Jadalne chwasty – czerwiec

Klon polny (paklon) (Acer campestre)

Zaprazam Was po kolejną garść wiedzy na temat zastosowań kulinarnych dzikich roślin. Dzisiejszy wpis jest inspirowany warsztatami z Katarzyną Mikulską z Miejskiej Kniei.

Czarny bez (Sambucus nigra) – kwiaty

  • w żółtym pyle pyłku znajdują się naturalne drożdże – dlatego nie otrzepujemy tego pyłku, jeśłi chcemy zrobić np wino z kwiatów
  • kwiaty w cieście, czyli tzw tempurze

Liście klonu (Acer):

  • w cieście – klon i tak zawiera trochę cukru w sobie- jak usmażymy to wydobędziemy ten smak
  • Chińczycy i Japończycy tak robią – dodają do ciast sezam, orzechy, niektórzy dodają wiórki kokosowe
  • liście klonu można poszatkować i zasypać cukrem – powstanie syrop, ale nie jest to ten kanadyjski syrop klonowy, który powstaje zupełnie inaczej – to znaczy przz odciągniecie soku rośliny i jego zagęszczenie
  • klon zawiera cukry i garbniki. Dział wzmacniająco na organizm

Róża (Rosa)– płatki

Robinia akacjowa, grochodrzew akacjowy, robinia biała (Robinia pseudoacacia)

  • kwiaty akacji są jadalne – np w cieście (przed oootoczeniem w cieście kwiatów albo niemyjemy, albo dobrze suszymy, aby ciasto nie spłynęło)
  • kwiaty grochodrzewu żołtego i akacji fioletowa też są jadalne.

Bodziszek cuchnący (Geranium robertianum)

  • zawiera kumaryny
  • jak sfermentuje – pachnie jak perfumy, ale ma nutę ” gnojówki”
  • maceraty olejowe z bodziszka cuchnącego bardzo dobre na świąd, łuszczycę.
  • Nie można przesadzać z zastosowaniem wewnętrznym, gdyż może uczulać.
  • Bodziszka nie wolno podawać dzieciom do 12 r.ż – bo źle dział na skórę małych dzieci.
  • Aby zrobić macerat olejowy zalewamy bodziszek olejem o temp 30-60 C, kokosowym też można.
  • Macerat ładnie pachnie.

Nostrzyk biały (Melilotus albus)

  • jest wykorzystywany do aromatyzowania likierów, wódek oraz w cukiernictwie.
  • Można zrobić macerat olejowy z nostrzyka białego.

Dzięgiel leśny (Angelica sylvestris)

  • można pomylić z cykutą (szalej jadowity). Cykuta też ma słodkawe liście, jak dzięgiel. Odróżnić te 2 rośliny można po korzeniu – trzeba wykopać – cykuta ma komory w korzeniu, a dzięgiel leśny ma pełny korzeń.

Łopian (Arctium)

  • liście bardzo gorzkie
  • liście suszymy i mielimy
  • zastosowanie lecznicze – łyżeczkę proszku dziennie
  • Korzeń łopianu zawiera inulinę – może działaćprzeczyszczająco – termiczna obróbka rozkłada inulinę i już nie ma tego efektu.
  • można pić na herbatkę
  • działanie p/miażdżycowe
  • jest idealny do mięs słodkich – drób, wieprzowina, gęś,
  • zawiera skrobię
  • lubi ziemię bogatą w azot
  • łopian jest rośliną dwuletnią – korzen do celów spożywczych pozyskujemy z rośłin młodszych, nie kwitnących, bo potem korzeń twardnieje
  • Łopian kumuluje toksyny, podobnie jak większośc roślin korzeniowych

Sałata kompasowa (jadowita, Lactuca serriola)

  • jest jadalna
  • Ma lekko gorzki smak
  • Jeśli chcemy się pozbyć nadmiaru gorzkiego smaku z ziół -należy moczyć 4 godziny w wodzie z solą. (na szklankę letniej wody – 1 łyżeczka soli)

Perz właściwy (Agropyron repens)

  • moża zrobić z niego „chleb odchudzający” – pół mąki pszennej, pół mąki z perzu
  • młody perz jest soczysty – można go dodać do surówek, do pierogów

Komosa biała (lebioda, Chenopodium album)

  • ma dużo szczawianów
  • jeśli jemy – to trzeba z białkiem
  • można jeść jak szpinak
  • dodać do jajecznicy

Rdest kolankowy (szczawioslisny,  Polygonum lapathifolium)

  • smak ma podobny do rzodkiewki
  • jeżeli jemy w dużych ilościach – uczula na słońce

Bylica (Artemisia)

  • aromatyzuje wódki, likiery
  • smak gorzki powoduje ślinotok
  • bylica wzbogaca smak mdłych potraw, dobrze się komponuje w potrawach z lebiodą, pobudza wydzielanie soków żołądkowych

Wiechlina (Poa)

  • trawa
  • rośnie np nad rzeką
  • jak kłosy są jeszcze miękkie można jeść,
  • zawiera naturalne drożdże.

Gorycznik

  • kwiaty żółte
  • genialne na pesto (ostre) pesto -zmielić rośłinę+ olej + sól)
  • poza nasionami pozostałe części rośliny pod wpływem obróbki termicznej tracą ostrość, a nasiona nie – dlatego z nasion można zrobić musztardę

Naturalne drożdże tworzą naturalny osad na owocach – taki białawy – dlatego najlepiej nie myć owoców

Mierznica czarna (Ballota nigra)

  • ma liście jak pokrzywa.
  • podobna do szanty zwyczajnej, od której różni sie kolorem kwiatów.
  • z mierznicy robimy maści na problemy skórne oraz napary  o działaniu uspokajającym.
  • jeżeli jemy dużo bylic, pokrzywy, mięty i i nnych roślin z tej rodziny jasnotowatych – to może wywołać fotouczulenie.

Kolor niektórych kwiatów zależy od składu ziemi, na której rosną.

  • krwawnik pospolity (Achillea millefolium) – na piaskach – ma kwiaty białe,
  • a na ziemi bogatej w żelazo – ma kwiaty różowe
Written By
More from Ola

5 gatunków storczyków północnej Hiszpanii

Dziś przedstawię Wam 5 gatunki dzikich storczyków, które spotkaliśmy podczas wycieczki do...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *