Wyrażenie “jadalne muchomory” – nie jest oksymoronem! W rzeczywistości istnieje kilka jadalnych gatunków. Na spożycie potrawy z jadalnych muchomorów odważyłam się dzięki specjaliście dr Kopczyńskiemu. Rozpoznawania grzybów najlepiej nauczyć się od doświadczonego grzybiarza, w terenie. Mimo, iż przedstawiłam Wam cechy rozpoznawcze – jeżeli nie macie pewności sami nie zbierajcie! Nie biorę odpowiedzialności za Wasze pomyłki i za Wasze zdrowie! Chciałam Wam przedstawić :
1 Muchomora rdzawobrązowego –” panienkę” (Amanita fulva)
cechy rozpoznawcze:
- prążkowany kapelusz i prążkowany brzeg kapelusza
- brak pierścienia
- trzon w pochwie, nie ma bulwki
2 Muchomora czerwieniejącego (Amanita rubescens) – jednego z najsmaczniejszych grzybów jadalnych.
cechy rozpoznawcze:
- prążkowany pierścień! – należy zdjąć kapelusz i obejrzeć pierścień
- pod skórką kapelusza jest kolor biały -jak zdejmiemy skórkę – ( muchomor czerwony – ma żółty kolor pod skórką)
- plamki niewyraźne na kapeluszu
Wpis ma charakter informacyjny – nie biorę odpowiedzialności za Wasze zbieranie i spożywanie grzybów.
Może Cię także zainteresować:
- Jak odróżnić trującego muchomora sromotnikowego od kani.
- Jadalne I Niejadalne Purchawki
- Siedzuń Sosnowy, Szmaciak Gałęzisty, Kozia Broda – Smaczny Grzyb Jadalny
- Jak Odróżnić Czubajkę Czerwieniejącą Od Kani
- Sromotnik Bezwstydny – Smaczny Grzyb Jadalny
- Piaskowiec Modrzak – Ciekawy Grzyb Jadalny, Który Sinieje Na Niebiesko
- Kilka słów o rydzach i trujących zasłonakach
- Nietypowe Grzyby Jadalne – Łuskowiec Jeleni I Grzyb O Zapachu Surowego Ciasta Mącznego – Bruzdniczek Największy
- Immunomodulujące I Przeciwnowotworowe Właściwości Oraz Zastosowanie W Lecznictwie Niecelulozowych Β- D- Glukanów Pozyskiwanych Z Grzybów. – Praca Poglądowa
- Kanie w Panierce Bezglutenowej
- Impresje na temat Forum Zielarstwa – Fitoterapia chorób Onkologicznych 2019
Niedawno dowiedziałam się, że jest jeszcze jeden muchomor jadalny – muchomor twardawy, podobno ceniony smakowo w w wielu krajach, jednak jak do tej pory nie umiem go rozpoznać.
Jadam muchomory rdzawobrązowe.
Ja też, (ostatnio poznałam muchomory czerwieniejące
No, jak by mnie koś zaprosił na degustację, to też bym powiedziała, że jadłam … podobno jest smaczny. Grzybki poznałam w Niemojowiel w moim lesie nie widziałam… (ale za to jadłam “bebe sromotnika”, na surowo wyśmienity a śluz jako maseczka został zastosowany – no ale to nie muchomor
Ja jadałem. Czerwonawego, bo twardawy podobno niezbyt smaczny. No i muchomor smaczniejszy niż kania moim zdaniem, problem w tym, że cholernie szybko robaczywieją.
Proste pytanie – ile odmian kań występuje na terenie Polski ?
Następne pytanie – jak odróżnić kanię od muchomora ?
=
Odpowiem – poprzez dotyk i wzrok – dotknij kanię opuszkami palców – wyczujesz ciepło i miękkość,
wzrokiem musisz stwierdzić – na trzonie kania ma pierścień, którym możemy poruszać, a u muchomora – pierścień pozostaje przy kapeluszu oraz kania ma na zakończeniu “bulwę”, czego nie uświadczysz u muchomora.
=
Jeżeli ktoś będzie ciekawy – temat – borowik szatański oraz borowik ceglastopory – odpowiem na
e-maila, jak również o innych grzybach.
Proste pytanie – ile odmian kań występuje na terenie Polski ?
Następne pytanie – jak odróżnić kanię od muchomora ?
=
Odpowiem – poprzez dotyk i wzrok – dotknij kanię opuszkami palców – wyczujesz ciepło i miękkość,
wzrokiem musisz stwierdzić – na trzonie kania ma pierścień, którym możemy poruszać, a u muchomora – pierścień pozostaje przy kapeluszu oraz kania ma na zakończeniu “bulwę”, czego nie uświadczysz u muchomora.
=
Jeżeli ktoś będzie ciekawy – temat – borowik szatański oraz borowik ceglastopory – odpowiem na
e-maila, jak również o innych grzybach.
=
Podpowiem – kania czubajka = kania czerwieniejąca = kania otarta.
Poruszałem ten temat i wg mnie to trochę tabu. Mam wiedzę, nie za bardzo potrafię pomylić gatunki, ale zostało coś w umyśle z dziecięcych lat, kiedy jednocześnie namiętnie studiowałem dostępne wtedy atlasy grzybów, a z drugiej strony słyszałem i zderzałem się z zatruciami, także śmiertelnymi. Pasja do grzybów pozostała mi do teraz, ale mam problem ze zbieraniem nowych gatunków, których nie zbierałem jako dzieciak. Udało mi się przełamać do pieprznika trąbkowego i lejkowca dętego, ale akurat te dwa grzyby okazuje się, że były zbierane u mnie w regionie i nawet przez ludzi z mojej dalszej rodziny. Pewnie potrzebowałbym kogoś z kimś to w jakiś sposób odblokuję albo zbierać je dla ludzi, którzy ww. muchomory jedzą. Pozdrawiam i dzięki za ten post.
Panienka to też muchomor a jaka smaczna zupa grzybowa.
Andrzejku – znasz powiedzenie – wszystkie grzyby są jadalny, tylko, że niektóre jedynie [ 1 ] jeden raz ?
My uwielbiamy Panienki w jajecznicy.
Od dzieciństwa (II połowa lat 80-tych), pamiętam zbieranie “panienek”. Znacznie później dowiedziałam się o nazwie mglejarka, niemniej jednak ten pyszny gatunek muchomora uwzględniam w każdym grzybobraniu. Świetnie smakuje w zupie jak również z patelni/duszony z cebulką i zieleniną. Doskonale komponuje się z ziemniakami i sałatkami z sezonowych warzyw.
Myślę, że jest to gatunek, który nie sposób pomylić z jakimkolwiek innym, co stanowi kolejny plus.