Drzewo karobowe, chleb świetojański

Szarańczyn strąkowy, chleb świetojański, drzewo karobowe, karob, (Ceratonia siliqua)

Chleb świętojański czyli drzewo karobowe, karob – o prawidłowej nazwie szarańczyn strąkowy (Ceronia siliqua), z rodziny Brezylkowate (Caesalpiniaceae) rośliną wschodniej części basenu Morza Śródziemnego, gdzie była uprawiana już w czasach starożytnych. Jest to jedna z roślin biblijnych, jej nasiona to najprawdopodobniej „dziki miód”, który święty Jan Chrzciciel znalazł na pustyni, a suche strąki służyły za pożywienie synowi marnotrawnemu. W dawnych czasach „chleb świętojański” odgrywał ważną rolę w odżywianiu ludów śródziemnomorskich. Żywili się nim izraelscy i chrześcijańscy mnisi i pustelnicy, a także mahometańscy derwisze. Częściej był używany jednak jako pasza dla zwierząt domowych, trzody chlewnej, osłów i bydła. C

Charakterystyczne, płaskie strąki zwane „chlebem świętojańskim” są ciemnobrązowe, mięsiste, słodkawe, jadalne, jednak niezbyt smaczne, ale pożywne (zawierają do 70% cukrowców i do 6% białka).

Zawierają syropowaty, słodkawy sok wykorzystywany do sporządzania napojów orzeźwiających.

W starożytności nasion używano jako odważników, tzw. karatów. Ta jednostka wagi stosowana jest do dziś w jubilerstwie.

W Polsce w okresie międzywojennym sprzedawano „chleb świetojąński” jako egzotyczny przysmak.

źródła:

  • Palmiarnia Poznańska” – przewodnik, Karol Węglarski
  • materiały dostępne w Palmiarni Poznańskiej
Written By
More from Ola

Nadobnica alpejska – owad z rodziny kózkowatych z Polskiej Czerwonej Księgi Zwierząt

Podczas spaceru przez Beskid Niski, idąc na górę Cergową, spotkaliśmy nie lada...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *