Bursztyn i kwas bursztynowy

Bursztyn

Bursztyn:

kopalna żywica zawierająca:

  • spolimeryzowany kwas bursztynowy
  • kopolimery diterpenów labdanowych, seskwiterpenów i węglowodorów

Zastosowanie sproszkowanego bursztynu:

  • padaczka
  • zaburzenia oddawania moczu
  • reumatyzm
  • wyczerpanie psychiczne i energetyczne
  • działanie immunostymulujące

nalewka – na alkoholu powyżej 70 %

nalewka eterowa – 1 cz na 5 cz eteru dietylowego

Kwas bursztynowy   (Acidum succinium):

  • ułatwia oddychanie komórkowe (prawdopodobnie dzięki uczestniczeniu w cyklu Krebsa)
  • zapobiega niedotlenieniu
  • aktywuje wymianę energetyczną w komórkach organizmu
  • poprawia krążenie mózgowe i pracę serca
  • ułatwia wydalenie substancji toksycznych z organizmu
  • zwiększa wydolność organizmu
  • poprawia krążenie mózgowe
  • przyspiesza proces metabolizmu alkoholu
  • stymuluje układ odpornościowy
  • posiada działanie adaptogenne
  • zmniejsza bóle mięśni po wysiłku

Wpis ma charakter wyłącznie informacyjny i nie biorę odpowiedzialności za zastosowanie opisanych tu terapii. Nie udzielam porad zdrowotnych.

źródła:

  • materiały szkoleniowe dr Henryka Różańskiego

 

Written By
More from Ola

Żołna – kolorowa jak papuga (Merops apiaster, Bee-eater)

Nazywana jest pszczołojadem, gdyż żywi się głównie pszczołami i osami, czyli jadowitymi...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *