Drzewo karobowe, chleb świetojański

Szarańczyn strąkowy, chleb świetojański, drzewo karobowe, karob, (Ceratonia siliqua)

Chleb świętojański czyli drzewo karobowe, karob – o prawidłowej nazwie szarańczyn strąkowy (Ceronia siliqua), z rodziny bobowatych (Fabaceae) rośliną wschodniej części basenu Morza Śródziemnego, gdzie była uprawiana już w czasach starożytnych. Jest to jedna z roślin biblijnych, jej nasiona to najprawdopodobniej “dziki miód”, który święty Jan Chrzciciel znalazł na pustyni, a suche strąki służyły za pożywienie synowi marnotrawnemu. W dawnych czasach “chleb świętojański” odgrywał ważną rolę w odżywianiu ludów śródziemnomorskich. Żywili się nim izraelscy i chrześcijańscy mnisi i pustelnicy, a także mahometańscy derwisze. Częściej był używany jednak jako pasza dla zwierząt domowych, trzody chlewnej, osłów i bydła. C

Charakterystyczne, płaskie strąki zwane “chlebem świętojańskim” są ciemnobrązowe, mięsiste, słodkawe, jadalne, jednak niezbyt smaczne, ale pożywne (zawierają do 70% cukrowców i do 6% białka).

Zawierają syropowaty, słodkawy sok wykorzystywany do sporządzania napojów orzeźwiających.

W starożytności nasion używano jako odważników, tzw. karatów. Ta jednostka wagi stosowana jest do dziś w jubilerstwie.

W Polsce w okresie międzywojennym sprzedawano “chleb świetojąński” jako egzotyczny przysmak.

źródła:

  • Palmiarnia Poznańska” – przewodnik, Karol Węglarski
  • materiały dostępne w Palmiarni Poznańskiej
  • 53
  •  
  •  
  •  
  •  
Written By
More from Ola

Nowe właściwości łopianu – odkrycia syberyjskich naukowców

O łopianie (Arctium) pisałam już wcześniej. Tym razem zapraszam Was do porcji zupełnie...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *