Jak odróżnić czubajkę czerwieniejącą od kani

Czubajka czerwieniejąca

 

Czubajka czerwieniejąca często jest mylona z czubajką kanią. Cechą czubajki czerwieniejącej jest ciemnienie, czerwienienie miejsc uszkodzonych,” zmiętolonych”. Czubajki czerwieniejące nie mają też charakterystycznego zygzakowatego wzoru na trzonie, który jest w miarę jednolity. Nie są one aż tak pyszne, jak kania. Odmiana czubajki czerwieniejącej – czubajka ogrodowa może być lekko trująca.

Czubajka ogrodowa ma 2 cechy rozpoznawcze:

  1. Rośnie w ogrodzie, w miejscach, gdzie był kompost.
  2. Ma bardzo dużą bulwę u nasady trzonu.

Na zdjęciach prezentuję Wam ” zwykłe” czubajki czerwieniejące.

Wpis ma charakter informacyjny. Nie biorę odpowiedzilności za Wasze spozywanie grzybów.

Written By
More from Ola

Piaskowiec modrzak – ciekawy grzyb jadalny, który sinieje na niebiesko

Dziś mam dla Was ciekawostkę – dobrego jadalnego grzyba, który sinieje na...
Read More

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *