Zaprazam Was po kolejną garść wiedzy na temat zastosowań kulinarnych dzikich roślin. Dzisiejszy wpis jest inspirowany warsztatami z Katarzyną Mikulską z Miejskiej Kniei.
Czarny bez (Sambucus nigra) – kwiaty
- w żółtym pyle pyłku znajdują się naturalne drożdże – dlatego nie otrzepujemy tego pyłku, jeśłi chcemy zrobić np wino z kwiatów
- kwiaty w cieście, czyli tzw tempurze
Liście klonu (Acer):
- w cieście – klon i tak zawiera trochę cukru w sobie- jak usmażymy to wydobędziemy ten smak
- Chińczycy i Japończycy tak robią – dodają do ciast sezam, orzechy, niektórzy dodają wiórki kokosowe
- liście klonu można poszatkować i zasypać cukrem – powstanie syrop, ale nie jest to ten kanadyjski syrop klonowy, który powstaje zupełnie inaczej – to znaczy przz odciągniecie soku rośliny i jego zagęszczenie
- klon zawiera cukry i garbniki. Dział wzmacniająco na organizm
Róża (Rosa)– płatki
- Płatki róży w syropie na surowo – zakonserwować alkoholem – 1 łyżeczka wódki na szklankę syropu
- Nalewka Z Płatków Róży – Płynne Endorfiny
- Tonik do Twarzy z Płatków Róży
- Różane Przetwory
Robinia akacjowa, grochodrzew akacjowy, robinia biała (Robinia pseudoacacia)
- kwiaty akacji są jadalne – np w cieście (przed oootoczeniem w cieście kwiatów albo niemyjemy, albo dobrze suszymy, aby ciasto nie spłynęło)
- kwiaty grochodrzewu żołtego i akacji fioletowa też są jadalne.
Bodziszek cuchnący (Geranium robertianum)
- zawiera kumaryny
- jak sfermentuje – pachnie jak perfumy, ale ma nutę ” gnojówki”
- maceraty olejowe z bodziszka cuchnącego bardzo dobre na świąd, łuszczycę.
- Nie można przesadzać z zastosowaniem wewnętrznym, gdyż może uczulać.
- Bodziszka nie wolno podawać dzieciom do 12 r.ż – bo źle dział na skórę małych dzieci.
- Aby zrobić macerat olejowy zalewamy bodziszek olejem o temp 30-60 C, kokosowym też można.
- Macerat ładnie pachnie.
Nostrzyk biały (Melilotus albus)
- jest wykorzystywany do aromatyzowania likierów, wódek oraz w cukiernictwie.
- Można zrobić macerat olejowy z nostrzyka białego.
Dzięgiel leśny (Angelica sylvestris)
- można pomylić z cykutą (szalej jadowity). Cykuta też ma słodkawe liście, jak dzięgiel. Odróżnić te 2 rośliny można po korzeniu – trzeba wykopać – cykuta ma komory w korzeniu, a dzięgiel leśny ma pełny korzeń.
- liście bardzo gorzkie
- liście suszymy i mielimy
- zastosowanie lecznicze – łyżeczkę proszku dziennie
- Korzeń łopianu zawiera inulinę – może działaćprzeczyszczająco – termiczna obróbka rozkłada inulinę i już nie ma tego efektu.
- można pić na herbatkę
- działanie p/miażdżycowe
- jest idealny do mięs słodkich – drób, wieprzowina, gęś,
- zawiera skrobię
- lubi ziemię bogatą w azot
- łopian jest rośliną dwuletnią – korzen do celów spożywczych pozyskujemy z rośłin młodszych, nie kwitnących, bo potem korzeń twardnieje
- Łopian kumuluje toksyny, podobnie jak większośc roślin korzeniowych
Sałata kompasowa (jadowita, Lactuca serriola)
- jest jadalna
- Ma lekko gorzki smak
- Jeśli chcemy się pozbyć nadmiaru gorzkiego smaku z ziół -należy moczyć 4 godziny w wodzie z solą. (na szklankę letniej wody – 1 łyżeczka soli)
Perz właściwy (Agropyron repens)
- moża zrobić z niego “chleb odchudzający” – pół mąki pszennej, pół mąki z perzu
- młody perz jest soczysty – można go dodać do surówek, do pierogów
Komosa biała (lebioda, Chenopodium album)
- ma dużo szczawianów
- jeśli jemy – to trzeba z białkiem
- można jeść jak szpinak
- dodać do jajecznicy
Rdest kolankowy (szczawioslisny, Polygonum lapathifolium)
- smak ma podobny do rzodkiewki
- jeżeli jemy w dużych ilościach – uczula na słońce
Bylica (Artemisia)
- aromatyzuje wódki, likiery
- smak gorzki powoduje ślinotok
- bylica wzbogaca smak mdłych potraw, dobrze się komponuje w potrawach z lebiodą, pobudza wydzielanie soków żołądkowych
Wiechlina (Poa)
- trawa
- rośnie np nad rzeką
- jak kłosy są jeszcze miękkie można jeść,
- zawiera naturalne drożdże.
Gorycznik
- kwiaty żółte
- genialne na pesto (ostre) pesto -zmielić rośłinę+ olej + sól)
- poza nasionami pozostałe części rośliny pod wpływem obróbki termicznej tracą ostrość, a nasiona nie – dlatego z nasion można zrobić musztardę
Naturalne drożdże tworzą naturalny osad na owocach – taki białawy – dlatego najlepiej nie myć owoców
Mierznica czarna (Ballota nigra)
- ma liście jak pokrzywa.
- podobna do szanty zwyczajnej, od której różni sie kolorem kwiatów.
- z mierznicy robimy maści na problemy skórne oraz napary o działaniu uspokajającym.
- jeżeli jemy dużo bylic, pokrzywy, mięty i i nnych roślin z tej rodziny jasnotowatych – to może wywołać fotouczulenie.
Kolor niektórych kwiatów zależy od składu ziemi, na której rosną.
- krwawnik pospolity (Achillea millefolium) – na piaskach – ma kwiaty białe,
- a na ziemi bogatej w żelazo – ma kwiaty różowe
1 Comment