie Babiej Gory. obfitość jagód, oprócz czernicy, 100 metrów drogi ze szczytu rośnie również brusznica.