Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa

Muszkatołowiec korzenny, muszkatowiec, muszkat (Myristica fragrans) z rodziny muszkatołowcowatych (Myristicaceae), ang nutmeg.

  • drzewo uprawiane w Indonezji, Sri Lance i Brazylii

Dziś porozmawiamy o olejku muszkatołowym z gałki muszkatołowej – czyli z nasion, w odróżnieniu od opisywanej wcześniej osłonki mace – kwiatu gałki muszkatołowej.

Działanie muszkatołowca korzennnego przy zastosowaniu doustnym, np w postaci przyprawy do potraw:

  • ułatwia trawienie, szczególnie jeżeli jest stosowany w postaci przyprawy do potraw
  • posiada działanie przeciwwymiotne
  • pobudza układ immunologiczny

Działanie olejku z gałki muszkatołowej stosowanego zewnętrznie:

  • rozgrzewający i przeciwbólowy w dolegliwościach mięśni i reumatycznych
  • działanie przeciwstresowe, lekko nasenne
  • stymuluje pracę serca
  • antyseptyczne
  • zapobiega wypadaniu włosów
  • polecany przy trądziku

Skład olejku:

  • D-kamfen
  • mirystycyna (do 80%) – związek fenolowy owłaściwościach psychotropowych
  • dipenten
  • eugenol

źródła:

  • Stanisław Kohlmünzer – Farmakognozja
  • Pachnąca Apteka – Stanisław Brud, Iwona Konopacka
  • Romuald Czerpak, Agata Jabłońska – Trypuć – Roślinne surowce kosmetyczne
  • 186
  •  
  •  
  •  
  •  
Written By
More from Ola

Charon, szmaragdowa woda i anielskie skrzydła – czyli Jaskinia Punkevni i przepaść Macocha w Morawskim Krasie

Jaskinie Punkevni to najbardziej popularne jaskinie Morawskiego Krasu. Niewątpliwą atrakcją jest tutaj...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *