Dereń właściwy


Dereń właściwy, dereń jadalny (Cornus mas)

Występuje dziko w zaroślach Kaukazu, Krymu i Azji Mniejszej. W Polsce rośnie tylko jako drzewo uprawne  do celów ozdobnych (żółte kwiaty na wiosnę) oraz jadalnych owoców. Dziko występuje już jednak w suchych zaroślach na podłożu wapiennym na Słowacji i Ukrainie.

Owoce zawierają duże ilości wit C i P oraz żelazo, pektyny oraz garbniki.

zastosowanie:

  • anemia
  • środek witaminizujący, przeciwszkorbutowy
  • zaburzenia metabolizmu
  • w chorobach nerek
  • stosowany w przeziębieniach, dzialanie przeciwgorączkowe
  • biegunki
  • podagra
  • napary z liści stosowane są jako środek moczo – i żółciopędny
  • napary z kory zaleca się jako środek wzmacniający i pobudzający

zastosowanie kulinarne:

  • nasiona derenia są bogate w tłuszcz – kiedyś były wytłaczane na olej
  • dawniej nasiona derenia pieczono i mielono jako zamiennik kawy
  • owoce są dobre do wyrobu przetworów, win oraz nalewek
  • młode liscie jako herbata
  • „oliwki z owoców derenia” – przewiędnięte owoce wkłądamy do naczynia kamiennego, dodajemy liść laurowy i koper, zalewamy wodą z solą, zamykamy naczynie ąż owoce skisną (10 tygodni)
  • sok, kompot,  marmolada, dżem, konfutura, galaretka
  • wino
  • dereniówka (skuteczna w zaburzeniach żólądkowo-jelitowych, niestrawności i przeziębieniu)
  • owoce kandyzowane, szuszone
  • miód z owocami derenia
  • na Zakaukaziu owoce suszy się i miele na proszek o kwaśnym smaku,  stosowany do przyprawiania mięs i sosów.

zastosowanie kosmetyczne:

  • ekstrakty z owoców oraz napary z liści i kwiatów stosowane są w kosmetyce do wyrobu kremów regulujących przemianę materii skóry

skład owoców:

  • cukry
  • kw organiczne 2-4%: jabłkowy i chinowy
  • garbniki4 %
  • flawonoidy
  • wit C (200 mg/ 100 g)
  • karoteny
  • pektyny
  • żelazo, wapń, magnez, sód, potas, cynk
  • liście : garbniki, rutyna

W Polsce występuje także Dereń świdwa (Cornus sanguinea)pospolity krzew występujący w lasach i zaroślach, szczególnie nadrzecznych, całej Polski. Jego owoce są bardzo gorzkie i nieprzyjemne w smaku, mogące powodować nudności. Dawniej z nasion derenia świdwa wytłaczono jadalny olej.

źródła:

Written By
More from Ola

Serce Puszczy Białowieskiej

Czyznacie dzikie ostępy Rezerwatu Ścisłego Puszczy Białowieskiej? Jest to las wyjątkowy, nie tylko ze...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *