Flawonoidy – kolorowe zdrowie

Flawonoidy

  • są nazywany witaminą P
  • są to związki naturalne
  • nie są syntezowane przez organizm człówieka
  • występują głównie w połączeniu z cukrami ( O-glikozydy flawonoidowe)
  • należą do polifenoli
  • mają charakter żółtych barwników aglikony nie
  • flawonoidy w postaci glikozydów zazwyczaj są rozpuszczalne w wodzie i alkoholu etylowym, a nie rozpuszczają się w eterze, chloroformie i benzenie
  • same aglikony nie rozpuszczają się w wodzie, lecz zazwyczaj w rozpuszczalnikach organicznych
  • ogólną cechą flawonoidów jest rozpuszczalność w alkaliach
  • flawonoidy nie kumulują się w organizmie, są metabolizowane do kwasów fenolowych

działanie flawonoidów:

  • obniżenie przenikalności ścianek naczyń włosowatych i poprawa ich elastyczności
  • właściwości antyoksydacyjne:
    • hamują procesy utleniania lipidów – profilaktyka chrób sercowo – naczyniowych oraz nowotworowych
  • oddziaływanie z wit C -powodują redukcję kwasu dehydroaskorbowego do kwasu aslkorbimowego (wit C), co potwierdza ich działanie ochronne jako antyoksydantów
  • flawonoidy (hesperydyna, rutyna i kwercetyna są zdolne zapobiegać szokowi anafilaktycznemu, co prawdopodobnie jest związane z dzianiem antyhistaminowym – hamują tworzenie się histaminy – tu także działają synergistycznie z kwasem askorbinowym
  • flawonoidy i kwas askorbinowy działają na kw hialuronowy przyczyniając się do stabilizacji kolagenu- podstawowej substancji tkanki łącznej
  • W związku z tym, że flawonoidy są regulatorami aktywności enzymów należących do różnych grup oraz działają na różne receptory, mają wysoki szeroki zakres aktywności farmakologicznej. Działają kardioochronie, antyarytmicznie, spazmolitycznie, przeciwzapalnie. antyalergicznie. hepatoprotekcyjnie, przeciwmiażdżycowo. moczopędnie i obniżająco ciśnienie krwi.
  • do bardziej specyficznych objawów niedoboru flawonoidów zalicza się mikrowylewy podskórne powstające spontanicznie, zwłaszcza w miejscach poddawanych uciskowi.
  • kwercetyna – hamuje aktywność hialuronidazy

podział chemiczny flawonoidów:

  • chalkony
  • dihydrochalkony
  • aurony
  • flawony – apigenina, luteolina, diosmina
  • flawonole – kwercetyna, kemferol, mirycetyna, ramnetyna
  • dihydroflawonole
  • flawanony – naryngenina, eriodykcjol, hesperetyna, likwirytygenina
  • flawanole
  • flawanodiole (leukoazntocyjanidyny=proantocyjanidyny)
  • antocyjanidyny i antocyjany
  • izoflawonoidy – daidzeina, genisteina, formononetyna
  • biflawonoidy=dimery – hinokiflawon, amentoflawon, bilobetyna
  • spolimeryzowane proantocyjanidyny=garbniki skondensowane=garbniki katechinowe

 

źródła:

  1. prof Iwona Wawer – Suplementy dla ciebie , Jak nie stać się pacjentem.
  2. Eliza Lamer-Zarawska, Barbara Kowal-Gierczak, Jan Niedworok – Fitoterapia i Leki Roślinne
Written By
More from Ola

Wierzbownica

Wierzbownice, podobnie jak wierzbówka kiprzyca, posiadają działanie antyandrogenowe, dzieki czemu są wskazane...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *