Jak smakuje Bułgaria? Oprócz zapachów różanych, miodów i rakiji, Bułgaria smakuje także pysznymi serami i lutenicą.
Na uwagę zasługują 2 bułgarskie sery – sirene i kaszkawał. Ser sirene jest to ser biały, który tradycyjnie był wyrabiany z mleka owczego oraz melka bawolic. Obecnie najszerzej dostępny jest ser sirene z mleka krowiego. Jest on miękki i słony, smakuje oryginalnie, inaczej niż „nasze” sery.
Natomiast ser kaszkawał (кашкавал) – jest to rodzaj sera twardego, żółtego z mleka owczego lub krowiego, wytwarzany z masy parzonej, ale dojrzewający. Dla mnie w smaku jest to coś pomiedzy serem białym, a żółtym.
Lutenica (ljutenica, лютеница) – jest to pasta warzywna , złożona głownie z papryki, pomidorów i pieczonych bakłażanów, przyprawiona pikantnie i specyficznie kuminem, chili oraz czosnkiem.
Lokum (локум) – to bułgarski przysmak, coś w rodzaju naturalnych galaretko-żelek z naturalnym aromatem róż. W składzie zawiera m.in skrobię kukurydzianą o raz kwasek cytrynowy.
Bugarskie restauracje, które serwowały smaczne jedzenie wyróżniały się … tradycyjną glinianą ceramiką! Było to dla nas ciekawe doświadczenie – zamiast białych talerzy – brązowa ceramika! Nawet kawę podawano w glinianych filiżankach.
Popularnym daniem jest gjuwecz (гювеч) czyli gulasz. Jego nazwa wzięła się od glinianego żarodpornego naczynia гювеч, w którym jest serwowany. Gulasz często jest wzbogacony na wierzchu jajkiem sadzonym.
Częstym daniem jest także sałatka szopska (sałata szopska, шопска салата)- sałatka z pomidorów, paryki, ogórka, cebuli, oliwy z sokiem z cytryny obficie posypana startym serem sirene.
Może Cię również zaintresować:
- Lokalne Wyroby z Bułgarii
- Miody, Wyroby Różane, Szafran I Gojnik – Czyli Co Można Kupić W Sklepie Zielarskim W Bułgarii
- O tym jak nie zobaczyliśmy Rezerwatu Żywego Ognia, ale spotkaliśmy najbardziej serdecznych ludzi na świecie
- Miód Spadziowy Z Dębowych Gór Strandża (Манов Мед)
- Co można kupić na targu warzywnym w Rumunii w Tulczy
- Zielarskie pamiątki z Rumunii
- Smaki Podlasia
- Smaki Teneryfy
Niewiele z tego jest dla mnie. Myślę jednak, że jedną z największych zalet podróżowania, jest poznawanie kultury, także poprzez kuchnię czy wspólne gotowanie:)
Aż chce się jeść 😉 Choć trzeba przyznać, że tradycyjna kuchnia bułgarska do lekkich nie należy
Ciekawa kuchnia. Bardzo lubie poznawać nowe smaki, a te wydają się smakowite.