Dzikie rośliny jadalne – marzec

Wiosnówka pospolita
Wiosnówka pospolita

Postanowiłam podszkolić się z rozpoznawania dzikich jadalnych roślin.

W tym celu udaliśmy się do Miejskiej Kniei Katarzyny Mikulskiej.

Piękne niedzielne popołudnie spędzone na nauce na świeżym powietrzu, czyli przyjemne z pożytecznym. Dla mnie nowością było rozpoznawanie roślin w stanie, gdy są malutkie, ledwo odrośnięte od ziemi. Często wyglądają inaczej, pierwsze listki nieraz mają inny kształt, niż później na dorosłej roślinie.

Pierwszy raz jadłam dziką marchew – ma malutki korzonek koloru białego i smak oraz zapach marchwi a w dodatku jest bardzo soczysta.

Gospodarze oferują dla każdego coś dobrego:

Dla odważnych bushcraft i survival

dla romantycznych – sielskie klimaty w pięknie odnowionej stodole.

Po trudach wędrówki rozpoczął się festiwal smaków –

placki z pokrzywy o zadziwiająco rybnym smaku,

marmolada z czeremchy,

herbatki fermentowane z liści malin o niesamowitym zapachu,

herbatka iwan czaj fermentowana z liści wierzbówki kiprzycy,

kłącze rdestowca w occie

marynowane  opieńki.

Jednym słowem – kontakt z przyrodą, pożyteczna nauka, inspiracja i nowe doznania, nowe smaki i zapachy.

O czym rozmawialiśmy – spora dawka medycyny ludowej:

  • dwuletnie pędy śliwek uciąć na długość 5 cm, zagotować, działa przeciwbólowo np na migrenę,
  • na nieszczelność jelit, na zapalenie jelit, na skórę, na brzydki zapach skóry – odwar z gałązek śliwki,
  • smak gorzki – pozytywnie wpływa na pracę wątroby
  • w każdym posiłku powinien byś smak gorzki
  • szałwię dodawało się do wieprzowiny
  • mrówki lubią  glistnik, jeżeli w ogrodzie są mrówki można posadzić glistnik i one do niego pójdą
  • glistnik można spożywać w mikro -ilości – szybko działa uspokajająco (można ociupinkę dodać do herbaty)
  • bergamotka też uspokaja
  • jasnota – leczy oczy i zaburzenia hormonalne,
  • kwiaty jasnoty są pyszne z lodami miętowymi
  • jasnotę dodaje się do kaczki
  • do mdłych warzyw
  • z korzeni mniszka lekarskiego można zrobić kawę (wysuszyć, uprażyć)
  • stokrotkę można jeść jak szpinak, smażyć z jajkiem (smaczne na maśle, nie oleju)
  • w ten sam sposób można przyrządzić pokrzywę, komosę i lebiodę
  • kwiaty stokrotki są pikantne – paki nierozwinięte stokrotki gotować w wodzie z octem 5-10 min, dodać sól,
    oliwę, przelać do słoików, przełożyć do góry dnem – po dwóch dniach mamy „kapary”.
  • pierwiosnek – ma zastosowanie w przeziębieniach
  • liście porzeczki mają działanie napotne
  • żywokost, który ledwo wyrósł z ziemi wygląda bardzo podobnie do chrzan, można go poznać po zeszłorocznych pędach
  • kwiat żywokostu można pić, w niewielkich ilościach
  • dawniej handlowe goździki mielone były fałszowane łodygami kuklika zwisłego
  • podagrycznik – zawiera dużo wapnia
  • można go ususzyć na przyprawę do rosołu
  • łodyżki podagrycznika można ugotować na makaron
  • ziarnopłon – liście przypominają fiołka, można go rozpoznać po bulwce za skorupką w ziemi
  • ziarnopłon w dużych dawkach szkodliwy
  • śledziennica – dobra  na śledzionę i wątrobę
  • śledziennica w połączeniu alkoholem jest bardzo szkodliwa
  • glistnik z alkoholem też bardzo toksyczny
  • jeżeli roślina jest fioletowo nabiegła – oznacza, że jest to wynik działania jakiegoś stresora np mrozu
  • bodziszek cuchnący – dla niektórych jego zapach jest okropny
  • inni czują zapach marchewki, później w przypadku starszych roślin – zapach przypalonej marchewki
  • nie jest szkodliwy
  • kobylak – szczaw kędzierzawy – liście nadają się na gołąbki
  • dobry na biegunki i zaparcia
  • podbiał ma kwiaty smaczne, ez goryczy–można utrzeć z cukrem
  • kawa żołędziowa – żołędzie trzeba wyługować z goryczy- gotować wielokrotnie z popiołem z ogniska
  • dąb czerwony zawiera mniej tych gorzkich substancji
  • wiosnówka ma zastosowanie  jako przyprawa
  • jastrzębiec kosmaczek -nie posiada zbyt wiele walorów, ma minerały
  • jest toksyczny dla zwierząt, dla ludzi nie
  • pędy jeżyny dostępne przez cały rok, posiadają te same właściwości co owoce
  • huba czarna na brzozie to czaga (błyskoporek podkorowy)
  • żarnowiec miotlasty roślina trująca i lecznicza, ale tylko pod nadzorem lekarskim (stosowana do podniesienia ciśnienia)
  • kocanki piaskowe- dobre na drogi moczowe
  • herbata z czeremchy odstrasza kleszcze, ale nie można jej pić w dużych ilościach, trzeba robić przerwy
  • pierzga pszczela powstaje przez fermentację mlekową pyłku
  • później, jak będą kwitły akacje (robinie pseudoakacjowe) – można zrobić pyszne kwiaty w cieście (tempura)
  • jak wyrzucimy na pole obierki z chrzanu– może z tego wyrosnąć nowy chrzan
  • ciekawostka -dzięcioł posiada metrowy język, który owija wokół mózgu, żeby nie było wstrząsów

Zapisz

Written By
More from Ola

Czapla modronosa , nadobna, purpurowa, siwa, biała i ślepowron w Delcie Dunaju

W delcie Dunaju spotkaliśmy cały przekrój czaplowatych… Tyle gatunków na raz… Czaple...
Read More

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *