Dziki bez czarny jest lekko kontrowersyjną rośliną. Z jednej strony zawiera mnóstwo cennych składników i posiada zbawienne dla zdrowia właściwości, z drugiej strony – jeśli spożyty na surowo może być szkodliwy, że względu na obecność substancji sambunigryny – tzw glikozydu cyjanogennego, który pewnych warunkach może uwalniać trujący cyjanowódór – (kwas pruski, HCN). Cała sztuka polega na tym, aby owoce bzu przetworzyć termicznie! Wówczas rozkładamy enzymy, które mogłyby powodować uwolnienie cyjanków – to jest najważniejsza sprawa, w przypadku wszystkich roślin zawierających glikozydy cyjanogenne – np owoców czerenchy. Takich roślin nie spożywamy na surowo.
Owoce dzikiego bzu czarnego (oczywiście spożywane po przetworzeniu termicznym) posiadają właściwości napotne i lekko przeczyszczające. Dawniej były stosowane w stanach zapalnych żołądka i jelit.
Dziki bez czarny zawiera bogactwo antocyjanów, dzięki czemu posiada cechy lecznicze typowego surowca antocyjanowego, o czym możecie poczytać w poście Antocyjany – Ciemne Barwniki Roślinne O Wybitnych Właściwościach Zdrowotnych.
Jak zrobić galaretkę z o owoców czarnego bzu
- Zbieramy baldachy, po czym za pomocą widelca oddzielamy same ” kuleczki”.
- Gotujemy na wolnym ogniu 1 litr owoców kilka-kilkanaście minut.
- Przecieramy przez sito.
- Do przesączu dodajemy cukier lub ksylitol wedle uznania – ja dałam 3 łyżki cukru, dzięki czemu otrzymałam lekko słodki produkt końcowy.
- Po wystudzeniu zgęszczamy żelatyną lub agarem, postępując według przepisu na opakowaniu. Tym razem użyłam agaru i przelałam do salaterek.
- W mojej wersji sok z czarnego bzu nie był rozcieńczany wodą. Jeżeli wolicie na początek delikatniejszy smak, możecie rozcieńczyć według uznania.
Smacznego!
Może Cię również zainteresować:
Muszę wypróbować – brzmi pysznie, a akurat ma dostęp do owoców bzu czarnego. Czy masz jakiś pomysł na dziką różę, bo też trochę nazbierałam owoców i nie wiem jak się za nią zabrać?
Pozdrawiam!
Co prawda to prawda. Potrafi zaszkodzić na surowo (albo na pewno szkodzi). Dziękuję za takie specjalistyczne poradniki.