Od zawsze interesowałam się i zachwycałam się naturą – ptakami, łąkami, górami, lasami, kwiatami, jeziorami, bagnami, ziołami, jaskiniami, morzami…, a ostatnio do tego odkrywają się przede mną całkiem nowe horyzonty – nowe smaki i zapachy… prosto z natury, dla zdrowia.
Jedną ze wspaniałych dla mnie zielarskich nowości jest herbatka z gałązek czeremchy, która pachnie… migdałami! Jest to jedna z moich ulubionych. Ma kolor czerwonej herbaty.
Wystarczy pogotować gałązki 5-10 minut i gotowe!!!
Czeremcha zawiera glikozydy cyjanogenne, którymi straszono mnie na studiach farmaceutycznych. Tak, to prawda, uwalniają niewielkie ilości cyjanku.
Cóż jest trucizną? Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną (łac. Dosis facit venenum). (Paracelsus)
Znajome fitoterapeutki zalecają zdrowy rozsądek i robienie przerw. Nie można tej herbaty pić codziennie, ale filiżanka raz w tygodniu nie zaszkodzi, wręcz przeciwnie będzie miała dobroczynny wpływ na zdrowie.
Co jeszcze można zrobić z czeremchy
Może Cię również zainteresować:
- Fermentowane Herbaty Z Liści I Kwiatów
- Czeremcha – Drzewo Pachnące Migdałami
- Herbatka Z Krzaka Spicebush O Zapachu Cytryny Z Imbirem

Też spróbuję 🙂