Dzikie rośliny jadalne – kwiecień

Szczawik zajęczy
Szczawik zajęczy

Dziś kolejna dawka medycyny ludowej i przepisów z dzikich jadalnych roślin z Katarzyną Mikulską z Miejskiej Kniei.

Poprzednie opisałam TUTAJ i TUTAJ. Dziś ponownie spacerujemy po Lesie Łagiewnickim.

 

Przetacznik – jest to roślina „sałatkowa”, wszystkie gatunki są jadalne

Jaskier – roślina trująca, podczas rozwoju rośliny „wcięcia w liściach” się pogłębiają

Wrotycz pospolity – przyprawa do drobiu i wieprzowiny

Bylica pospolita – można dodawać jako przyprawę do tłustych dań

Czeremcha zwyczajna – jej liście nie są woskowane (jak czeremchy amerykańskiej), dzięki czemu łatwiej z niej zrobić fermentowaną herbatę. Liście najlepiej jest zbierać wtedy, gdy owoce są zielone, tuż po kwitnieniu.

Czeremcha amerykańska – z pączków można robić marmolady (np z dodatkiem jabłka)

Szakłak jest trujący

Dziurawiec – kiedyś stosowano na podagrę;

jeżeli weźmiemy pod światło liść dziurawca ukażą się nam „dziurki” – są to zbiorniki na olejek

Rozchodnik – większość polskich gatunków jest jadalna.

Bylica boże drzewko – pachnie marchewką, przyprawa

Wrzos – można dodawać do mięs z kaszami

Lepnica i bniec – smakuje jak rzodkiewka, dobra do sałatek

Podagrycznik – suszy się na przyprawę do rosołu

Liście podbiału można gotować jak kapustę

Zawilce – nie są jadalne

Z pączków brzozy – można zrobić … konfitury! (najlepiej z dodatkiem jabłka)

Korzeń mniszka na kawę najlepiej kopać na jesienie – wtedy zawiera najmniej goryczy

Nie rozwinięte pączki mniszka – można dusić w occie jak kapary, pyszne są także smażone na patelni na tłuszczu.

Aby wykonać sałatkę z liści mniszka najlepiej najpierw zalać wodą z solą,  a następnie aby pozbyć się goryczy odlać wodę

Kwiaty mniszka- można jeść w cieście naleśnikowym lub zrobić syrop.

Trędownik bulwiasty – jest niejadalny, brzydko pachnie, ma zastosowanie w kosmetyce.

Sitowie -ma zastosowanie w kosmetyce, dobre na podrażnienia

Szanta – jadalna na herbatki

Marzanka wonna (Przytulia wonna)- aromatyzowanie słodyczy i do herbat

Konwalijka dwulistna – trująca

 

Written By
More from Ola

W drodze na Czerwone Wierchy

Trasa wiodła najpierw Doliną Małej Łąki, z której odbiliśmy na chwilę podziwiać...
Read More

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *