Flawonoidy – kolorowe zdrowie


  • należą do polifenoli
  • mają charakter żółtych barwnikówme aglikony nie
  • flawonoidy w postaci glikozydów zazwyczaj są rozpuszczalne w wodziei alkoholu etylowym, a nie rozpuszczają się w eterze, chloroformie i benzenie
  • same aglikony nie rozpuszczają się w wodzie, lecz zazwyczaj w rozpuszczalnikach organicznych
  • ogólną cechą flawonoidów jest rozpuszczalność w alkaliach

 

podział chemiczny flawonoidów:

  • chalkony
  • dihydrochalkony
  • aurony
  • flawony – apigenina, luteolina, diosmina
  • flawonole – kwercetyna, kemferol, mirycetyna, ramnetyna
  • dihydroflawonole
  • flawanony – naryngenina, eriodykcjol, hesperetyna, likwirytygenina
  • flawanole
  • flawanodiole (leukoazntocyjanidyny=proantocyjanidyny)
  • antocyjanidyny i antocyjany
  • izoflawonoidy – daidzeina, genisteina, formononetyna
  • biflawonoidy=dimery – hinokiflawon, amentoflawon, bilobetyna
  • spolimeryzowane proantocyjanidyny=garbniki skondensowane=garbniki katechinowe

 

źródła:

  1. Eliza Lamer-Zarawska, Barbara Kowal-Gierczak, Jan Niedworok – Fitoterapia i Leki Roślinne
Written By
More from Ola

Żołna, przeplatka febe i kląskawka – czyli krótki przystanek na Węgrzech

W naszej podróży samochodowej do Rumunii zrobiliśmy sobie krótki odpoczynek na łące...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *