Herbatka z gałązek czeremchy

Od zawsze interesowałam się i zachwycałam się naturą – ptakami, łąkami, górami, lasami, kwiatami, jeziorami, bagnami, ziołami, jaskiniami, morzami…, a ostatnio do tego odkrywają się przede mną całkiem nowe horyzonty – nowe smaki i zapachy… prosto z natury, dla zdrowia.

Jedną ze wspaniałych dla mnie zielarskich nowości jest herbatka z gałązek czeremchy, która pachnie… migdałami! Jest to jedna z moich ulubionych. Ma kolor czerwonej herbaty.

Herbatka z gałązek czeremchy (1)

Wystarczy pogotować gałązki 5-10 minut i gotowe!!!

Czeremcha zawiera glikozydy cyjanogenne, którymi straszono mnie na studiach farmaceutycznych. Tak, to prawda,  uwalniają niewielkie ilości cyjanku.

Cóż jest trucizną? Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną (łac. Dosis facit venenum).  (Paracelsus)

Znajome fitoterapeutki zalecają zdrowy rozsądek i robienie przerw. Nie można tej herbaty pić codziennie, ale filiżanka raz w tygodniu nie zaszkodzi, wręcz przeciwnie będzie miała dobroczynny wpływ na zdrowie.

Co jeszcze można zrobić z czeremchy

Może Cię również zainteresować:

Herbatka z gałązek czeremchy (2)
Herbatka z gałązek czeremchy

Zapisz

Written By
More from Ola

Czermień błotna – tajemnicza przedstawicielka obrazkowatych

Rośnie na ple torfowcowym, trzęsawiskach, ruchomych bagnach. Wygląda bardzo osobliwie. Nie wiem,...
Read More

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *