Galgant (alpinia) – kuzyn imbiru

Galgant chiński (alpinia lekarska, Alpinia officinarum,) mały galgant, autor: Franz Eugen Köhler

Rośliny te należą do rodziny imbirowatych (Zingiberaceae), i podobnie jak u imbiru lekarskiego surowcem jest kłącze. Wyróżniamy tutaj 2 gatunki:

Galgant chiński (alpinia lekarska, Alpinia officinarum,) mały galgant

  • pochodzi z pd Chin
  • posiada ostry zapach z nutą eukaliptusa
  • smak pikantny przypominający kardamon i imbir
  • wykorzystywana do produkcji gorzkich kropli żołądkowych i likierów
  • stosowana do aromatyzowania piwa w Skandynawii i Rosji
  • wg św Hildegardy z Bingen” …jeśli ktoś czuje ból w sercu, lub ma słabe serce, niech je galgant, a poczuje się lepiej.”

Alpinia galgant (Alpinia galanga) – duży galgant

  • pochodzi z Indonezji
  • posiada smak imbirowo-pieprzowy, nieco kwaskowaty
  • ważny składnik tajskiej pasty curry

Z galgantem spokrewniona jest alpinia zwyczajna (Alpinia zerumbet) oraz alpinia purpurowa (Alpinia purpurea) stosowane jako rośliny ozdobne.

źródła:
  • Romuald Czerpak, Agata Jabłońska – Trypuć – Roślinne surowce kosmetyczne
Written By
More from Ola

Dolina Pięciu Stawów Polskich

Dla mnie Dolina Pięciu Stawów Polskich jest  jednym z najpiękniejszych miejsc w...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *