Czerwone korale, czerwone niczym wino – czyli wino z polnej jarzębiny

Postanowiłam sama się przekonać o jarzębinowym bogactwie witamin oraz innych związków i w tym celu nastawiłam to nietypowe wino.

Co potrzebujemy:

  • 1 kg jarzębiny
  • 1 kg cukru
  • 2 litry wody
  • paczka drożdży do win jasnych (moje drożdże nie wymagają osobnej pożywki)

wykonanie

  1. Owoce jarzębiny mrozimy  przez tydzień w zamrażarce, zalewamy częścią wrzącej wody i wrzucamy do gąsiora.
  2. Z pozostałej części wody oraz z cukru gotujemy syrop, studzimy i wlewamy do gąsiora.
  3. Dodajemy drożdży rozrobionych w małej ilości przegotowanej wody.
  4. Zakładamy rurkę fermentacyjną i … czekamy

Kiedy mamy nastawione wino to mam wraże jak byśmy mieli w domu zwierzątko – co trochę coś bulgocze w gąsiorze, słychać pluski… zupełnie, jakby ktoś jeszcze z nami mieszkał…

Po 2-3 miesiącach fermentacji wino jest gotowe. Zlewamy je znad osadu do butelek i korkujemy.

Wino z jarzębiny posiada ciekawy, unikatowy “jarzębinowy”smak.

Jeżeli zainteresowały Was właściwości jarzębiny to zapraszam też do wpisu Jarzębinówka- Nalewka o Kolorze Bursztynu.

 

 

Jarząb szwedzki (Sorbus intermedia) – posadzony w ogrodzie

 

Może Cię jeszcze zainteresować:

Written By
More from Ola

Kiwano

Kiwano (Cucumis metuliferus) z rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae) walcowate owoce skórka koloru żółtobrązowego lub...
Read More

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *