DHEA – dehydroepiandrosteron

Pochrzyn włochaty (Dioscorea villosa) Wild Yam

DHEA – dehydroepiandrosteron

Kilka słów o DHEA i kortyzolu

  • przewlekły stres powoduje obniżenie DHEA  i wzrost kortyzolu
  • osoby z depresją mają niski poziom DHEA w stosunku do kortyzolu)
  • DHEA może zwiększyć wrażliwość tkanek na insulinę
  • DHEA zamieniany jest w organizmie na testosteron, estrogeny i progesteron
  • poziom DHEA jest najwyższy w wieku 25 lat i potem sukcesywnie spada
  • zdrowi ludzie mają wyższy poziom DHEA w porównaniu z ich chorymi rówieśnikami
  • niższy poziom DHEA skorelowany jest z mniejszym uwapnieniem kości i większym ryzykiem choroby wieńcowej
  • prawdopodobnie DHEA blokuje enzymy powodujące odkładanie się tłuszczu
  • uzupełnienie niedoboru DHEA może  zmniejszyć otyłość i wzmocnić mięśnie bez restrykcji kalorycznych

co pobudza wywarzanie w organizmie DHEA:

  • borowina
  • wyciąg olejowy ze sproszkowanego poroża jelenia szlachetnego
  • pochrzyn chiński (Dioscorea batatas) i pochrzyn włochaty (Dioscorea villosa)

Wpis ma charakter wyłącznie informacyjny i nie biorę odpowiedzialności za zastosowanie opisanych tu terapii. Nie udzielam porad zdrowotnych.

źródła:

  • Marcelin Jan Petryja, Henryk Różański, Stanisław Baryczka, Anna Sokół-Łętowska – Franciszkańskie Konferencje 2007-2017
  • Borowina – Limus, dr Henryk Różański
  • wykłady na konferencjach firmy Biolit
Written By
More from Ola

Kakaowiec właściwy

Kakaowiec właściwy (Theobroma cacao) pochodzi z obszarów położonych nad górną Amazonką. Uprawia...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *