Dereń właściwy


Dereń właściwy, dereń jadalny (Cornus mas)

Występuje dziko w zaroślach Kaukazu, Krymu i Azji Mniejszej. W Polsce rośnie tylko jako drzewo uprawne  do celów ozdobnych (żółte kwiaty na wiosnę) oraz jadalnych owoców. Dziko występuje już jednak w suchych zaroślach na podłożu wapiennym na Słowacji i Ukrainie.

Owoce zawierają duże ilości wit C i P oraz żelazo, pektyny oraz garbniki. Nasiona zawierają znaczne ilości tłuszczu.

zastosowanie:

  • anemia
  • środek witaminizujący, przeciwszkorbutowy
  • zaburzenia metabolizmu
  • w chorobach nerek
  • stosowany w przeziębieniach, dzialanie przeciwgorączkowe
  • biegunki
  • podagra
  • napary z liści stosowane są jako środek moczo – i żółciopędny
  • napary z kory zaleca się jako środek wzmacniający i pobudzający

zastosowanie kulinarne:

  • nasiona derenia są bogate w tłuszcz – kiedyś były wytłaczane na olej
  • dawniej nasiona derenia pieczono i mielono jako zamiennik kawy
  • owoce są dobre do wyrobu przetworów, win oraz nalewek
  • młode liscie jako herbata
  • „oliwki z owoców derenia” – przewiędnięte owoce wkłądamy do naczynia kamiennego, dodajemy liść laurowy i koper, zalewamy wodą z solą, zamykamy naczynie ąż owoce skisną (10 tygodni)
  • sok, kompot,  marmolada, dżem, konfutura, galaretka
  • wino
  • dereniówka (skuteczna w zaburzeniach żólądkowo-jelitowych, niestrawności i przeziębieniu)
  • owoce kandyzowane, szuszone
  • miód z owocami derenia
  • na Zakaukaziu owoce suszy się i miele na proszek o kwaśnym smaku,  stosowany do przyprawiania mięs i sosów.

zastosowanie kosmetyczne:

  • ekstrakty z owoców oraz napary z liści i kwiatów stosowane są w kosmetyce do wyrobu kremów regulujących przemianę materii skóry

skład owoców:

  • cukry
  • kw organiczne 2-4%: jabłkowy i chinowy
  • garbniki4 %
  • flawonoidy
  • wit C (200 mg/ 100 g)
  • karoteny
  • pektyny
  • żelazo, wapń, magnez, sód, potas, cynk
  • liście : garbniki, rutyna

W Polsce występuje także Dereń świdwa (Cornus sanguinea)pospolity krzew występujący w lasach i zaroślach, szczególnie nadrzecznych, całej Polski. Jego owoce są bardzo gorzkie i nieprzyjemne w smaku, mogące powodować nudności. Dawniej z nasion derenia świdwa wytłaczono jadalny olej.

źródła:

Written By
More from Ola

Sromotnik bezwstydny – smaczny grzyb jadalny

„Sromotnik bezwstydny”–  ta na nazwa nie kojarzy się z czymś, co można...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *