Dziś przedstawiam Wam czebureki – wielkie pierogi. Jest to potrawa kuchni tatarskiej, która przywędrowała na Podlasie. Co nam będzie potrzebne:
ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 1 szklanka mleka (podgrzać do temp pokojowej)
- 2 jajka
- 3 dkg drożdży, sól
- 50 dkg masła
- 3 dkg cukru
farsz:
- 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego
- po 100 g warzyw (marchew, cebula, świeża papryka, pieczarki, puszka konserwowej kukurydzy)
- 3 ząbki czosnku
- pieprz czarny mielony
- majeranek
- sól
- zioła prowansalskie
Sposób wykonania:
Z podanych składników zagniatamy ciasto drożdżowe i pozostawiamy w cieple do wysrośnięcia. Warzywa podsmażamy, a gdy ostygną, dodajemy do mięsa. Wszystko dobrze mieszamy, dodajemy kukurydzę, posiekany czosnek i pozostałe przyprawy. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy je na duże krążki o grubości ok 1/2 cm ( ok 20 cm średnicy), nadziewamy farszem i sklejamy jak pierogi. Układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i ostawiamy do wyrośnięcia na 20 min. Następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 40 min. Po upieczeniu polewamy sosem czosnkowym. Podajemy z surówką, najlepiej z kiszonek kapusty.
Może Cię również zainteresować:
- Smaki Podlasia
- Zdrowa, Łatwa I Przepyszna Czekolada
- Chleb Z Kaszy Gryczanej Bezglutenowy
- Masło Orzechowe Z Paszy Dla Ptaków
- Szampon Tatarakowo – Łopianowy
żródło:
Kuchnia Podlaska – wyd: Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego
Czebureki smaży się na głębokim oleju, a tu widzę , że są pieczone na blaszce.
Kuchnia podlaska to nie tatarska ;). Przemierzając Rosję jadałem czebureki w różnych miejscach. Zawsze były smażone na głębokim oleju. Ale….potraktujmy to jak złamanie przepisu w stylu Okrasy :).
Moja bratowa to Ukrainka I ona smaży na patelni. Są przepyszne.
tatarzy to muzulmanie i wieprzowiny nie jedza jedna sciema