Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa

Muszkatołowiec korzenny, muszkatowiec, muszkat (Myristica fragrans) z rodziny muszkatołowcowatych (Myristicaceae), ang nutmeg.

  • drzewo uprawiane w Indonezji, Sri Lance i Brazylii

Dziś porozmawiamy o olejku muszkatołowym z gałki muszkatołowej – czyli z nasion, w odróżnieniu od opisywanej wcześniej osłonki mace – kwiatu gałki muszkatołowej.

Działanie muszkatołowca korzennnego przy zastosowaniu doustnym, np w postaci przyprawy do potraw:

  • ułatwia trawienie, szczególnie jeżeli jest stosowany w postaci przyprawy do potraw
  • posiada działanie przeciwwymiotne
  • pobudza układ immunologiczny

Działanie olejku z gałki muszkatołowej stosowanego zewnętrznie:

  • rozgrzewający i przeciwbólowy w dolegliwościach mięśni i reumatycznych
  • działanie przeciwdepresyjne (metamfetaminopodobne)
  • działanie przeciwstresowe, lekko nasenne
  • stymuluje pracę serca
  • antyseptyczne
  • zapobiega wypadaniu włosów
  • polecany przy trądziku
  • w odpowiednim stężeniu w maści działa na ropne zmiany oraz przeciwgrzybiczo

Skład olejku:

  • D-kamfen
  • mirystycyna (do 80%) – związek fenolowy o właściwościach psychotropowych
  • dipenten
  • eugenol

źródła:

  • Stanisław Kohlmünzer – Farmakognozja
  • Pachnąca Apteka – Stanisław Brud, Iwona Konopacka
  • Romuald Czerpak, Agata Jabłońska – Trypuć – Roślinne surowce kosmetyczne
Written By
More from Ola

Różne gatunki szałwi – galeria

W medycynie i szamaniźmie stosowane są różne gatunki szałwi: szałwia lekarska (Salvia...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *