Flawonoidy – kolorowe zdrowie


  • są nazywany witaminą P
  • są to związki naturalne
  • nie są syntezowane przez organizm człówieka
  • występują głównie w połączeniu z cukrami ( O-glikozydy flawonoidowe)
  • należą do polifenoli
  • mają charakter żółtych barwników aglikony nie
  • flawonoidy w postaci glikozydów zazwyczaj są rozpuszczalne w wodzie i alkoholu etylowym, a nie rozpuszczają się w eterze, chloroformie i benzenie
  • same aglikony nie rozpuszczają się w wodzie, lecz zazwyczaj w rozpuszczalnikach organicznych
  • ogólną cechą flawonoidów jest rozpuszczalność w alkaliach
  • flawonoidy nie kumulują się w organizmie, są metabolizowane do kwasów fenolowych

działanie flawonoidów:

  • obniżenie przenikalności ścianek naczyń włosowatych i poprawa ich elastyczności
  • właściwości antyoksydacyjne:
    • hamują procesy utleniania lipidów – profilaktyka chrób sercowo – naczyniowych oraz nowotworowych
  • oddziaływanie z wit C -powodują redukcję kwasu dehydroaskorbowego do kwasu aslkorbimowego (wit C), co potwierdza ich działanie ochronne jako antyoksydantów
  • flawonoidy (hesperydyna, rutyna i kwercetyna są zdolne zapobiegać szokowi anafilaktycznemu, co prawdopodobnie jest związane z dzianiem antyhistaminowym – hamują tworzenie się histaminy – tu także działają synergistycznie z kwasem askorbinowym
  • flawonoidy i kwas askorbinowy działają na kw hialuronowy przyczyniając się do stabilizacji kolagenu- podstawowej substancji tkanki łącznej
  • W związku z tym, że flawonoidy są regulatorami aktywności enzymów należących do różnych grup oraz działają na różne receptory, mają wysoki szeroki zakres aktywności farmakologicznej. Działają kardioochronie, antyarytmicznie, spazmolitycznie, przeciwzapalnie. antyalergicznie. hepatoprotekcyjnie, przeciwmiażdżycowo. moczopędnie i obniżająco ciśnienie krwi.
  • do bardziej specyficznych objawów niedoboru flawonoidów zalicza się mikrowylewy podskórne powstające spontanicznie, zwłaszcza w miejscach poddawanych uciskowi.
  • kwercetyna – hamuje aktywność hialuronidazy

podział chemiczny flawonoidów:

  • chalkony
  • dihydrochalkony
  • aurony
  • flawony – apigenina, luteolina, diosmina
  • flawonole – kwercetyna, kemferol, mirycetyna, ramnetyna
  • dihydroflawonole
  • flawanony – naryngenina, eriodykcjol, hesperetyna, likwirytygenina
  • flawanole
  • flawanodiole (leukoazntocyjanidyny=proantocyjanidyny)
  • antocyjanidyny i antocyjany
  • izoflawonoidy – daidzeina, genisteina, formononetyna
  • biflawonoidy=dimery – hinokiflawon, amentoflawon, bilobetyna
  • spolimeryzowane proantocyjanidyny=garbniki skondensowane=garbniki katechinowe

 

źródła:

  1. prof Iwona Wawer – Suplementy dla ciebie , Jak nie stać się pacjentem.
  2. Eliza Lamer-Zarawska, Barbara Kowal-Gierczak, Jan Niedworok – Fitoterapia i Leki Roślinne
Written By
More from Ola

Dzikie niebieskie irysy i niebieskie ptaki – Przyroda Czarnomorskiego Wybrzeża Bułgarii w Carewie

Carewo (Царево) małe nadmorskie miasteczko na południowym wybrzeżu Bugarii – niedaleko granicy...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *