Muszkatołowiec korzenny, muszkatowiec, muszkat (Myristica fragrans) z rodziny muszkatołowcowatych (Myristicaceae), ang nutmeg.
- drzewo uprawiane w Indonezji, Sri Lance i Brazylii
Dziś porozmawiamy o olejku muszkatołowym z gałki muszkatołowej – czyli z nasion, w odróżnieniu od opisywanej wcześniej osłonki mace – kwiatu gałki muszkatołowej.
Działanie muszkatołowca korzennnego przy zastosowaniu doustnym, np w postaci przyprawy do potraw:
- ułatwia trawienie, szczególnie jeżeli jest stosowany w postaci przyprawy do potraw
- posiada działanie przeciwwymiotne
- pobudza układ immunologiczny
Działanie olejku z gałki muszkatołowej stosowanego zewnętrznie:
- rozgrzewający i przeciwbólowy w dolegliwościach mięśni i reumatycznych
- działanie przeciwdepresyjne (metamfetaminopodobne)
- działanie przeciwstresowe, lekko nasenne
- stymuluje pracę serca
- antyseptyczne
- zapobiega wypadaniu włosów
- polecany przy trądziku
- w odpowiednim stężeniu w maści działa na ropne zmiany oraz przeciwgrzybiczo
Skład olejku:
- D-kamfen
- mirystycyna (do 80%) – związek fenolowy o właściwościach psychotropowych
- dipenten
- eugenol
W homeopatii gałka muszkatołowa jest źródłem leku Nux moschata.
źródła:
- Stanisław Kohlmünzer – Farmakognozja
- Pachnąca Apteka – Stanisław Brud, Iwona Konopacka
- Romuald Czerpak, Agata Jabłońska – Trypuć – Roślinne surowce kosmetyczne