Jadalne muchomory


Wyrażenie „jadalne muchomory” – nie jest oksymoronem! W rzeczywistości istnieje kilka jadalnych gatunków. Na spożycie potrawy z jadalnych muchomorów odważyłam się dzięki specjaliście dr Kopczyńskiemu. Rozpoznawania grzybów najlepiej nauczyć się od doświadczonego grzybiarza, w terenie. Mimo, iż przedstawiłam Wam cechy rozpoznawcze – jeżeli nie macie pewności sami nie zbierajcie! Nie biorę odpowiedzialności za Wasze pomyłki i za Wasze zdrowie! Chciałam Wam przedstawić :

1 Muchomora rdzawobrązowego –” panienkę” (Amanita fulva)

cechy rozpoznawcze:

ma prążkowany kapelusz, prążkowany brzeg kapelusza

brak pierścienia

trzon w pochwie, nie ma bulwki

2 Muchomora czerwieniejącego (Amanita rubescens)

 jednego z najlepszych jadalnych grzybów

cechy rozpoznawcze:

prążkowany pierścień! -należy zdjąć kapelusz i obejrzeć pierścień

pod skórką kapelusza jest kolor biały -jak zdejmiemy skórkę – ( muchomor czerwony – ma żółty kolor pod skórką)

plamki niewyraźne na kapeluszu

Zapisz

Zapisz

Written By
More from Ola

Wino z kwiatów czarnego bzu

    Czarny bez (Sambucus nigra) już jest Wam znany, między innymi...
Read More

1 Comment

  • Niedawno dowiedziałam się, że jest jeszcze jeden muchomor jadalny – muchomor twardawy, podobno ceniony smakowo w w wielu krajach, jednak jak do tej pory nie umiem go rozpoznać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *