Flawonoidy
- są nazywany witaminą P
- są to związki naturalne
- nie są syntezowane przez organizm człówieka
- występują głównie w połączeniu z cukrami ( O-glikozydy flawonoidowe)
- należą do polifenoli
- mają charakter żółtych barwników aglikony nie
- flawonoidy w postaci glikozydów zazwyczaj są rozpuszczalne w wodzie i alkoholu etylowym, a nie rozpuszczają się w eterze, chloroformie i benzenie
- same aglikony nie rozpuszczają się w wodzie, lecz zazwyczaj w rozpuszczalnikach organicznych
- ogólną cechą flawonoidów jest rozpuszczalność w alkaliach
- flawonoidy nie kumulują się w organizmie, są metabolizowane do kwasów fenolowych
działanie flawonoidów:
- obniżenie przenikalności ścianek naczyń włosowatych i poprawa ich elastyczności
- właściwości antyoksydacyjne:
- hamują procesy utleniania lipidów – profilaktyka chrób sercowo – naczyniowych oraz nowotworowych
- oddziaływanie z wit C -powodują redukcję kwasu dehydroaskorbowego do kwasu aslkorbimowego (wit C), co potwierdza ich działanie ochronne jako antyoksydantów
- flawonoidy (hesperydyna, rutyna i kwercetyna są zdolne zapobiegać szokowi anafilaktycznemu, co prawdopodobnie jest związane z dzianiem antyhistaminowym – hamują tworzenie się histaminy – tu także działają synergistycznie z kwasem askorbinowym
- flawonoidy i kwas askorbinowy działają na kw hialuronowy przyczyniając się do stabilizacji kolagenu- podstawowej substancji tkanki łącznej
- W związku z tym, że flawonoidy są regulatorami aktywności enzymów należących do różnych grup oraz działają na różne receptory, mają wysoki szeroki zakres aktywności farmakologicznej. Działają kardioochronie, antyarytmicznie, spazmolitycznie, przeciwzapalnie. antyalergicznie. hepatoprotekcyjnie, przeciwmiażdżycowo. moczopędnie i obniżająco ciśnienie krwi.
- do bardziej specyficznych objawów niedoboru flawonoidów zalicza się mikrowylewy podskórne powstające spontanicznie, zwłaszcza w miejscach poddawanych uciskowi.
- kwercetyna – hamuje aktywność hialuronidazy
podział chemiczny flawonoidów:
- chalkony
- dihydrochalkony
- aurony
- flawony – apigenina, luteolina, diosmina
- flawonole – kwercetyna, kemferol, mirycetyna, ramnetyna
- dihydroflawonole
- flawanony – naryngenina, eriodykcjol, hesperetyna, likwirytygenina
- flawanole
- flawanodiole (leukoazntocyjanidyny=proantocyjanidyny)
- antocyjanidyny i antocyjany
- izoflawonoidy – daidzeina, genisteina, formononetyna
- biflawonoidy=dimery – hinokiflawon, amentoflawon, bilobetyna
- spolimeryzowane proantocyjanidyny=garbniki skondensowane=garbniki katechinowe
źródła:
- prof Iwona Wawer – Suplementy dla ciebie , Jak nie stać się pacjentem.
- Eliza Lamer-Zarawska, Barbara Kowal-Gierczak, Jan Niedworok – Fitoterapia i Leki Roślinne