Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa

Muszkatołowiec korzenny, muszkatowiec, muszkat (Myristica fragrans) z rodziny muszkatołowcowatych (Myristicaceae), ang nutmeg.

  • drzewo uprawiane w Indonezji, Sri Lance i Brazylii

Dziś porozmawiamy o olejku muszkatołowym z gałki muszkatołowej – czyli z nasion, w odróżnieniu od opisywanej wcześniej osłonki mace – kwiatu gałki muszkatołowej.

Działanie muszkatołowca korzennnego przy zastosowaniu doustnym, np w postaci przyprawy do potraw:

  • ułatwia trawienie, szczególnie jeżeli jest stosowany w postaci przyprawy do potraw
  • posiada działanie przeciwwymiotne
  • pobudza układ immunologiczny

Działanie olejku z gałki muszkatołowej stosowanego zewnętrznie:

  • rozgrzewający i przeciwbólowy w dolegliwościach mięśni i reumatycznych
  • działanie przeciwstresowe, lekko nasenne
  • stymuluje pracę serca
  • antyseptyczne
  • zapobiega wypadaniu włosów
  • polecany przy trądziku

Skład olejku:

  • D-kamfen
  • mirystycyna (do 80%) – związek fenolowy owłaściwościach psychotropowych
  • dipenten
  • eugenol

źródła:

  • Stanisław Kohlmünzer – Farmakognozja
  • Pachnąca Apteka – Stanisław Brud, Iwona Konopacka
  • Romuald Czerpak, Agata Jabłońska – Trypuć – Roślinne surowce kosmetyczne
Written By
More from Ola

Kwiatowa i Owocowa Ceramika

Obok pięknych rzeczy nie mogę przejść obojętnie. Muszę co najmniej zrobić zdjecie!...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *