Cynamonowiec cejloński, kasja i krewniacy

Cynamonowiec wonny, cynamonowiec chiński, kasja (Cinnamomum cassia)

Jeżeli mamy na myśli cynamon, to zazwyczaj mamy do czynienia z 2ma gatunkami:

1. Cynamonowiec cejloński (cynamonowiec prawdziwy, Cinnamomum zeylanicum, Cinnamomum verum,):

  • należy do rodziny wawrzynowatych (Lauraceae)
  • drzewo 10-15 m
  • pochodzi z wyspy Cejlon
  • uprawiany w wielu krajach strefy tropikalnej
  • głównym producentem jest Sri Lanka
  • kora cynamonu cejlońskiego powija się po obu stronach i jest bardzo krucha
  • najcenniejszy jest cynamon cienki i stosunkowo jasnej barwy – jest najbardziej aromatyczny.
  • w handlu jest takż esurowiec mielony z odpoadków powstającyh w czasie cęcia rurek
  • kora cynamonu cejlońskiego zawiera 1-1,5% olejku, garbniki i śluzy

Wytwarzanie kory cynamonowej:

  • ucina się pędy dł 3 m, usuwa się liście i gałązki boczne, zdejmuje się korę, zwija się i pozostawia na noc do fermentacji
  • wysuszona kora młodych pędów, pozbawiona korka jest przyprawą zwaną cynamonem
  • kora cienka jak papier, koloru jasnobrązowego z odcieniem czerwowanywm
  • rankiem zeskrobuje się zewnętrzną część kory, a pozostałą (właściwy cynamon) tnie się na odcinki, wiąże się w pęczki, które suszy najpierw w cieniu, następnie na słońcu
  • w procesie suszewnia kora nabiera charakterystycznej barwy i aromatu, a jej brzegi podwijająsę z obu stron, tworząc rurki

2. Cynamonowiec wonny (cynamonowiec chiński, cynamon chiński, kasja (Cinnamomum cassia, Cinnamomum aromaticum ):

  • jest tańszy i bardziej popularny
  • to jest ten znany nam powszechnie cynamon
  • także należy do rodziny wawrzynowatych (Lauraceae)
  • stosowany kulinarnie do aromatyzowania pierników, potraw słodkich z ryżu, pieczonych jabłek, wina grzanego, mięs
  • kolor wewnętrznej wartwy kory jest ciemniejszy, o czerwonacym zabarwieniu
  • laski są skręcone w pojedyncze rurki w przeciw do cejlońskiego
  • uprawiany w Chinach Wietnamie Meksyku i Ameryce Południowej
  • kora zawiera 1-2 % olejku eterycznego oraz garbiki, żywicie i śluz
  • ma słabszy aromat, a przy tym ostry, gorzkawy smak
  • kora cynamonowca chińskiego zwija się w cygaro i jest niesamowicie twarda
  • cynamon cejloński jest nawet kilkukrotnie droższy od chińskiego.

Zastosowanie kory cynamonowców:

  • w dolegliwościch trawiennych, przy braku łaknienia, uczuciu pełności, wzdęciach, skurczach
  • kora obu cynamonocwów obniża poziom cukru we krwi oraz poziom hemoghlobiny glikowanej (HbA1c) (składnik cynamonu, który prawdopodobnie jest odpowiedzialny za obniżenie poziomu cukru we krwi jest methylhydroxy chalcone polymer (MHCP),
  • poprawia wrażliwość tkanek na insulinę – co jest zbawienne przy insulinooporności ( )
  • zmniejsza poziom trójglicerydów oraz cholesterolu
  • poprawia trawienie – wchodzi w skład np Zioła Szwedzkie
  • działaniu przeciwbakteryjnym np. Aromatol Amol – stosowane zewnętrznie do nacierań
  • kora stosowana w cukiernictwie i likiernictwie,
  • do przyprawiania potraw i grzanego wina, wermutu
  • w kuchniach wschodnich do pieczenia mięs
  • posiada właściwości przeciwzapalne i przecwigorączkowe
  • zapobiega zatruciom przewodu pokarmowego  i niestrawności
  • pomaga przy przeziębieniu, infekcjach wirusowych i brodawkach
  • odstraszające insekty
  • poprawia dopływ krwi do mózgu polepszając tym samym pamięć i koncentrację
  • jest silnym przeciwutleniaczem
  • zawiera duże ilości manganu
  • w krajach Dalekiego Wschodu stosuje sięgo jako lek na żółądek, tamujący krwawienie, pobudzający, prrzecwiskurczowy, wzmaniacy apetyt, a także do aromatyzowania lekarstw
  • dawniej używany był do wyrobu masci i kadzideł
  • w Egipcie do balsamowania zwłok
  • nowe badania dowodzą, że hamuje postep choroby Alzheimera
  • hamuje angiogenezę – patologiczny wzrost nowych naczyń krwionośnych odżywiających guza. Przez hamowanie VEGF wykazuje właściowści przeciwnooowotworowe.

Cynamon w kosmetyce:

  • posiada działanie ujędrniające
  • jest stosowany w kosmetykach wyszczuplających oraz przeciwcellulitowych
  • ma działanie ściągające
  • zwiększa ukrwienie i posiada działanie rozgrzewające, dzięki czemu wykorzystuje się go w kosmetykach rozgrzewających np. do stóp oraz do kąpieli  kąpielach

 Olejek cynamonowy w kosmetyce:

  • zewnętrznie olejek ten stosowany jest w stanach zapalnych skóry
  • działa ściągająco, ujędrniająco i rozjaśniająco
  • likwiduje ropne wypryski, zapobiega plamom trądzikowym
  • jest idealny do gorących kąpieli zarówno w stanach przeziębienia, jak i zaburzeniach krążenia czy przebarwień na skórze.
  • jest także wykorzystywany w aromaterapii
  • wielu ludziom zapach cynamonu kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia, dlatego szczególnie w tym okresie popularne są kosmetyki o zapachu tej przyprawy
  • w preparatach na skórę stosuje się go w stężeniu 1%, bo może podrażniać skórę
  • stosowany w przemyśle perfumeryjnym

Olejek jest otrzymywany przez destylację z parą wodną kory z odpadów powstającyh przy produkcji cynamonu.

Skład olejku z cynamonowca cejlońskiego z kory:

  • aldehyd cynamonowy (65-76%)
  • kwas cynamonowy
  • aldehyd dihydrocynamonowy
  • aldehyd benzoesowy
  • eugenol (4-10%)
  • kuminol
  • terpeny: felndren, linalol, kariofilen, pinen

Zastosowanie olejku z kory:

  • posiada silne działanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczo i  niszczące roztocza
  • hamuje wzrost pleśni i drożdżaków
  • olejek podany doustenie pobudza czynności ruchowe prewodu pokarmowego i wydzielanie soków trawiennych, a także działa wiatropędnie
  • stosowany przy wzdęciach i braku łaknienia
  • antyseptyczne właściwości olejku zapobiegają zatruciom pokarmowym, co uzasadnia uzywanie jako przyprawy, szcególnie w krajach tropikalnych
  • zastosowany miejscowo działa odkażająco
  • w postaci nie rozcieńczonej olejek posiada działanie drażniące
  • nie należy użwyać go do ihalacji dzieci do 12 roku życia i oraz osób starszych
  • w aromaterapii – stosuje się go przy przeziębieniach
  • dodaje się do mieszanek przeciwreumatyczncyh
  • łągodny afrodyzjak
  • zwalcza pasożyty skóry (wszy, świerzb) oraz przewodu pokarmowego
  • zewnętrznie – posiada działanie przeciwwirusowe, dlatego stowosany jest na kurzajki
  • składnik leków: Amol, Argol, Aromatol
  • olejek cynamonowy z kory cynamonowca cejlońskiego bywa fałszowany olejkiem cynamonowym z liści oraz olejkiem kasjowym

Olejek cynamonowy z liści cynamonu cejlońskiego:

  • ten zawiera więcej eugenolu (70-90%), dzięki czemu jest bardziej podobny do olejku goździkowego
  • znacznie tańszy
  • był stosowany w medycynie ludowej na Cejlonie w postaci wywarów przy leczeniu infekcji
  • liście drzewa cynamonowego przykłada się do ran i wrzodów,
  • ma zastosowanie w aromaterpaii przede wszsytkim przy schorzeniach górnych dróg oddechowych, reumatyzmie, zaburzeniach gastrycznych a także jak o środek pobudzający przy zmęczeniu umysłowym.
  • służy do produkcji mydeł

Z kory korzeni cynamonowca cejlońskiego pozyskuje się kamforę (0,5-1%) (kamforę głownie się pozyskuje z innego cynamonowca – kamforowego)

  • owoce cynamonowca cejlońskiego są wykorzystywane do produkcji waniliny – popularnego zapachu waniliowego
  • kwiaty są źródłem olejku eterycznego dla perfumerii
  • olej z nasion śłuży do wyrobu świec
  • z drewna – wytkonywane są ozdobne przedmioty

Na Świecie występują jeszcze inne gatunki cynamonowców:

Cynamonowiec Burmana (Cinnamomum burmani):

  • jego kora zwana cynaomonem sajgońskim stanowi przyprawę i lekarstwo

Cynamonowiec topolistny (Cinnamomum obtusifolium)

  •  uprawiany w Wietnamie
  • dostarcza cynamonu o nazwie „sajgońska kasja”
  • liście stosowane jako przyprawa

Cynamonowiec tamala (Cinnamomum tamala):

  • uprawiany w Indiach i Pakistanie
  • korzenie dostarczają kamfory
  • kora liscie i pączki są przyprawami

Przeciwskazania i działania niepożądane cynamonu, a szxczególnie cynamonu cejlońskiego:

  • cynamon zawiera kumarynę, przez co niekótrzy sugerują że nadmiar cynamonu może być szkodliwy dla wątroby i nerek, co jednak nie zostało jednoznacznie potwierdzone.
  • kumaryna ma dziąłanie rozrzedzające krew, dlatego nie jest on wskazany dla osób z wrzodami przewodu pokarmowego oraz skłonnościami do krwotoków.
  • cynamon może przyspeiszyc poród, dlatego nie jest wskazny dla kobiet ciężarnych
  • przeciwskazaniem do sotosowania jest także uczulenie na cynamon lub balsam peruwiański
źródła:
  1. Jan K. Podlewski, Alicja Chwalibogowska – Podlewska Leki Wspólczesnej Terapii
  2. Ryszard Glinka, Marzena Glinka – Receptura Kosmetyczna z Elementami Kosmetologii
  3. Władysław S. Brud, Iwona Konopacka – Pachnąca apteka
  4. Eliza Lamer – Zarawska, Cezary Chwała, Antoni Gwardys – Rosliny w Kosmetyce i Kosmetologii Przeciwstarzeniowej
  5. Pharmacognosy Research 2012 Apr-Jun; 4(2): 73–79 Effects of Cinnamomum zeylanicum (Ceylon cinnamon) on blood glucose and lipids in a diabetic and healthy rat model.
  6. Romuald Czerpak, Agata Jabłońska – Trypuć – Roślinne surowce kosmetyczne
  7. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0271531713002728
  8. http://biotechnologia.pl/kosmetologia/czy-cynamon-mozna-zastosowac-w-kosmetykach,16872
  9. The Effects of Cinnamomum Cassia on Blood Glucose Values are Greater than those of Dietary Changes Alone.
Written By
More from Ola

Bułgarskie Smaki – Sery, Lutenica I Lokum

Jak smakuje Bułgaria? Oprócz zapachów różanych, miodów i rakiji, Bułgaria smakuje także...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *