Rośliny te należą do rodziny imbirowatych (Zingiberaceae), i podobnie jak u imbiru lekarskiego surowcem jest kłącze. Wyróżniamy tutaj 2 gatunki:
Galgant chiński (alpinia lekarska, Alpinia officinarum,) mały galgant
- pochodzi z pd Chin
- posiada ostry zapach z nutą eukaliptusa
- smak pikantny przypominający kardamon i imbir
- wykorzystywana do produkcji gorzkich kropli żołądkowych i likierów
- stosowana do aromatyzowania piwa w Skandynawii i Rosji
- wg św Hildegardy z Bingen” …jeśli ktoś czuje ból w sercu, lub ma słabe serce, niech je galgant, a poczuje się lepiej.”
Alpinia galgant (Alpinia galanga) – duży galgant
- pochodzi z Indonezji
- posiada smak imbirowo-pieprzowy, nieco kwaskowaty
- ważny składnik tajskiej pasty curry
Z galgantem spokrewniona jest alpinia zwyczajna (Alpinia zerumbet) oraz alpinia purpurowa (Alpinia purpurea) – stosowane jako rośliny ozdobne.
- Romuald Czerpak, Agata Jabłońska – Trypuć – Roślinne surowce kosmetyczne