Figa jadalna, figowiec pospolity

Figowiec pospolity (Ficus carica)

Figa jadalna, figowiec pospolity (Ficus carica) – jest rozłożystym drzewem lub krzewem dorastającym do 2-5m wysokości, o dużych, dłoniastych 3-5 klapowanych i fioletowoczerwonych kwiatach zanjdujących się wewnątrz buteleczkowatego kwiatostanu otwartego na szczycie. Stanowią one mięsistą, rozrastającą się gruszkowato oś kwiatostanową, wewnątrz której znajdująsię niepozorne kwiaty. Kwiatostan figi rozwija się w zielony, brązowy lub fioletowy owoc rzekomy zwany figą, wewnątrz którego znajdują się drobne owoce, które potocznie nazywa się nasionami.

Kwiaty figi są zapylane przez drobnego owada – figówkę (Blastophaga grossorum). Z tego powodu rozprzestrzenianie figi na różnych obszarach kuli ziemskiej związane było z koniecznością sztucznej introdukcji jej naturalnego zapylacza.

Figowiec pochodzi z Azji Mniejszej. Są dowody iż uprawiano go w Egipcie i Mezopotamii ok 2750 r.p.n.e. W XVI w. figa dotarła do Anglii i Ameryki. Obecnie uprawiana jest w prawie wszystkich krajach klimatu subtropikalnego. Rosną dziko w rejonie Morza Śródziemnego.

Figi można spożywać na surowo, suszone lub jako dodatek do różnych wyrobów piekarniczych.

Figi maja duże znaczenie lecznicze.

Owoce

Z owoców produkuje się sok, który działa wzmacniająco na serce i naczynia wieńcowe, jest on także z powodzeniem stosowany w leczeniu anemii. Figi gotowane w mleku stanowią lekarstwo na ból gardła i kaszel. Z owoców można również przyrządzić nalewkę, która łągodzi duszności przy astmie. Owoce figowca jedzone na surowo mają działanie lekko przeczyszczające.

Z owoców otrzymuje sie ficynę – enzym proteolityczny, służacy do otrzymywania hyrolizatów białkowych z surowców zwierającyh trudno strawne białka np keratynę i kolagen.

Cariciline – substancja otrzymywana w procesie krioekstrakcji owoców figi, ma diząłanie nawilżające i chłodzące skórę.

Sok mleczny wypływający po zranieniu kory figowca, przyspiesza gojenie sę ran, leczy także brodawli i odciski.

Może Cię jeszcze zaintereować:

źródła:

  • materiały dostępne w Palmiarni Poznańskiej
  • Palmiarnia Poznańska” – przewodnik, Karol Węglarski
  • Romuald Czerpak, Agata Jabłońska – Trypuć – Roślinne surowce kosmetyczne
Written By
More from Ola

Chilijska palma miodowa – jubea

Jubea, zwana jest także palma miodową, ze względu na pozyskiwanie soku „miodu...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *