Figa jadalna, figowiec pospolity (Ficus carica) – jest rozłożystym drzewem lub krzewem dorastającym do 2-5m wysokości, o dużych, dłoniastych 3-5 klapowanych i fioletowoczerwonych kwiatach zanjdujących się wewnątrz buteleczkowatego kwiatostanu otwartego na szczycie. Stanowią one mięsistą, rozrastającą się gruszkowato oś kwiatostanową, wewnątrz której znajdująsię niepozorne kwiaty. Kwiatostan figi rozwija się w zielony, brązowy lub fioletowy owoc rzekomy zwany figą, wewnątrz którego znajdują się drobne owoce, które potocznie nazywa się nasionami.
Kwiaty figi są zapylane przez drobnego owada – figówkę (Blastophaga grossorum). Z tego powodu rozprzestrzenianie figi na różnych obszarach kuli ziemskiej związane było z koniecznością sztucznej introdukcji jej naturalnego zapylacza.
Figowiec pochodzi z Azji Mniejszej. Są dowody iż uprawiano go w Egipcie i Mezopotamii ok 2750 r.p.n.e. W XVI w. figa dotarła do Anglii i Ameryki. Obecnie uprawiana jest w prawie wszystkich krajach klimatu subtropikalnego. Rosną dziko w rejonie Morza Śródziemnego. Należą do rodziny morwowatych (Moraceae).
Figi można spożywać na surowo, suszone lub jako dodatek do różnych wyrobów piekarniczych.
Figi maja duże znaczenie lecznicze.
Owoce
Z owoców produkuje się sok, który działa wzmacniająco na serce i naczynia wieńcowe, jest on także z powodzeniem stosowany w leczeniu anemii. Figi gotowane w mleku stanowią lekarstwo na ból gardła i kaszel. Z owoców można również przyrządzić nalewkę, która łągodzi duszności przy astmie. Owoce figowca jedzone na surowo mają działanie lekko przeczyszczające.
Z owoców otrzymuje sie ficynę – enzym proteolityczny, służacy do otrzymywania hyrolizatów białkowych z surowców zwierającyh trudno strawne białka np keratynę i kolagen.
Cariciline – substancja otrzymywana w procesie krioekstrakcji owoców figi, ma działanie nawilżające i chłodzące skórę.
Sok mleczny wypływający po zranieniu kory figowca, przyspiesza gojenie sę ran, leczy także brodawli i odciski.
Może Cię jeszcze zaintereować:







źródła:
- materiały dostępne w Palmiarni Poznańskiej
- Palmiarnia Poznańska” – przewodnik, Karol Węglarski
- Romuald Czerpak, Agata Jabłońska – Trypuć – Roślinne surowce kosmetyczne