Chinowiec czerwonosoczny, kora chinowa, chinina i chinidyna

Nalewka z kory chinowej

Chinowiec czerwonosoczny (Cinchona succirubra),  rodzinmarzanowate (Rubiaceae)

  • występuje na tropikalnych lasach Andów

Surowcem jest kora chinowca (Cortex Cinchonae).

Skład kory chinowej;

8-10% alkaloidów izochonolinowych:

  • chinina,
  • cynchnina,
  • chinidyna
  • cynchonidyna

5% garbników katechinowych, ktróre podczas suszenia utlenia sie i przyjmuje zabarwienie czerwonobrunatne

Działanie i zastosowanie kory chinowej:

  • lek przeciwmalaryczny i przeciwgorączkowy
  • kora chinowa – proszek znany był znany w Hiszpanii pod nazwą Pulvo de la Condesa, a gdy handel korą przejął zakon jezuitów, stałsię dostępny w całej zachodneij Europie pod nazwą Pulvis jezuitorum lub Pulvis peruvianus
  • Chinia niszczy jedynie bezpłciową formę (schizonty), ale jest nieskuteczna wobec plciowych (gametocytom), neie zapobiega nawrotom choroby i nie chroni przed przxeniszeniem prxez komary

Alkaloidy izochinolinowe z kory chinowej:

  • Chinina– działanie przeciwmalaryczne i przeciwgorączkowe
  • Chinidyna – nie ma właściwości chininy, jest środkiem przeciwarytmicznym stosowanym w zapobiegasniu arytmii serca i mogotaniu przedsionków.

Zastosowanie nalewki z drzewa chinowego:

Tinctura Cinchonae – stosowana jako lek goryczowy, ściągający i antyseptyczny u osób z niedokwaśnościa oraz cierpiących na słabe trawienie i wchłanianie.

Działanie kory chinowej kosmetyczne i zewnętrzne:

Kora chinowa zmniejsza wypadanie włosów.

Wpis ma charakter wyłącznie informacyjny i nie biorę odpowiedzialności za zastosowanie opisanych tu terapii.

 

W homeopatii jest stosowany lek o nazwie China rubra np China rubra 9CH

wskazania:

  • każdy przypadek utraty płynów fizjologicznych
  • po porodzie aby przecwidziałać uczuciu zmęczenia na skutek utraty płynów
  • biegunka bezbolesna wyczrpująca z brzydko pachnącymi wiatrami
  • ogólne wzdęcie całego brzucha
  • gorzki smak w ustach

 

Wpis ma charakter informacyjny i nie jest poradą zdrowotną.

źródła:

  • Antonina Rumińska, Aleksander Ożarowski – Leksykon Roślin Leczniczych
Written By
More from Ola

Nalewka cebulowa, buraczana, kminkowa…

Podczas podróży na Dolny Śląsk mieliśmy przyjemność skosztowania nietypowych nalewek. Najbardziej nm...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *