Copaiba

Kopaiwa, kopaiba (Copaifera) 

Copaifera officinalis

Copaifera langsdorffii

  • zimozielone drzewa dostarczające oleożywicy, z której można wydestylować aromatyczny olejek copaiba
  • żywica olejową o kolorze od złotożółtego do brązowego, w zależności od gatunku
  • jest jednym z najważniejszych skomercjalizowanych produktów naturalnych Amazonii, eksportowanych również do Stanów Zjednoczonych, Francji, Niemiec i Anglii
  • należą do rodziny bobowatych (Fabaceae)
  • olejek Copaiba i jego właściwości lecznicze były dobrze znane Indianom Ameryki Łacińskiej, którzy używali go do leczenia ran wojowników po bitwach
  • pierwsza wzmianka o olejku copaiba miała miejsce prawdopodobnie w 1534 roku, kiedy to Pethus Martins opublikował w Strasburgu list do papieża Leona X, w którym lek używany przez rdzennych Indian nazwano copei
  • W tym samym czasie został opublikowany przez jezuity José Acosta, “De Natura Novi Orbi”, przetłumaczony na francuski w 1606 r., Który po portugalsku został nazwany “Naturalna i moralna historia Indian”, co zaostrzyło balsam używany przez Indianie miał doskonały zapach i znacznie silniejszy wpływ na gojenie się ran i innych chorób, przewidując nawet jego przyszłe użycie przez Hiszpanów .W połowie XVI wieku w pracy opublikowanej pod tytułem „Historia prowincji Santa Cruz, którą powszechnie nazywamy Brazylią”, Pero de Magalhães Gândavo jako pierwszy opisał skuteczność oleju copaiba jako środka przeciwbólowego i leczniczego , co zaowocowało ogólnoświatowym komentarzem na temat copaiba, wytwarzającej olejek, obok goździków, indygo i tytoniu, jeden z czterech najczęściej eksportowanych produktów przez prowincje Maranhão i Grão Pará.

Olejek Copaiba jest używany od ponad 500 lat w tradycyjnej medycynie ludowej i ma wiele zastosowań

działanie i zastosowanie:

  • przeciwzapalne (β- bisabolen),
  • przeciwbakteryjne, bakteriobójcze wykrztuśne
  • moczopędne
  • przeciwbólowe
  • przeciwwirusowe
  • przeciwbiegunkowe
  • przeciw reumatyzmowi i w łuszczycy
  • na choroby skóry, pokrzywkę
  • leiszmanioza
  • przeciwkrwotoczne
  • stymulujące
  • afrodyzjakowe

Niedawno przeprowadzono również testy laboratoryjne w celu udowodnienia przeciwbakteryjnego działania copaiba na bakterie tworzące płytkę nazębną , w tym na żel na bazie copaiba. celu . Stosowanie oleju copaiba na bakterie tworzące płytkę nazębną zostało niedawno udowodnione w badaniach przeprowadzonych na psach, a pod koniec okresu eksperymentalnego uzyskano znaczące zmniejszenie tworzenia się płytki nazębnej u zwierząt dzięki zastosowaniu roztworu na bazie fitofarmaceutyków Pieri Zbadano również in vitro działanie przeciwdrobnoustrojowe oleju copaiba na bakterię Streptococcus pyogenes, który wywołuje stany zapalne gardła, uzyskując pozytywne efekty w hamowaniu wzrostu tego drobnoustroju, a także w profilaktyce i terapii chorób przyzębia.

Skład chemiczny żywicy olejowej

Żywica olejowa Copaiba jest substancją naturalną składającą się z:

  • części stałej (nielotnej żywicy utworzonej przez kwasy diterpenowe
  • i olejku eterycznego

Skład olejku eterycznego – olejek składa się z seskwiterpenów

  • węglowodory seskwiterpenowe, które mają większą aktywność przeciwzapalną w porównaniu z pozostałymi grupami.
    • β- kariofilen  który ma udowodnione działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwobrzękowe
    • β- bisabolen o właściwościach opisanych jako przeciwzapalne i przeciwbólowe
    • germakren D
    • β- selinen
    • γ – kadinen
  • utlenione seskwiterpeny (alkohole) 

Wyekstrahowany olej może się różnić w zależności od stężenia i charakteru obecnych diterpenów i seskwiterpenów w zależności od odmian gatunkowych, czynników biologicznych, takich jak owady i grzyby  lub czynników abiotycznych.

Ciekawostką jest, że olejek zawiera w  składnik β-kariofilen (BPC) , który jest naturalnym kannabinoidem.

β-kariofilen

  • znajdziemy także w : olejku buchu, ylang-ylang, pieprzu czarnego i białego, melisy, chmielu lub konopiach

Zastosowania przemysłowe oleju Copaiba

  • Olejek Copaiba był szeroko stosowany i spełnia kilka funkcji. W niektórych miejscach w północnej Brazylii jest używany jako jako paliwa w oświetleniu publicznym. Ze względu na to, że jest bardzo bogatym i odnawialnym źródłem węglowodorów, żywica olejowa została poddana intensywnej ocenie jako źródło paliwa, z potwierdzonym sukcesem zmieszanym w stosunku 1: 9 z olejem napędowym
  • W przemyśle perfumeryjnym olejek eteryczny copaíba jest szeroko stosowany jako doskonały środek utrwalający zapachy , doskonale łącząc swoje świeże nuty i akry z esencjami zawierającymi nuty kwiatowe
  • Inne bardzo rozpowszechnione zastosowania oleju copaifeira to: suszenie, rozpuszczalniki w malarstwie porcelanowym, dodatek do produkcji kauczuku syntetycznego , dodatki do żywności zatwierdzone przez FDA , w przemyśle kosmetycznym za jego właściwości zmiękczające, bakteriobójcze i przeciwzapalne w produkcji kremów, mydeł, szamponów i odżywek do włosów
  • drewno pozyskiwane z copaibeiry było dość często skomercjalizowane  ze względu na swoje pożądane właściwości do zastosowania w stolarce (Loureiro, 1979), stolarstwie wykorzystywana również w budownictwie cywilnym i morskim oprócz produkcji węgla
  • oprócz wszystkich wyżej wymienionych zastosowań, olej copaiba nadal ma szeroki zakres zastosowań w medycynie ludowej, miejscowej oraz w przemyśle farmaceutycznym

źródła:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Written By
More from Ola

Pepino

Pepino, psianka melonowa (Solanum muricatum) – kolejny mało znany w Polsce owoc....
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *