Figa jadalna, figowiec pospolity

Figowiec pospolity (Ficus carica)

Figa jadalna, figowiec pospolity (Ficus carica) – jest rozłożystym drzewem lub krzewem dorastającym do 2-5m wysokości, o dużych, dłoniastych 3-5 klapowanych i fioletowoczerwonych kwiatach zanjdujących się wewnątrz buteleczkowatego kwiatostanu otwartego na szczycie. Stanowią one mięsistą, rozrastającą się gruszkowato oś kwiatostanową, wewnątrz której znajdująsię niepozorne kwiaty. Kwiatostan figi rozwija się w zielony, brązowy lub fioletowy owoc rzekomy zwany figą, wewnątrz którego znajdują się drobne owoce, które potocznie nazywa się nasionami.

Kwiaty figi są zapylane przez drobnego owada – figówkę (Blastophaga grossorum). Z tego powodu rozprzestrzenianie figi na różnych obszarach kuli ziemskiej związane było z koniecznością sztucznej introdukcji jej naturalnego zapylacza.

Figowiec pochodzi z Azji Mniejszej. Są dowody iż uprawiano go w Egipcie i Mezopotamii ok 2750 r.p.n.e. W XVI w. figa dotarła do Anglii i Ameryki. Obecnie uprawiana jest w prawie wszystkich krajach klimatu subtropikalnego. Rosną dziko w rejonie Morza Śródziemnego.

Figi można spożywać na surowo, suszone lub jako dodatek do różnych wyrobów piekarniczych.

Figi maja duże znaczenie lecznicze.

Owoce

Z owoców produkuje się sok, który działa wzmacniająco na serce i naczynia wieńcowe, jest on także z powodzeniem stosowany w leczeniu anemii. Figi gotowane w mleku stanowią lekarstwo na ból gardła i kaszel. Z owoców można również przyrządzić nalewkę, która łągodzi duszności przy astmie. Owoce figowca jedzone na surowo mają działanie lekko przeczyszczające.

Z owoców otrzymuje sie ficynę – enzym proteolityczny, służacy do otrzymywania hyrolizatów białkowych z surowców zwierającyh trudno strawne białka np keratynę i kolagen.

Cariciline – substancja otrzymywana w procesie krioekstrakcji owoców figi, ma diząłanie nawilżające i chłodzące skórę.

Sok mleczny wypływający po zranieniu kory figowca, przyspiesza gojenie sę ran, leczy także brodawli i odciski.

Może Cię jeszcze zaintereować:

źródła:

  • materiały dostępne w Palmiarni Poznańskiej
  • Palmiarnia Poznańska” – przewodnik, Karol Węglarski
  • Romuald Czerpak, Agata Jabłońska – Trypuć – Roślinne surowce kosmetyczne
Written By
More from Ola

Dzikie storczyki spotkane w Polsce

Storczyki sąpiękne, tajemnicze i intrygujące. Do rozwoju ich nasionko potrzebuje symbiozy z...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *