Czerwone korale, czerwone niczym wino – czyli wino z polnej jarzębiny

wino z owoców jarzębiny

Już lato odeszło i kwiaty przekwitły,
a jeszcze coś w polu się mieni,
To w polu i w lesie czerwienią się, spójrzcie
korale, korale jesieni.

Idzie lasem pani jesień,
jarzębinę w koszu niesie.
Daj korali nam troszeczkę,
nawleczemy na niteczkę.

Włożymy korale, korale czerwone
i biegać będziemy po lesie.
Będziemy śpiewali piosenkę jesienną,
niech echo daleko ją niesie.

Anna Chodorowska – „Jarzębina”

 

W Polsce występuje kilka gatunków jarzębów. Najczęściej spotykanym gatunkiem jest jarząb pospolity (Sorbus aucuparia), rzadziej występują: jarząb brzęk (jarząb Brekinia, Sorbus torminalis), jarząb mączny (Sorbus aria) i szwedzki (Sorbus intermedia).

 

W dzieciństwie słyszałam od rodziny, że jarzębina należy do roślin trujących. Jest to tylko częściowa prawda, gdyż jej owoce zawierają kwas parasorbowy, który może powodować dolegliwości jelitowe a także podrażniać nerki. Na szczęście jest to związek nietrwały i rozkłada się pod wpływem np mrożenia czy suszenia. Jedyne o czym należy pamiętać, to żeby nie spożywać owoców na surowo, bez wcześniejszego przetworzenia.

Jarzębina zawiera ponadto: sorbitol, kwas sorbowy, sorbozę, kwas jabłkowy, wit c, karoten oraz cały zestaw witamin i fitozwiązków takich jak np flawonoidy.

Postanowiłam się sama przekonać o jarzębinowym bogactwie witamin oraz innych związków i w tym celu nastawiłam to nietypowe wino.

Co potrzebujemy:

  • 1 kg jarzębiny
  • 1 kg cukru
  • 2 litry wody
  • paczka drożdży do win jasnych (moje drożdże nie wymagają osobnej pożywki)

wykonanie

  1. Owoce jarzębiny mrozimy  przez tydzień w zamrażarce, zalewamy częścią wrzącej wody i wrzucamy do gąsiora.
  2. Z pozostałej części wody oraz z cukru gotujemy syrop, studzimy i wlewamy do gąsiora.
  3. Dodajemy drożdży rozrobionych w małej ilości przegotowanej wody.
  4. Zakładamy rurkę fermentacyjną i … czekamy

Kiedy mamy nastawione wino to mam wraże jak byśmy mieli w domu zwierzątko – co trochę coś bulgocze w gąsiorze, słychać pluski… zupełnie, jakby ktoś jeszcze z nami mieszkał…

Po 2-3 miesiącach fermentacji wino jest gotowe. Zlewamy je znad osadu do butelek i korkujemy.

Wino z jarzębiny posiada ciekawy, unikatowy „jarzębinowy”smak.

 

Written By
More from Ola

Muzeum Mineralogiczne w Szklarskiej Porębie

       Zapraszam na wirtualną wycieczkę po Muzeum Mineralogicznym w Szklarskiej Porębie –...
Read More

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *