Dzikie rośliny jadalne – marzec

Wiosnówka pospolita

Postanowiłam podszkolić się z rozpoznawania dzikich jadalnych roślin.

W tym celu udaliśmy się do Miejskiej Kniei Katarzyny Mikulskiej.

Piękne niedzielne popołudnie spędzone na nauce na świeżym powietrzu, czyli przyjemne z pożytecznym. Dla mnie nowością było rozpoznawanie roślin w stanie, gdy są malutkie, ledwo odrośnięte od ziemi. Często wyglądają inaczej, pierwsze listki nieraz mają inny kształt, niż później na dorosłej roślinie.

Pierwszy raz jadłam dziką marchew – ma malutki korzonek koloru białego i smak oraz zapach marchwi a w dodatku jest bardzo soczysta.

Gospodarze oferują dla każdego coś dobrego:

Dla odważnych bushcraft i survival

dla romantycznych – sielskie klimaty w pięknie odnowionej stodole.

Po trudach wędrówki rozpoczął się festiwal smaków –

placki z pokrzywy o zadziwiająco rybnym smaku,

marmolada z czeremchy,

herbatki fermentowane z liści malin o niesamowitym zapachu,

herbatka iwan czaj fermentowana z liści wierzbówki kiprzycy,

kłącze rdestowca w occie

marynowane  opieńki.

Jednym słowem – kontakt z przyrodą, pożyteczna nauka, inspiracja i nowe doznania, nowe smaki i zapachy.

O czym rozmawialiśmy – spora dawka medycyny ludowej:

  • dwuletnie pędy śliwek uciąć na długość 5 cm, zagotować, działa przeciwbólowo np na migrenę,
  • na nieszczelność jelit, na zapalenie jelit, na skórę, na brzydki zapach skóry – odwar z gałązek śliwki,
  • smak gorzki – pozytywnie wpływa na pracę wątroby
  • w każdym posiłku powinien byś smak gorzki
  • szałwię dodawało się do wieprzowiny
  • mrówki lubią  glistnik, jeżeli w ogrodzie są mrówki można posadzić glistnik i one do niego pójdą
  • glistnik można spożywać w mikro -ilości – szybko działa uspokajająco (można ociupinkę dodać do herbaty)
  • bergamotka też uspokaja
  • jasnota – leczy oczy i zaburzenia hormonalne,
  • kwiaty jasnoty są pyszne z lodami miętowymi
  • jasnotę dodaje się do kaczki
  • do mdłych warzyw
  • z korzeni mniszka lekarskiego można zrobić kawę (wysuszyć, uprażyć)
  • stokrotkę można jeść jak szpinak, smażyć z jajkiem (smaczne na maśle, nie oleju)
  • w ten sam sposób można przyrządzić pokrzywę, komosę i lebiodę
  • kwiaty stokrotki są pikantne – paki nierozwinięte stokrotki gotować w wodzie z octem 5-10 min, dodać sól,
    oliwę, przelać do słoików, przełożyć do góry dnem – po dwóch dniach mamy „kapary”.
  • pierwiosnek – ma zastosowanie w przeziębieniach
  • liście porzeczki mają działanie napotne
  • żywokost, który ledwo wyrósł z ziemi wygląda bardzo podobnie do chrzan, można go poznać po zeszłorocznych pędach
  • kwiat żywokostu można pić, w niewielkich ilościach
  • dawniej handlowe goździki mielone były fałszowane łodygami kuklika zwisłego
  • podagrycznik – zawiera dużo wapnia
  • można go ususzyć na przyprawę do rosołu
  • łodyżki podagrycznika można ugotować na makaron
  • ziarnopłon – liście przypominają fiołka, można go rozpoznać po bulwce za skorupką w ziemi
  • ziarnopłon w dużych dawkach szkodliwy
  • śledziennica – dobra  na śledzionę i wątrobę
  • śledziennica w połączeniu alkoholem jest bardzo szkodliwa
  • glistnik z alkoholem też bardzo toksyczny
  • jeżeli roślina jest fioletowo nabiegła – oznacza, że jest to wynik działania jakiegoś stresora np mrozu
  • bodziszek cuchnący – dla niektórych jego zapach jest okropny
  • inni czują zapach marchewki, później w przypadku starszych roślin – zapach przypalonej marchewki
  • nie jest szkodliwy
  • kobylak – szczaw kędzierzawy – liście nadają się na gołąbki
  • dobry na biegunki i zaparcia
  • podbiał ma kwiaty smaczne, ez goryczy–można utrzeć z cukrem
  • kawa żołędziowa – żołędzie trzeba wyługować z goryczy- gotować wielokrotnie z popiołem z ogniska
  • dąb czerwony zawiera mniej tych gorzkich substancji
  • wiosnówka ma zastosowanie  jako przyprawa
  • jastrzębiec kosmaczek -nie posiada zbyt wiele walorów, ma minerały
  • jest toksyczny dla zwierząt, dla ludzi nie
  • pędy jeżyny dostępne przez cały rok, posiadają te same właściwości co owoce
  • huba czarna na brzozie to czaga (błyskoporek podkorowy)
  • żarnowiec miotlasty roślina trująca i lecznicza, ale tylko pod nadzorem lekarskim (stosowana do podniesienia ciśnienia)
  • kocanki piaskowe- dobre na drogi moczowe
  • herbata z czeremchy odstrasza kleszcze, ale nie można jej pić w dużych ilościach, trzeba robić przerwy
  • pierzga pszczela powstaje przez fermentację mlekową pyłku
  • później, jak będą kwitły akacje (robinie pseudoakacjowe) – można zrobić pyszne kwiaty w cieście (tempura)
  • jak wyrzucimy na pole obierki z chrzanu– może z tego wyrosnąć nowy chrzan
  • ciekawostka -dzięcioł posiada metrowy język, który owija wokół mózgu, żeby nie było wstrząsów

Zapisz

Written By
More from Ola

Pieśń żab zielonych

Piękne majowe przedpołudnie. Jest cieplutko. Odpoczywamy przy chórze żab zielonych. Akurat trwa...
Read More

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *