Postanowiłam podszkolić się z rozpoznawania dzikich jadalnych roślin.
W tym celu udaliśmy się do Miejskiej Kniei Katarzyny Mikulskiej.
Piękne niedzielne popołudnie spędzone na nauce na świeżym powietrzu, czyli przyjemne z pożytecznym. Dla mnie nowością było rozpoznawanie roślin w stanie, gdy są malutkie, ledwo odrośnięte od ziemi. Często wyglądają inaczej, pierwsze listki nieraz mają inny kształt, niż później na dorosłej roślinie.
Pierwszy raz jadłam dziką marchew – ma malutki korzonek koloru białego i smak oraz zapach marchwi a w dodatku jest bardzo soczysta.
Gospodarze oferują dla każdego coś dobrego:
- dla odważnych – bushcraft i survival
- dla romantycznych – sielskie klimaty w pięknie odnowionej stodole.
Po trudach wędrówki rozpoczął się festiwal smaków –
- placki z pokrzywy o zadziwiająco rybnym smaku,
- marmolada z czeremchy,
- herbatki fermentowane z liści malin o niesamowitym zapachu,
- herbatka iwan czaj fermentowana z liści wierzbówki kiprzycy,
- kłącze rdestowca w occie
- marynowane opieńki.
Jednym słowem – kontakt z przyrodą, pożyteczna nauka, inspiracja i nowe doznania, nowe smaki i zapachy.
O czym rozmawialiśmy – spora dawka medycyny ludowej:
- dwuletnie pędy śliwek uciąć na długość 5 cm, zagotować, działa przeciwbólowo np na migrenę,
- na nieszczelność jelit, na zapalenie jelit, na skórę, na brzydki zapach skóry – odwar z gałązek śliwki,
- smak gorzki – pozytywnie wpływa na pracę wątroby
- w każdym posiłku powinien byś smak gorzki
- szałwię dodawało się do wieprzowiny
- mrówki lubią glistnik, jeżeli w ogrodzie są mrówki można posadzić glistnik i one do niego pójdą
- glistnik można spożywać w mikro-ilości – szybko działa uspokajająco (można ociupinkę dodać do herbaty)
- bergamotka też uspokaja
- jasnota – leczy oczy i zaburzenia hormonalne,
- kwiaty jasnoty są pyszne z lodami miętowymi
- jasnotę dodaje się do kaczki
- do mdłych warzyw
- z korzeni mniszka lekarskiego można zrobić kawę (wysuszyć, uprażyć)
- stokrotkę można jeść jak szpinak, smażyć z jajkiem (smaczne na maśle, nie oleju)
- w ten sam sposób można przyrządzić pokrzywę, komosę i lebiodę
- kwiaty stokrotki są pikantne – paki nierozwinięte stokrotki gotować w wodzie z octem 5-10 min, dodać sól,
oliwę, przelać do słoików, przełożyć do góry dnem – po dwóch dniach mamy “kapary”.
- pierwiosnek – ma zastosowanie w przeziębieniach
- liście porzeczki mają działanie napotne
- żywokost, który ledwo wyrósł z ziemi wygląda bardzo podobnie do chrzan, można go poznać po zeszłorocznych pędach
- kwiat żywokostu można pić, w niewielkich ilościach
- dawniej handlowe goździki mielone były fałszowane łodygami kuklika zwisłego
- podagrycznik – zawiera dużo wapnia
- można go ususzyć na przyprawę do rosołu
- łodyżki podagrycznika można ugotować na makaron
- ziarnopłon – liście przypominają fiołka, można go rozpoznać po bulwce za skorupką w ziemi
- ziarnopłon w dużych dawkach szkodliwy
- śledziennica – dobra na śledzionę i wątrobę
- śledziennica w połączeniu alkoholem jest bardzo szkodliwa
- glistnik z alkoholem też bardzo toksyczny
- jeżeli roślina jest fioletowo nabiegła – oznacza, że jest to wynik działania jakiegoś stresora np mrozu
- bodziszek cuchnący – dla niektórych jego zapach jest okropny
- inni czują zapach marchewki, później w przypadku starszych roślin – zapach przypalonej marchewki
- nie jest szkodliwy
- kobylak – szczaw kędzierzawy – liście nadają się na gołąbki
- dobry na biegunki i zaparcia
- podbiał ma kwiaty smaczne, ez goryczy–można utrzeć z cukrem
- kawa żołędziowa – żołędzie trzeba wyługować z goryczy- gotować wielokrotnie z popiołem z ogniska
- dąb czerwony zawiera mniej tych gorzkich substancji
- wiosnówka ma zastosowanie jako przyprawa
- jastrzębiec kosmaczek -nie posiada zbyt wiele walorów, ma minerały
- jest toksyczny dla zwierząt, dla ludzi nie
- pędy jeżyny dostępne przez cały rok, posiadają te same właściwości co owoce
- huba czarna na brzozie to czaga (błyskoporek podkorowy)
- żarnowiec miotlasty roślina trująca i lecznicza, ale tylko pod nadzorem lekarskim (stosowana do podniesienia ciśnienia)
- kocanki piaskowe – dobre na drogi moczowe
- herbata z gałązek czeremchy odstrasza kleszcze, ale nie można jej pić w dużych ilościach, trzeba robić przerwy
- pierzga pszczela powstaje przez fermentację mlekową pyłku
- później, jak będą kwitły akacje (robinie pseudoakacjowe) – można zrobić pyszne kwiaty w cieście (tempura)
- jak wyrzucimy na pole obierki z chrzanu– może z tego wyrosnąć nowy chrzan
- ciekawostka – dzięcioł posiada metrowy język, który owija wokół mózgu, żeby nie było wstrząsów
Super przydatny wpis! 🙂