Postanowiłam sama się przekonać o jarzębinowym bogactwie witamin oraz innych związków i w tym celu nastawiłam to nietypowe wino.
Co potrzebujemy:
- 1 kg jarzębiny
- 1 kg cukru
- 2 litry wody
- paczka drożdży do win jasnych (moje drożdże nie wymagają osobnej pożywki)
wykonanie
- Owoce jarzębiny mrozimy przez tydzień w zamrażarce, zalewamy częścią wrzącej wody i wrzucamy do gąsiora.
- Z pozostałej części wody oraz z cukru gotujemy syrop, studzimy i wlewamy do gąsiora.
- Dodajemy drożdży rozrobionych w małej ilości przegotowanej wody.
- Zakładamy rurkę fermentacyjną i … czekamy
Kiedy mamy nastawione wino to mam wraże jak byśmy mieli w domu zwierzątko – co trochę coś bulgocze w gąsiorze, słychać pluski… zupełnie, jakby ktoś jeszcze z nami mieszkał…
Po 2-3 miesiącach fermentacji wino jest gotowe. Zlewamy je znad osadu do butelek i korkujemy.
Wino z jarzębiny posiada ciekawy, unikatowy “jarzębinowy”smak.
Jeżeli zainteresowały Was właściwości jarzębiny to zapraszam też do wpisu Jarzębinówka- Nalewka o Kolorze Bursztynu.

Może Cię jeszcze zainteresować:
Nigdy nie robiłam sama wina, baaa – ja nawet soku sama nigdy nie zrobiłam! 😉 chyba jednak będę musiała nadrobić! 😉
A ja chciałam zrobić nalewke i nigdzie nie mogłam ustrzelić jarzębiny:-(
Mój mąż robi sam wina, muszę mu podrzucić przepis 🙂
ojacie, nie wiedziałam, że z jarzębiny można wino zrobić. Świetny pomysł
Super! 😀 Z chęcią bym spróbowała 😀
z cukrem to proponuję podzielić na dwie porcje, ponieważ po rozpuszczeniu 1kg w 2 litrach wody otrzymamy około 50blg co uważam jest za wysoko – nie przekraczajmy 25blg
pzdr
Dziękuję za wskazówkę!
Niespotykany smak, nigdzie się takiego nie kupi.