Dziś kolejna dawka medycyny ludowej i przepisów z dzikich jadalnych roślin z Katarzyną Mikulską z Miejskiej Kniei.
Poprzednie opisałam w poście Dzikie Rośliny Jadalne – Marzec i Dzikie Rośliny Jadalne- Marzec Część II. Dziś ponownie spacerujemy po Lesie Łagiewnickim.
- Przetacznik – jest to roślina “sałatkowa”, wszystkie gatunki są jadalne
- Jaskier – roślina trująca, podczas rozwoju rośliny “wcięcia w liściach” się pogłębiają
- Wrotycz pospolity – przyprawa do drobiu i wieprzowiny
- Bylica pospolita – można dodawać jako przyprawę do tłustych dań
- Czeremcha zwyczajna – jej liście nie są woskowane (jak czeremchy amerykańskiej), dzięki czemu łatwiej z niej zrobić fermentowaną herbatę. Liście najlepiej jest zbierać wtedy, gdy owoce są zielone, tuż po kwitnieniu.
- Czeremcha amerykańska – z pączków można robić marmolady (np z dodatkiem jabłka)
- Szakłak jest trujący.
- Dziurawiec – kiedyś stosowano na podagrę;
- jeżeli weźmiemy pod światło liść dziurawca ukażą się nam “dziurki” – są to zbiorniki na olejek
- Rozchodnik – większość polskich gatunków jest jadalna.
- Bylica boże drzewko – pachnie marchewką, przyprawa
- Wrzos – można dodawać do mięs z kaszami
- Lepnica i bniec – smakuje jak rzodkiewka, dobra do sałatek
- Podagrycznik – suszy się na przyprawę do rosołu
- Liście podbiału można gotować jak kapustę
- Zawilce – nie są jadalne
- Z pączków brzozy – można zrobić … konfitury! (najlepiej z dodatkiem jabłka)
- Korzeń mniszka na kawę najlepiej kopać na jesienie – wtedy zawiera najmniej goryczy
- Nie rozwinięte pączki mniszka – można dusić w occie jak kapary, pyszne są także smażone na patelni na tłuszczu.
- Aby wykonać sałatkę z liści mniszka najlepiej najpierw zalać wodą z solą, a następnie aby pozbyć się goryczy odlać wodę
- Kwiaty mniszka– można jeść w cieście naleśnikowym lub zrobić syrop.
- Trędownik bulwiasty – jest niejadalny, brzydko pachnie, ma zastosowanie w kosmetyce.
- Sitowie -ma zastosowanie w kosmetyce, dobre na podrażnienia
- Szanta – jadalna na herbatki
- Marzanka wonna (Przytulia wonna) – aromatyzowanie słodyczy i do herbat
- Konwalijka dwulistna – trująca
Wielka szkoda, że mnie w piątek nie było na Akademii Chwasta.
Piękne zdjęcia
Hmm… co do jadalności wrotyczu byłbym mocno sceptyczny. Choć sam pijam z niego herbaty, to trzeba pamiętać o zawartości szkodliwego tujonu.
a szczawik zajęczy ? nie widze opisu
Warto spojrzeć i zapamiętać ten zestaw roślin.