Cynamonowiec cejloński, kasja i krewniacy

Cynamonowiec wonny, cynamonowiec chiński, kasja (Cinnamomum cassia)

Jeżeli mamy na myśli cynamon, to zazwyczaj mamy do czynienia z 2ma gatunkami:

1. Cynamonowiec cejloński (cynamonowiec prawdziwy, Cinnamomum zeylanicum, Cinnamomum verum,):

  • należy do rodziny wawrzynowatych (Lauraceae)
  • drzewo 10-15 m
  • pochodzi z wyspy Cejlon
  • uprawiany w wielu krajach strefy tropikalnej
  • głównym producentem jest Sri Lanka
  • kora cynamonu cejlońskiego powija się po obu stronach i jest bardzo krucha
  • najcenniejszy jest cynamon cienki i stosunkowo jasnej barwy – jest najbardziej aromatyczny.
  • w handlu jest takż esurowiec mielony z odpoadków powstającyh w czasie cęcia rurek
  • kora cynamonu cejlońskiego zawiera 1-1,5% olejku, garbniki i śluzy

Wytwarzanie kory cynamonowej:

  • ucina się pędy dł 3 m, usuwa się liście i gałązki boczne, zdejmuje się korę, zwija się i pozostawia na noc do fermentacji
  • wysuszona kora młodych pędów, pozbawiona korka jest przyprawą zwaną cynamonem
  • kora cienka jak papier, koloru jasnobrązowego z odcieniem czerwowanywm
  • rankiem zeskrobuje się zewnętrzną część kory, a pozostałą (właściwy cynamon) tnie się na odcinki, wiąże się w pęczki, które suszy najpierw w cieniu, następnie na słońcu
  • w procesie suszewnia kora nabiera charakterystycznej barwy i aromatu, a jej brzegi podwijająsę z obu stron, tworząc rurki

2. Cynamonowiec wonny (cynamonowiec chiński, cynamon chiński, kasja (Cinnamomum cassia, Cinnamomum aromaticum ):

  • jest tańszy i bardziej popularny
  • to jest ten znany nam powszechnie cynamon
  • także należy do rodziny wawrzynowatych (Lauraceae)
  • stosowany kulinarnie do aromatyzowania pierników, potraw słodkich z ryżu, pieczonych jabłek, wina grzanego, mięs
  • kolor wewnętrznej wartwy kory jest ciemniejszy, o czerwonacym zabarwieniu
  • laski są skręcone w pojedyncze rurki w przeciw do cejlońskiego
  • uprawiany w Chinach Wietnamie Meksyku i Ameryce Południowej
  • kora zawiera 1-2 % olejku eterycznego oraz garbiki, żywicie i śluz
  • ma słabszy aromat, a przy tym ostry, gorzkawy smak
  • kora cynamonowca chińskiego zwija się w cygaro i jest niesamowicie twarda
  • cynamon cejloński jest nawet kilkukrotnie droższy od chińskiego.

Zastosowanie kory cynamonowców:

  • w dolegliwościch trawiennych, przy braku łaknienia, uczuciu pełności, wzdęciach, skurczach
  • kora obu cynamonocwów obniża poziom cukru we krwi oraz poziom hemoghlobiny glikowanej (HbA1c) (składnik cynamonu, który prawdopodobnie jest odpowiedzialny za obniżenie poziomu cukru we krwi jest methylhydroxy chalcone polymer (MHCP),
  • poprawia wrażliwość tkanek na insulinę – co jest zbawienne przy insulinooporności ( )
  • zmniejsza poziom trójglicerydów oraz cholesterolu
  • poprawia trawienie – wchodzi w skład np Zioła Szwedzkie
  • działaniu przeciwbakteryjnym np. Aromatol Amol – stosowane zewnętrznie do nacierań
  • kora stosowana w cukiernictwie i likiernictwie,
  • do przyprawiania potraw i grzanego wina, wermutu
  • w kuchniach wschodnich do pieczenia mięs
  • posiada właściwości przeciwzapalne i przecwigorączkowe
  • zapobiega zatruciom przewodu pokarmowego  i niestrawności
  • pomaga przy przeziębieniu, infekcjach wirusowych i brodawkach
  • odstraszające insekty
  • poprawia dopływ krwi do mózgu polepszając tym samym pamięć i koncentrację
  • jest silnym przeciwutleniaczem
  • zawiera duże ilości manganu
  • w krajach Dalekiego Wschodu stosuje sięgo jako lek na żółądek, tamujący krwawienie, pobudzający, prrzecwiskurczowy, wzmaniacy apetyt, a także do aromatyzowania lekarstw
  • dawniej używany był do wyrobu masci i kadzideł
  • w Egipcie do balsamowania zwłok
  • nowe badania dowodzą, że hamuje postep choroby Alzheimera
  • hamuje angiogenezę – patologiczny wzrost nowych naczyń krwionośnych odżywiających guza. Przez hamowanie VEGF wykazuje właściowści przeciwnooowotworowe.

Cynamon w kosmetyce:

  • posiada działanie ujędrniające
  • jest stosowany w kosmetykach wyszczuplających oraz przeciwcellulitowych
  • ma działanie ściągające
  • zwiększa ukrwienie i posiada działanie rozgrzewające, dzięki czemu wykorzystuje się go w kosmetykach rozgrzewających np. do stóp oraz do kąpieli  kąpielach

 Olejek cynamonowy w kosmetyce:

  • zewnętrznie olejek ten stosowany jest w stanach zapalnych skóry
  • działa ściągająco, ujędrniająco i rozjaśniająco
  • likwiduje ropne wypryski, zapobiega plamom trądzikowym
  • jest idealny do gorących kąpieli zarówno w stanach przeziębienia, jak i zaburzeniach krążenia czy przebarwień na skórze.
  • jest także wykorzystywany w aromaterapii
  • wielu ludziom zapach cynamonu kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia, dlatego szczególnie w tym okresie popularne są kosmetyki o zapachu tej przyprawy
  • w preparatach na skórę stosuje się go w stężeniu 1%, bo może podrażniać skórę
  • stosowany w przemyśle perfumeryjnym

Olejek jest otrzymywany przez destylację z parą wodną kory z odpadów powstającyh przy produkcji cynamonu.

Skład olejku z cynamonowca cejlońskiego z kory:

  • aldehyd cynamonowy (65-76%)
  • kwas cynamonowy
  • aldehyd dihydrocynamonowy
  • aldehyd benzoesowy
  • eugenol (4-10%)
  • kuminol
  • terpeny: felndren, linalol, kariofilen, pinen

Zastosowanie olejku z kory:

  • posiada silne działanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczo i  niszczące roztocza
  • hamuje wzrost pleśni i drożdżaków
  • olejek podany doustenie pobudza czynności ruchowe prewodu pokarmowego i wydzielanie soków trawiennych, a także działa wiatropędnie
  • stosowany przy wzdęciach i braku łaknienia
  • antyseptyczne właściwości olejku zapobiegają zatruciom pokarmowym, co uzasadnia uzywanie jako przyprawy, szcególnie w krajach tropikalnych
  • zastosowany miejscowo działa odkażająco
  • w postaci nie rozcieńczonej olejek posiada działanie drażniące
  • nie należy użwyać go do ihalacji dzieci do 12 roku życia i oraz osób starszych
  • w aromaterapii – stosuje się go przy przeziębieniach
  • dodaje się do mieszanek przeciwreumatyczncyh
  • łągodny afrodyzjak
  • zwalcza pasożyty skóry (wszy, świerzb) oraz przewodu pokarmowego
  • zewnętrznie – posiada działanie przeciwwirusowe, dlatego stowosany jest na kurzajki
  • składnik leków: Amol, Argol, Aromatol
  • olejek cynamonowy z kory cynamonowca cejlońskiego bywa fałszowany olejkiem cynamonowym z liści oraz olejkiem kasjowym

Olejek cynamonowy z liści cynamonu cejlońskiego:

  • ten zawiera więcej eugenolu (70-90%), dzięki czemu jest bardziej podobny do olejku goździkowego
  • znacznie tańszy
  • był stosowany w medycynie ludowej na Cejlonie w postaci wywarów przy leczeniu infekcji
  • liście drzewa cynamonowego przykłada się do ran i wrzodów,
  • ma zastosowanie w aromaterpaii przede wszsytkim przy schorzeniach górnych dróg oddechowych, reumatyzmie, zaburzeniach gastrycznych a także jak o środek pobudzający przy zmęczeniu umysłowym.
  • służy do produkcji mydeł

Z kory korzeni cynamonowca cejlońskiego pozyskuje się kamforę (0,5-1%) (kamforę głownie się pozyskuje z innego cynamonowca – kamforowego)

  • owoce cynamonowca cejlońskiego są wykorzystywane do produkcji waniliny – popularnego zapachu waniliowego
  • kwiaty są źródłem olejku eterycznego dla perfumerii
  • olej z nasion śłuży do wyrobu świec
  • z drewna – wytkonywane są ozdobne przedmioty

Na Świecie występują jeszcze inne gatunki cynamonowców:

Cynamonowiec Burmana (Cinnamomum burmani):

  • jego kora zwana cynaomonem sajgońskim stanowi przyprawę i lekarstwo

Cynamonowiec topolistny (Cinnamomum obtusifolium)

  •  uprawiany w Wietnamie
  • dostarcza cynamonu o nazwie „sajgońska kasja”
  • liście stosowane jako przyprawa

Cynamonowiec tamala (Cinnamomum tamala):

  • uprawiany w Indiach i Pakistanie
  • korzenie dostarczają kamfory
  • kora liscie i pączki są przyprawami

Przeciwskazania i działania niepożądane cynamonu, a szxczególnie cynamonu cejlońskiego:

  • cynamon zawiera kumarynę, przez co niekótrzy sugerują że nadmiar cynamonu może być szkodliwy dla wątroby i nerek, co jednak nie zostało jednoznacznie potwierdzone.
  • kumaryna ma dziąłanie rozrzedzające krew, dlatego nie jest on wskazany dla osób z wrzodami przewodu pokarmowego oraz skłonnościami do krwotoków.
  • cynamon może przyspeiszyc poród, dlatego nie jest wskazny dla kobiet ciężarnych
  • przeciwskazaniem do sotosowania jest także uczulenie na cynamon lub balsam peruwiański
źródła:
  1. Jan K. Podlewski, Alicja Chwalibogowska – Podlewska Leki Wspólczesnej Terapii
  2. Ryszard Glinka, Marzena Glinka – Receptura Kosmetyczna z Elementami Kosmetologii
  3. Władysław S. Brud, Iwona Konopacka – Pachnąca apteka
  4. Eliza Lamer – Zarawska, Cezary Chwała, Antoni Gwardys – Rosliny w Kosmetyce i Kosmetologii Przeciwstarzeniowej
  5. Pharmacognosy Research 2012 Apr-Jun; 4(2): 73–79 Effects of Cinnamomum zeylanicum (Ceylon cinnamon) on blood glucose and lipids in a diabetic and healthy rat model.
  6. Romuald Czerpak, Agata Jabłońska – Trypuć – Roślinne surowce kosmetyczne
  7. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0271531713002728
  8. http://biotechnologia.pl/kosmetologia/czy-cynamon-mozna-zastosowac-w-kosmetykach,16872
  9. The Effects of Cinnamomum Cassia on Blood Glucose Values are Greater than those of Dietary Changes Alone.
Written By
More from Ola

Żubry we mgle…

Poranek jest magiczny, tajemniczy… mglisty, księżycowy… Zmrożone roślinki chrupią pod stopami… Jesteśmy...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *