Dzikie rośliny jadalne- marzec część II

Szczaw polny
Szczaw polny

Kolejna wycieczka na tropie dzikich jadalnych roślin z Katarzyną Mikulską z Miejskiej Kniei.

Poprzednią opisałam TUTAJ.

Tym razem jedzenia szukamy w łódzkim Lesie Łagiewnickim.

 

Czego się dowiedziałam:

  • Rogownica i gwiazdnica są do siebie podobne, jednak rogownica rośnie na mokradłach i ma włoski, obie są jadalne.
  • Rodzina botaniczna, na którą trzeba uważać to Selerowate (Apiaceae), gdyż do tej rodziny należą trujące rośliny: Szalej jadowity (Cicuta virosa)  oraz Szczwół plamisty (Conium maculatum).
  • Do wspomnianej rodziny należy także świerząbek bulwiasty (Chaerophyllum bulbosum, który zawiera duże ilości inuliny, lepiej go ukisić lub zjeść po obróbce termicznej.
  • Czy wiecie skąd wzięła się nazwa potrawy barszcz? Dawniej barszcz robiono z kiszonej rośliny o nazwie barszcz pospolity. Barszcz Sosnowskiego został sprowadzony do Polski z ZSRR jako roślina na kiszonki dla zwierząt.
  • Żadnego barszczu nie jemy na surowo, lepiej ukisić.
  • Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty, nie kumuluje metali ciężkich. Ten rosnący w Polsce ma bulwy białe, a ten dostępny w handlu o różowych bulwach pochodzi z Francji i jest słodszy.
  • Rozchodnik ma kłącza, można jeść.
  • Dowiedziałam się kilka ciekawostek o pokrzywie -pokrzywa w rosole nadaje smak wołowiny, a w cieście smak czekoladowy – muszę to wypróbować!
  • Seler i pietruszka są roślinami, którym można pobudzić poród.
  • Podagrycznik pospolity (Aegopodium podagraria – jego nazwa pochodzi stąd, że leczono nim podagrę. Jest to”roślina rosołowa”, nie kumuluje metali ciężkich.
  • Krwawnik wysuszony nadaje potrawom słony smak. Ziele krwawnika pite na tydzień przed okresem minimalizuje bóle miesiączkowe.
  • Szczaw skupiony i szczaw kędzierzawy są zwyczajowo zwane kobylakiem. Jak byłam mała babcia leczyła u mnie kobylakiem biegunkę. Okazuje się, że jest środek zarówno na biegunki jak i na zaparcia. Zawiera szczawiany, dlatego powinno się jeść go z białkiem np z jajkiem, ze śmietaną, żeby zmniejszyć wchłanialność szczawianów. Liście kobylaka można użyć do owijania gołąbków. Jeżeli sparzymy liście w bulionie – zmniejszymy ich gorzkość, i to nam podrasuje smak nadzienia gołąbków.
  • Czosnaczek pospolity smak lekko gorzki, korzeń czosnaczka smażymy na oleju.
  • Przetaczniki (wszystkie gatunki) odtruwają wątrobę z metali ciężkich. Świeże ziele nie jest smaczne, lepiej ususzyć jako przyprawę.
  • Jaskry – rośliny trujące, najgorszy jest jaskier jadowity  powoduje oparzenia chemiczne, nie wolno potrzeć oczu rękami po dotknięciu jaskra. Rośnie na mokrych terenach.
  • Kuklik- uspokaja nerwy, reguluje ciśnienie krwi, (obniża i podnosi w zależności od potrzeby). Każdy kuklik jest jadalny. Można używać zamiast goździków – ma podobny aromat.
  • Pędy malin mają takie same działanie jak owoce.
  • Szczaw polny – dobry na zupę szczawiową
  • Jastrzębiec kosmaczek – trujący dla zwierząt, dla ludzi nie
  • Wrotycz pospolity -przyprawa do tłustych mięs, posiada wybitnie gorzki smak, dzięki czemu dobry na zgagę i ułatwia trawienie. Z wrotyczem nie wolno przesadzać, w nadmiarze jest trujący, źle wpływa na hormony. Jego zapach odstrasza kleszcze.
  • Dzięgiel leśny – można z niego zrobić dzięgielówkę, która ma działanie przeciwdepresyjne.
  • Pięciornik piaskowy , ma 5 listków- jest jadalny -młode liście – do sałatki, potem parzy się jak herbatkę
  • Tasznik można podsmażyć na oleju i dodać do makaronu

 

 

Written By
More from Ola

Turkusowe jeziora i piękne wodospady – Jeziora Plitwickie

Miejsce zupełnie bajkowe…. aż trudno opisać słowami… Tak piękne, że aż wydaje...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *