Dzikie rośliny jadalne – kwiecień

Szczawik zajęczy

Dziś kolejna dawka medycyny ludowej i przepisów z dzikich jadalnych roślin z Katarzyną Mikulską z Miejskiej Kniei.

Poprzednie opisałam w poście  Dzikie Rośliny Jadalne – Marzec i Dzikie Rośliny Jadalne- Marzec Część II. Dziś ponownie spacerujemy po Lesie Łagiewnickim.

  • Przetacznik – jest to roślina „sałatkowa”, wszystkie gatunki są jadalne
  • Jaskier – roślina trująca, podczas rozwoju rośliny „wcięcia w liściach” się pogłębiają
  • Wrotycz pospolity – przyprawa do drobiu i wieprzowiny
  • Bylica pospolita – można dodawać jako przyprawę do tłustych dań
  • Czeremcha zwyczajna – jej liście nie są woskowane (jak czeremchy amerykańskiej), dzięki czemu łatwiej z niej zrobić fermentowaną herbatę. Liście najlepiej jest zbierać wtedy, gdy owoce są zielone, tuż po kwitnieniu.
  • Czeremcha amerykańska – z pączków można robić marmolady (np z dodatkiem jabłka)
  • Szakłak jest trujący.
  • Dziurawiec – kiedyś stosowano na podagrę;
  • jeżeli weźmiemy pod światło liść dziurawca ukażą się nam „dziurki” – są to zbiorniki na olejek
  • Rozchodnik – większość polskich gatunków jest jadalna.
  • Bylica boże drzewko – pachnie marchewką, przyprawa
  • Wrzos – można dodawać do mięs z kaszami
  • Lepnica i bniec – smakuje jak rzodkiewka, dobra do sałatek
  • Podagrycznik – suszy się na przyprawę do rosołu
  • Liście podbiału można gotować jak kapustę
  • Zawilce – nie są jadalne
  • Z pączków brzozy – można zrobić … konfitury! (najlepiej z dodatkiem jabłka)
  • Korzeń mniszka na kawę najlepiej kopać na jesienie – wtedy zawiera najmniej goryczy
  • Nie rozwinięte pączki mniszka – można dusić w occie jak kapary, pyszne są także smażone na patelni na tłuszczu.
  • Aby wykonać sałatkę z liści mniszka najlepiej najpierw zalać wodą z solą,  a następnie aby pozbyć się goryczy odlać wodę
  • Kwiaty mniszka– można jeść w cieście naleśnikowym lub zrobić syrop.
  • Trędownik bulwiasty – jest niejadalny, brzydko pachnie, ma zastosowanie w kosmetyce.
  • Sitowie -ma zastosowanie w kosmetyce, dobre na podrażnienia
  • Szanta – jadalna na herbatki
  • Marzanka wonna (Przytulia wonna) – aromatyzowanie słodyczy i do herbat
  • Konwalijka dwulistna – trująca

 

Written By
More from Ola

Broumowskie Ściany – Bożanowski Spicak, Hvezda, Skalny Teatr, Sępi kosz

Dalszy ciąg wycieczki po czeskich górach stołowych – Broumowskich Ścianach. Dojeżdzaliśmy tu...
Read More

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *