Kuchnia Kaszubska


Kaszuby są jednym wyraźnie odróżnijacych się rejonów w polskim krajobrazie kulturalnym. Posiadają własny regionalny język, tradycję i …kuchnię!
Kuchnia kaszubska jest urozmaicona i bazuje naturalnych darach lasów, jezior, pól i morza.
Czego możemy tu skosztować – z ciekawostek regionalnych:
  •  żôłte wrëki – żółta brukiew (karpiel) – warzywo korzeniowe –  krzyżówka kapusty liściowej i rzepy. Tutaj przyrządza sięz niej zupę.

Jakie potrawy można spotkać na Kaszubach:

ZUPË (zupy)
Brzadowô (owocowa)
Klósczi do zupë (kluseczki do zupy
Czernina (czernina)
Grochòwôn z kwasną kapùstą (grochówka z kiszoną kapustą)
Grzëbòwô (grzybowa)
Kwasnô na kwasnym mlékù (kwaśna na maślance)
Mòzdrëchòwô (musztardowa)
Rëbiónka (rybna)
Wrëkòwô na gãsënie (brukwiowa na gęsinie)
Żuchel (ziemniaczana)
MIÃSNÔ JÔDA (potrawy mięsne)
Bùlwòwé klósczi z miãsã (krokiety ziemniaczane z mięsem)
Drobné miãso (drobne mięso)
Frikasy (kura w białym sosie)
Gòlónka w kwasny kapùsce (golonka w kiszonej kapuście)
Gùlôcz na miodno (indyk na słodko)
Karbónada z kapùstą (schab z kapustą)
Òbòna (okrasa z gęsi)
Półpiersniczi (podwędzany półgęsek)
Półpiersniczi z warzëwama (półgęski w warzywach)
Szmôłt ze szpërkama (smalec ze skwarkami)
Szmùrowóné swiné miãso (pieczeń wieprzowa)
JÔDA Z WARZËWÓW, MĄCZI I GRZËBÓW (potrawy z warzyw, mąki i grzybów)
Bania na kwasno (dynia w occie)
Czwikła (buraczki)
Czwikła na cepło (buraczki na ciepło)
Gòlce (kluski ziemniaczane)
Kaszëbskô kapùsta (bigos kaszubski)
Kwasnô kapùsta z bùlwama (kapusta kiszona z ziemniakami0
Peperluszczi z wãdzónką (kurki z wędzonką)
Prawdzywczi w smiotanie (prawdziwki w śmietanie)
Prażónka do kwasnégò mléka (zapiekanka z ziemniaków]
Przepiekóné pãpòrë (maślaki zapiekane]
Ridze piekłé na masle (rydze smażone w maśle0
Swiéżé gùrczi na kwasno (mizeria z octem)
Swiéżé gùrczi (mizeria)
Zasmażóné bùlwë z kwasnym mlékã (ziemniaki zasmażane z maślanką)
Zôcérka 9zacierki na mleku)
RËBË (ryby)
Brunioné mùtczi (drobne rybki duszone)
Kaszëbsczi slédz (śledź po kaszubsku)
Lëniôk pò kaszëbskù w kwasny kapùsce (lin po kaszubsku w kwaszonej kapuście)
Piekłé rëbë (prażone ryby)
Pòmùchel pò kaszëbskù (dorsz po kaszubsku)
Rëbë pò greckù (ryby po grecku)
Slédz w òléju (śledzie w oleju)
Slédz w winie (śledzie w winnej zalewie)
Slédzowi gùlasz (gulasz śledziowy)
Slédzowô salatka (sałatka śledziowa)
Sztëpka z pùlkama (sos śledziowy z ziemniakami w mundurkach)
KÙCHË I MIODNÉ (ciasta i słodkości)
Cytrónszpajza (legumina cytrynowa)
Griz (kasza manna na gęsto)
Marchewny pieprznik (piernik z marchwi)
Młodzewi kùch (drożdżówka)
Tort z szabelbónë (tort z fasoli)
Ruchanczi (placki z jabłkami)
Swójsczé pùrcle (domowe pączki)

 

zródła:

  • Tradycyjna Kuchnia Kaszubska – Jarosław Ellwart
Tags from the story
,
Written By
More from Ola

Miody, wyroby różane, szafran i gojnik – czyli co można kupić w sklepie zielarskim w Bułgarii

Bułgarska medycyna tradycyjna stosowała 772 gatunki ziół, teraz „tylko” 300. Będąc w...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *