Czubajka czerwieniejąca często jest mylona z czubajką kanią. Cechą czubajki czerwieniejącej jest ciemnienie, czerwienienie miejsc uszkodzonych,” zmiętolonych”. Czubajki czerwieniejące nie mają też charakterystycznego zygzakowatego wzoru na trzonie, który jest w miarę jednolity. Nie są one aż tak pyszne, jak kania. Odmiana czubajki czerwieniejącej – czubajka ogrodowa może być lekko trująca.
Czubajka ogrodowa ma 2 cechy rozpoznawcze:
- Rośnie w ogrodzie, w miejscach, gdzie był kompost.
- Ma bardzo dużą bulwę u nasady trzonu.
Na zdjęciach prezentuję Wam czubajniki ponure, smaczne i bezpieczne (Chlorophyllum olivieri).
Poniżej dla porównania zdjęcia czubajki kani:
Wpis ma charakter informacyjny. Nie biorę odpowiedzilności za Wasze spożywanie grzybów.
- Kanie w Panierce Bezglutenowej
- Jadalne Muchomory
- Siedzuń Sosnowy, Szmaciak Gałęzisty, Kozia Broda – Smaczny Grzyb Jadalny
- Jak Odróżnić Muchomora Sromotnikowego Od Kani
- Sromotnik Bezwstydny – Smaczny Grzyb Jadalny
- Piaskowiec Modrzak – Ciekawy Grzyb Jadalny, Który Sinieje Na Niebiesko
- Nietypowe Grzyby Jadalne – Łuskowiec Jeleni I Grzyb O Zapachu Surowego Ciasta Mącznego – Bruzdniczek Największy
- Immunomodulujące I Przeciwnowotworowe Właściwości Oraz Zastosowanie W Lecznictwie Niecelulozowych Β- D- Glukanów Pozyskiwanych Z Grzybów. – Praca Poglądowa
- Jadalne I Niejadalne Purchawki
- Kilka słów o rydzach i trujących zasłonakach
Bardzo ładny grzybek, Śliczne zdjęcia.
pozdrawiam
Dziękuję serdecznie! Także pozdrawiam!
Kiedyś jadano czubajki czerwieniejące, niestety jak każdy grzyb zasysają cały bałagan z podłoża a czerwieniejące ulubiły sobie składowiska śmieci, nasypy kolejowe, śmietniki, podobnie jak ogrodowe, stąd mogą zaszkodzić w zależności od miejsca gdzie rosły 😉 (tak przynajmniej doczytałem i osobiście nie ryzykuje ;)), trzon jest pierwszym znakiem rozpoznawczym, gładki (bez wzorków) i rudawo brązowy poniżej kołnierza, żeby nie niszczyć jadalnego kapelusza wystarczy zaobserwować blaszki i miejsce po usunięciu trzonu (blaszki od strony kapelusza i otwór po trzonie wyraźnie czerwienieje), jest jeszcze jedna bardzo charakterystyczna cecha – zapach, u kani bardzo charakterystyczny, mięsny, ekstremalny, coś jak dwudniowy tatar albo metka po terminie, jedni go uwielbiają (i mają ślinotok) innych odrzuca ;), czubajka czerwieniejąca pachnie bezpłciowo, takim deszczowym ogrodem 😉 …. pozdrawiam
Na zdjęciach nie mamy czubajki czerwieniejącej, ani odmiany ogrodowej (bohemica) To są czubajniki ponure, smaczne i bezpieczne (Chlorophyllum olivieri)
Dziękuję za informację!