Eukaliptus i olejek eukaliptusowy

Opadnięty liść eukaliptusa posiada przyjemny zapach

Eukaliptus gałkowy (rozdąb, Eucaliptus globulus) z rodz mirtowatych (Mirtaceae) jest to wiecznie zielone drzewo pochodzące z Australii, przysmak koali. Eukaliptus ma działanie lekko odurzające dla “misi” koala. Drzewo dorasta do wysokości 60 m i jest znane z szybkiego wzrostu i odporności na niekorzystne warunki bytowania. Jako ciekawostkę podam, że lancetowato-podługowate, skórzaste liście rośliny ustawiają się krawędzią do słońca i nie rzucają cienia na ziemię. Kwiaty eukaliptusa zapylane są przez ptaki. Drzewo to bywa stosowane do osuszania bagien.

Skład liści Eucaliptus globulus:

  • olejek eteryczny
  • garbniki elagowe
  • flawonoidy
  • triterpeny (pochodne kwasu ursolowego)

Surowcem jest liść i otrzymywany z niego olejek w procesie w destylacji z parą wodną. Liście zawierają 1,4-3,5% olejku eterycznego.

Skład olejku Eucaliptus globulus

  • główny składnik 1,8 cyneol=eukaliptol 60-70%
  • poza tym: alfa pinen, limonen, kamfen, felandren, cytronelal

Działanie liści i olejku eukaliptusowego z gatunku Eucaliptus globulus

  • wykrztuśne (cyneol ma działanie wykrztuśne, lekko dezynfekujące, spazmolityczne czyli rozkurczowe)
  • działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe (syropy, krople, inhalacje) i przeciwgrzybicze.
  • 2 % roztwór tego olejku zabija 70% gronkowców Staphylococcus
  • stosowany w zapaleniach oskrzeli, krtani, nosa, kaszlu np w postaci inhalacji
  • odświeżające oddech (składnik cukierków, past do zębów)
  • stosowany wewnętrznie ma zastosowanie w dolegliwościach przewodu pokarmowego i dróg moczowych
  • przeciwbólowe i przeciwzapalne stosowany do wcierania przy bólach reumatycznych i zmęczonych mięśniach  w postaci 5-10% roztworów olejowych lub wodno-alkoholowych
  • zewnętrznie rozgrzewające i wywołujące słabe przekrwienie skóry
  • łagodzące skórę po ukąszeniu owadów
  • stosowany zewnętrznie silnie odkażające w stanach zapalnych skóry, wrzodach, trądziku, owrzodzenia szyjki macicy
  • przeciwpasożytnicze na świerzbowce, pchły i wszy
  • napary z liści stosowane zewnętrznie działanie ściągające 
  • olejek ma zastosowanie w kosmetyce (pasty do zębów, balsamy, płyny do kąpieli)
  • kiedyś wierzono, że leczy malarię
  • w Europie jego zastosowaniem jako pierwsi zajęli się cystersi (trapiści)

środki ostrożności:

  • nie powinno się podawać olejku doustnie w stanach zapalnych przewodu pokarmowego, dróg żółciowych i chorobach wątroby.
  • u niemowląt i małych dzieci nie powinno się stosować olejku w okolicach twarzy, w szczególności nosa
  • olejek wpływa na enzymy wątrobowe (indukuje mikrosomalne enzymy), przez co może osłabić inne podawane równolegle leki

Występuje wiele gatunków eukaliptusa, które różnią się składem olejku, np:

Eukaliptus cytrynowy (Eucaliptus citriodora)

  • główny składnik cytronelal (65-85%) – nadaje mu cytrynowy zapach
  • cytral, cyneol, octan geraniolu
  • posiada zastosowanie głównie w przemyśle perfumeryjnym i kosmetycznym.

Może Cię również zainteresować:

  1. Spicebush (Lindera beznzoin) – indiańska przyprawa i lek
  2. Golteria – Pachnąca Jagoda
  3. Piwonia – historia i zastosowanie
  1. Władysław S. Brud, Iwona Konopacka – Pachnąca apteka
  2. Antonina Rumińska, Aleksander Ożarowski Leksykon Roślin Leczniczych
  3. Eliza Lamer – Zarawska, Cezary Chwała, Antoni Gwardys – Rosliny w Kosmetyce i Kosmetologii Przeciwstarzeniowej
  4. Karol Węglarski, Palmiarnia Poznańska” – przewodnik
  • 126
  •  
  •  
  •  
  •  
Written By
More from Ola

Sokole Góry na Jurze

Zapraszam do galerii… 30.08.2009 57    
Read More

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *