Dziki bez czarny

Dziki bez czarny (Sambucus nigra)

Dziki bez czarny (Sambucus nigra) ang elderberry

  • roślina miododajna
  • posiada przetchlinki w korze
  • kwiaty o specyficznym przyjemnym zapachu
  • występuje na skrajach lasu, przychaciach – roślina synantropijna czyli towarzysząca człowiekowi
  • najpier suszymy całe kwiatostany, a dopiero potem suche wyłuskoujemy lub ociermay na sitach
  • niedojrzałe owoce sambunigryna i prunazyna
  • po dojrzeniu już ich nie ma

owoce – skład:

  • antocyjany do 1% – pochodne cyjanidyny
  • flawonody: hiperozyd, rutozyd
  • kwasy jabłowy winowy walerianowy octowy
  • kwasy fenolowe: chlorogenowy ferulowy
  • garbniki 3 %
  • pektyny
  • wit C 18 mg %
  • B2 65 B6 0,25
  • PP 1,48
  • karoten 1,8
  • biotyna 1,8
  • kw foliowy 0,17
  • kw pantotenowy 0,18
  • potas 350wapn 35
  • glikozydy cyjanogenne – sambunigryna i  prunazyna (dlatego owoców bzu nie jemy na surowo tylko po przetworzeniu cieplnym co uwalnia cyjanowodór)

kwiaty skład:

  • flawonoidy do 1,8% kemferol rutozyd kwercetyna
  • kwas walerianowy jabłkowy ferulowy
  • fenolokwasy kawowy chlorogenowy
  • triterpeny
  • śłuzy
  • sole min 9%
  • sterole
  • cholinę

zastosowanie kwiatów bzu w medycynie ludowej:

  • św Hildegarda zalecała herbatę z kwiatów do oczyszczania krwi
  • Słowianie używali je jako lek na febrę, ale w tym celu kwiaty musiały być zebrane 24 czerwca w dzień Św Jana

współczesne zastosowanie kwiatów bzu:

  • syrop z kwiatow wydala wydzieliny z oskrzeli
  • zwiększają elastyczność i zmniejszają przepuszczalność naczyń włosowatych
  • płukanie jamy ustnej i gardła
  • kompresy na oczy w zapaleniu spojówek
  • środek napotny i obniżający gorączkę
  • środek moczopędny
  • oczyszczający krew
  • reumatyzm, podagra, artretyzm
  • napar z kwiatów bzu zewnętrznie przy zapaleniu skóry i stanach zapalnych oczu
  • przecieranie skóry jako kosmetyka
  • składnik maseczek do twarzy

owoce zawierają:

owoce – działanie:

  • oczyszczanie organzimu z toksyn
  • łagodzi zaparcia
  • łagodzi bóle mieśni,  głowy
  • wzmacnia organizm bo zawiera bogactwo witamin, minerałów i antocyjanów
  • poprawiają wzrok (antocyjany)
  • antyoksydacyjne
  • sok z bzu stosowany przy nadciśnieiu
  • suszone owoce przy zapraciach i otyłości
  • moczopednie napotnie p goraczkowo
  • powidełka lekko przeczyszczjącei odtruwające w zatruciach pokarmowych
  • suszone jako środek czyszcacy krew – zwiekszający usuwanie produków przemainy nmaterii – w reumatyzmie dnie chorobach zakaźnych, nerwobólach.

zastosowanie kulinarne:

  • liście łodygi i niedojrzałe owoce są trujące (duża zawartośc glikozydów cyjanogennych)
  • dojrzałe owoce są jadalne w ograniczonych ilościach, można je jeść na surowo lub gotowane
  • na surowo czasami mogą powodować rozowolnienia, nudności i podrażnienie nerek
  • bezpieczne w stosowaniu są natomiast owoce gotowane
  • sok stosowany do barwienia win
  • można robić przetwory: marynowane owoce bzu
  • soki, syropy, dżemy i konfitury
  • konfitury łączone z jabłkami, gruszkami, czy marchwia
  • herbatki
  • lemoniada z kwiatów
  • kwiaty w tempurze – czyli cieście
  • wino z kwiatów
  • wino z owoców – należy poczekać, aż wszystkie owoce dojrzeją
  • galaretka z owoców czarnego bzu
  • nalewki z kwiatów, jak i owoców
  • na Kielcczyźnie przyrządzano dawniej zupę z owoców bzu zwaną tam bzówką

źródła:

  1. Giennadij Małachow – Zioła dla Zdrowia
  2. Łukasz Łuczaj Dzikie rośliny jadalne Polski – przewodnik Survivalowy
  3. Andrzej J. Sarwa – Lecznicze smakołyki
  4. Zbigniew T. Nowak – Księga owoców leśnych
  5. Eliza Lamer Zarawska – Zioła i rośliny Lecznicze
Written By
More from Ola

Zdrowa, łatwa i przepyszna czekolada

Zdrowa, łatwa i przepyszna czekolada Co będzie potrzebne: 1 łyżka oleju kokosowego...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *