Galgant (alpinia) – kuzyn imbiru

Galgant chiński (alpinia lekarska, Alpinia officinarum,) mały galgantautor: Franz Eugen Köhler

Rośliny te należą do rodziny imbirowatych (Zingiberaceae), i podobnie jak u imbiru lekarskiego surowcem jest kłącze. Wyróżniamy tutaj 2 gatunki:

Galgant chiński (alpinia lekarska, Alpinia officinarum,) mały galgant

  • pochodzi z pd Chin
  • posiada ostry zapach z nutą eukaliptusa
  • smak pikantny przypominający kardamon i imbir
  • wykorzystywana do produkcji gorkich kropli żólądkowych i likierów
  • stosowana do aromatyzowania piwa w Skandynawii i Rosji
  • wg św Hildegardy z Bingen” …jeśli ktoś czuje ból w sercu, lub ma słabe serce, niech je galgant, a poczuje się lepiej.”

Alpinia galgant (Alpinia galanga) duży galgant

  • pochodzi z Indonezji
  • posiada smak imbirowo-pieprzowy, nieco kwaskowaty
  • ważny składnik tajskiej pasty curry

Z galgantem spokrewniona jest alpinia zwyczajna (Alpinia zerumbet) – stosowana jako rośłina ozdobna.

źródła:
  • Romuald Czerpak, Agata Jabłońska – Trypuć – Roślinne surowce kosmetyczne
Written By
More from Ola

Galgant (alpinia) – kuzyn imbiru

Rośliny te należą do rodziny imbirowatych (Zingiberaceae), i podobnie jak u imbiru...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *