Granatowiec właściwy

granatowiec właściwy (granat, Punica granatum)

Kwiat granatu – granatowca właściwego (Punica granatum) także odkrył przede mną swoje tajemnice. Do tej pory znałam tę roślinę tylko ze względu na smaczne i zdrowe owoce. Na Teneryfie miałam okazję podziwiać kwitnące granaty. Granatowiec jest ciernistym krzewem często spotykanym w zaroślach makii (macchii). Granatowiec był uprawiany już w czasach starożytnych.

Granatowiec właściwy (Punica granatum)

  • pochodzi z pd Azji
  • z kwiatów i okrywy owoców otrzymuje się barwnik do barwienia tkanin oraz do kosmetyków
  • wyciąg z granatu ma właściwości ściągające, dzięki zawartości garbników
  • wyciąg z granatu jest stosowany jako składnik szamponów do włosów farbowanych, co wydłuża czas utrzymywania się barwnika na włosach, szczególnie przydatny dla włosów w odcieniu czerwieni
  • ze świeżych kwiatów sporządzane są okłady na stłuczenia i spuchnięcia
  • sok z owoców działa ujędrniająco na skórę
  • zmielone pestki są stosowane jako peeling
  • kora granatowca działa trująco na płazińce – działa peletieryna działa toksycznie na zwoje nerwowe pasożyta
  • należy do rodziny
  • krwawnicowatych krwawnicowatych (Lythraceae)

źródła:

  • Antonina Rumińska, Aleksander Ożarowski – Leksykon Roślin Leczniczych
  • Romuald Czerpak, Agata Jabłońska – Trypuć – Roślinne surowce kosmetyczne
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Written By
More from Ola

Rajskie wodospady rzeki Krka w Chorwacji

Zamknij oczy… Wyobraź sobie…, że znajdujesz się w cudnym miejscu – świeci słońce...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *