Czebureki – wielkie pierogi – danie kuchni tatarskiej

Dziś przedstawiam Wam czebureki – wielkie pierogi. Jest to potrawa kuchni tatarskiej, która przywędrowała na Podlasie. Co nam będzie potrzebne:

ciasto:

  • 1/2 kg mąki
  • 1 szklanka mleka (podgrzać do temp pokojowej)
  • 2 jajka
  • 3 dkg drożdży, sól
  • 50 dkg masła
  • 3 dkg cukru

farsz:

  • 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • po 100 g warzyw (marchew, cebula, świeża papryka, pieczarki, puszka konserwowej kukurydzy)
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz czarny mielony
  • majeranek
  • sól
  • zioła prowansalskie

Sposób wykonania:

Z podanych składników zagniatamy ciasto drożdżowe i pozostawiamy w cieple do wysrośnięcia. Warzywa podsmażamy, a gdy ostygną, dodajemy do mięsa. Wszystko dobrze mieszamy, dodajemy kukurydzę, posiekany czosnek i pozostałe przyprawy. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy je na duże krążki o grubości ok 1/2 cm ( ok 20 cm średnicy), nadziewamy farszem i sklejamy jak pierogi. Układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i ostawiamy do wyrośnięcia na 20 min. Następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 40 min. Po upieczeniu polewamy sosem czosnkowym. Podajemy z surówką, najlepiej z kiszonek kapusty.

Może Cię również zainteresować:

żródło:

Kuchnia Podlaska – wyd: Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego

Tags from the story
, ,
Written By
More from Ola

Widok z Gubałówki na Giewont i okolicę

Gubałówka (1120 m n.p.m.) – jest to niewysokie wzgórze na północ od...
Read More

3 komentarze

  • Czebureki smaży się na głębokim oleju, a tu widzę , że są pieczone na blaszce.
    Kuchnia podlaska to nie tatarska ;). Przemierzając Rosję jadałem czebureki w różnych miejscach. Zawsze były smażone na głębokim oleju. Ale….potraktujmy to jak złamanie przepisu w stylu Okrasy :).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *