Jeżeli mamy na myśli cynamon, to zazwyczaj mamy do czynienia z 2ma gatunkami:
1. Cynamonowiec cejloński (cynamonowiec prawdziwy, Cinnamomum zeylanicum, Cinnamomum verum):
- należy do rodziny wawrzynowatych (Lauraceae)
- drzewo 10-15 m
- pochodzi z wyspy Cejlon
- uprawiany w wielu krajach strefy tropikalnej
- głównym producentem jest Sri Lanka
- kora cynamonu cejlońskiego powija się po obu stronach i jest bardzo krucha
- najcenniejszy jest cynamon cienki i stosunkowo jasnej barwy – jest najbardziej aromatyczny.
- w handlu jest także surowiec mielony z odpadków powstających w czasie cięcia rurek
- kora cynamonu cejlońskiego zawiera 1-1,5% olejku, garbniki i śluzy
Wytwarzanie kory cynamonowej:
- ucina się pędy dł 3 m, usuwa się liście i gałązki boczne, zdejmuje się korę, zwija się i pozostawia na noc do fermentacji
- wysuszona kora młodych pędów, pozbawiona korka jest przyprawą zwaną cynamonem
- kora cienka jak papier, koloru jasnobrązowego z odcieniem czerwonawym
- rankiem zeskrobuje się zewnętrzną część kory, a pozostałą (właściwy cynamon) tnie się na odcinki, wiąże się w pęczki, które suszy najpierw w cieniu, następnie na słońcu
- w procesie suszenia kora nabiera charakterystycznej barwy i aromatu, a jej brzegi podwijają się z obu stron, tworząc rurki
2. Cynamonowiec wonny (cynamonowiec chiński, cynamon chiński, kasja (Cinnamomum cassia, Cinnamomum aromaticum ):
- jest tańszy i bardziej popularny
- to jest ten znany nam powszechnie cynamon
- także należy do rodziny wawrzynowatych (Lauraceae)
- stosowany kulinarnie do aromatyzowania pierników, potraw słodkich z ryżu, pieczonych jabłek, wina grzanego, mięs
- kolor wewnętrznej wartwy kory jest ciemniejszy, o czerwonacym zabarwieniu
- laski są skręcone w pojedyncze rurki w przeciw do cejlońskiego
- uprawiany w Chinach Wietnamie Meksyku i Ameryce Południowej
- kora zawiera 1-2 % olejku eterycznego oraz garbiki, żywicie i śluz
- ma słabszy aromat, a przy tym ostry, gorzkawy smak
- kora cynamonowca chińskiego zwija się w cygaro i jest niesamowicie twarda
- cynamon cejloński jest nawet kilkukrotnie droższy od chińskiego.
Zastosowanie kory cynamonowców:
- w dolegliwościch trawiennych, przy braku łaknienia, uczuciu pełności, wzdęciach, skurczach
- kora obu cynamonocwów obniża poziom cukru we krwi oraz poziom hemoghlobiny glikowanej (HbA1c) (składnik cynamonu, który prawdopodobnie jest odpowiedzialny za obniżenie poziomu cukru we krwi jest methylhydroxy chalcone polymer (MHCP),
- poprawia wrażliwość tkanek na insulinę – co jest zbawienne przy insulinooporności
- zmniejsza poziom trójglicerydów oraz cholesterolu
- poprawia trawienie – wchodzi w skład np Zioła Szwedzkie
- działaniu przeciwbakteryjnym np. Aromatol Amol – stosowane zewnętrznie do nacierań
- kora stosowana w cukiernictwie i likiernictwie,
- do przyprawiania potraw i grzanego wina, wermutu
- w kuchniach wschodnich do pieczenia mięs
- posiada właściwości przeciwzapalne i przecwigorączkowe
- zapobiega zatruciom przewodu pokarmowego i niestrawności
- pomaga przy przeziębieniu, infekcjach wirusowych i brodawkach
- odstraszające insekty
- poprawia dopływ krwi do mózgu polepszając tym samym pamięć i koncentrację
- jest silnym przeciwutleniaczem
- zawiera duże ilości manganu
- w krajach Dalekiego Wschodu stosuje sięgo jako lek na żółądek, tamujący krwawienie, pobudzający, prrzecwiskurczowy, wzmaniacy apetyt, a także do aromatyzowania lekarstw
- dawniej używany był do wyrobu masci i kadzideł
- w Egipcie do balsamowania zwłok
- nowe badania dowodzą, że hamuje postep choroby Alzheimera
- hamuje angiogenezę – patologiczny wzrost nowych naczyń krwionośnych odżywiających guza. Przez hamowanie VEGF wykazuje właściowści przeciwnooowotworowe.
Cynamon w kosmetyce:
- posiada działanie ujędrniające
- jest stosowany w kosmetykach wyszczuplających oraz przeciwcellulitowych
- ma działanie ściągające
- zwiększa ukrwienie i posiada działanie rozgrzewające, dzięki czemu wykorzystuje się go w kosmetykach rozgrzewających np. do stóp oraz do kąpieli kąpielach
Olejek cynamonowy w kosmetyce:
- zewnętrznie olejek ten stosowany jest w stanach zapalnych skóry
- działa ściągająco, ujędrniająco i rozjaśniająco
- likwiduje ropne wypryski, zapobiega plamom trądzikowym
- jest idealny do gorących kąpieli zarówno w stanach przeziębienia, jak i zaburzeniach krążenia czy przebarwień na skórze.
- jest także wykorzystywany w aromaterapii
- wielu ludziom zapach cynamonu kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia, dlatego szczególnie w tym okresie popularne są kosmetyki o zapachu tej przyprawy
- w preparatach na skórę stosuje się go w stężeniu 1%, bo może podrażniać skórę
- stosowany w przemyśle perfumeryjnym
Olejek jest otrzymywany przez destylację z parą wodną kory z odpadów powstającyh przy produkcji cynamonu.
Skład olejku z cynamonowca cejlońskiego z kory:
- aldehyd cynamonowy (65-76%)
- kwas cynamonowy
- aldehyd dihydrocynamonowy
- aldehyd benzoesowy
- eugenol (4-10%)
- kuminol
- terpeny: felndren, linalol, kariofilen, pinen
Zastosowanie olejku z kory:
- posiada silne działanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczo i niszczące roztocza
- hamuje wzrost pleśni i drożdżaków
- olejek podany doustenie pobudza czynności ruchowe prewodu pokarmowego i wydzielanie soków trawiennych, a także działa wiatropędnie
- stosowany przy wzdęciach i braku łaknienia
- antyseptyczne właściwości olejku zapobiegają zatruciom pokarmowym, co uzasadnia uzywanie jako przyprawy, szcególnie w krajach tropikalnych
- zastosowany miejscowo działa odkażająco
- w postaci nie rozcieńczonej olejek posiada działanie drażniące
- nie należy użwyać go do ihalacji dzieci do 12 roku życia i oraz osób starszych
- w aromaterapii – stosuje się go przy przeziębieniach
- dodaje się do mieszanek przeciwreumatyczncyh
- łągodny afrodyzjak
- zwalcza pasożyty skóry (wszy, świerzb) oraz przewodu pokarmowego
- zewnętrznie – posiada działanie przeciwwirusowe, dlatego stowosany jest na kurzajki
- składnik leków: Amol, Argol, Aromatol
- olejek cynamonowy z kory cynamonowca cejlońskiego bywa fałszowany olejkiem cynamonowym z liści oraz olejkiem kasjowym
Olejek cynamonowy z liści cynamonu cejlońskiego:
- ten zawiera więcej eugenolu (70-90%), dzięki czemu jest bardziej podobny do olejku goździkowego
- znacznie tańszy
- był stosowany w medycynie ludowej na Cejlonie w postaci wywarów przy leczeniu infekcji
- liście drzewa cynamonowego przykłada się do ran i wrzodów,
- ma zastosowanie w aromaterpaii przede wszsytkim przy schorzeniach górnych dróg oddechowych, reumatyzmie, zaburzeniach gastrycznych a także jak o środek pobudzający przy zmęczeniu umysłowym.
- służy do produkcji mydeł
Z kory korzeni cynamonowca cejlońskiego pozyskuje się kamforę (0,5-1%) (kamforę głownie się pozyskuje z innego cynamonowca – kamforowego)
- owoce cynamonowca cejlońskiego są wykorzystywane do produkcji waniliny – popularnego zapachu waniliowego
- kwiaty są źródłem olejku eterycznego dla perfumerii
- olej z nasion śłuży do wyrobu świec
- z drewna – wytkonywane są ozdobne przedmioty
Na Świecie występują jeszcze inne gatunki cynamonowców:
Cynamonowiec Burmana (Cinnamomum burmani):
- jego kora zwana cynaomonem sajgońskim stanowi przyprawę i lekarstwo
Cynamonowiec topolistny (Cinnamomum obtusifolium)
- uprawiany w Wietnamie
- dostarcza cynamonu o nazwie “sajgońska kasja”
- liście stosowane jako przyprawa
Cynamonowiec tamala (Cinnamomum tamala):
- uprawiany w Indiach i Pakistanie
- korzenie dostarczają kamfory
- kora liscie i pączki są przyprawami
Przeciwskazania i działania niepożądane cynamonu, a szxczególnie cynamonu cejlońskiego:
- cynamon zawiera kumarynę, przez co niekótrzy sugerują że nadmiar cynamonu może być szkodliwy dla wątroby i nerek, co jednak nie zostało jednoznacznie potwierdzone.
- kumaryna ma dziąłanie rozrzedzające krew, dlatego nie jest on wskazany dla osób z wrzodami przewodu pokarmowego oraz skłonnościami do krwotoków.
- cynamon może przyspeiszyc poród, dlatego nie jest wskazny dla kobiet ciężarnych
- przeciwskazaniem do sotosowania jest także uczulenie na cynamon lub balsam peruwiański
aldehyd cynamonowy:
- może być potencjalnie wykorzystany w terapii cukrzycy, gdyż obniża on poziom glukozy we krwi, stężenie glikowanej hemoglobiny, „złego” cholesterolu i trójglicerydów
- Jan K. Podlewski, Alicja Chwalibogowska – Podlewska Leki Wspólczesnej Terapii
- Ryszard Glinka, Marzena Glinka – Receptura Kosmetyczna z Elementami Kosmetologii
- Władysław S. Brud, Iwona Konopacka – Pachnąca apteka
- Eliza Lamer – Zarawska, Cezary Chwała, Antoni Gwardys – Rosliny w Kosmetyce i Kosmetologii Przeciwstarzeniowej
- Pharmacognosy Research 2012 Apr-Jun; 4(2): 73–79 Effects of Cinnamomum zeylanicum (Ceylon cinnamon) on blood glucose and lipids in a diabetic and healthy rat model.
- Romuald Czerpak, Agata Jabłońska – Trypuć – Roślinne surowce kosmetyczne
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0271531713002728
- http://biotechnologia.pl/kosmetologia/czy-cynamon-mozna-zastosowac-w-kosmetykach,16872
- The Effects of Cinnamomum Cassia on Blood Glucose Values are Greater than those of Dietary Changes Alone.
1 Comment