Bułgarskie Smaki – Sery, Lutenica I Lokum

Jak smakuje Bułgaria? Oprócz zapachów różanych, miodów i rakiji, Bułgaria smakuje także pysznymi serami i lutenicą.

Na uwagę zasługują 2 bułgarskie sery – sirene i kaszkawał. Ser sirene jest to ser biały, który tradycyjnie był wyrabiany z mleka owczego oraz melka bawolic. Obecnie najszerzej dostępny jest ser sirene z mleka krowiego. Jest on miękki i słony, smakuje oryginalnie, inaczej niż „nasze” sery.

Natomiast ser kaszkawał (кашкавал) – jest to rodzaj sera twardego, żółtego z mleka owczego lub krowiego, wytwarzany z masy parzonej, ale dojrzewający. Dla mnie w smaku jest to coś pomiedzy serem białym, a żółtym.

Lutenica (ljutenica, лютеница) – jest to pasta warzywna , złożona głownie z papryki, pomidorów i pieczonych bakłażanów, przyprawiona pikantnie i specyficznie kuminem, chili oraz czosnkiem.

Lokum (локум) – to bułgarski przysmak, coś w rodzaju naturalnych galaretko-żelek z naturalnym aromatem róż. W składzie zawiera m.in skrobię kukurydzianą o raz kwasek cytrynowy.

Bugarskie restauracje, które serwowały smaczne jedzenie wyróżniały się … tradycyjną glinianą ceramiką! Było to dla nas ciekawe doświadczenie – zamiast białych talerzy – brązowa ceramika! Nawet kawę podawano w glinianych filiżankach.

Popularnym  daniem jest gjuwecz (гювеч) czyli gulasz. Jego nazwa wzięła się od glinianego żarodpornego naczynia гювеч, w którym jest serwowany. Gulasz często jest wzbogacony  na wierzchu jajkiem sadzonym.

Częstym daniem jest także sałatka szopska (sałata szopska, шопска салата)- sałatka z pomidorów, paryki, ogórka, cebuli, oliwy z sokiem z cytryny obficie posypana startym serem sirene.

Może Cię również zaintresować:

Written By
More from Ola

Krajobraz z wiatrakiem i wierzbą – Żuławskie Klimaty w Palczewie

Wiatrak Holender w Palczewie Domy Podcieniowe – Perełki Żuław Dom Podcieniowy W...
Read More

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *