Jałowiec pospolity i olejki eteryczne jałowcowe

Jałowiec pospolity (Juniperus communis)

Jałowiec pospolity (Juniperus communis) , rodzina cyprysowate (Cupressaceae)

  • krzew iglasty o kulumnowym pokroju
  • roślina dwupiennana
  • na egzemplarzach żeńskich pojawiają się fioletowe szyszkojagody

owoce- skład:

  • cukry
  • olejek eteryczny
  • żywice
  • garbniki
  • gorycz junperyna

olejek eteryczny jałowca pospolitego:

  • w kruchym jasnobrunatnym miąższu szyszkojagód znajdują się okrągłe zbiorniki olejkowe
  • zapach owoców jest silny, balsamiczny
  • smak owoców słodki, lekko żywiczny
  • zawiera borneol i pinen, terpineol, kamfen, mircen, kariofilen, kadinen
  • na skórę działa drażniąco
  • silne właściwości bakteriobójcze
  • olejek stosowany zewnętrznie w nerwobólach, gośćcu, zapaleniu korzonków nerwowych

działanie jagód:

  • żółciopędne
  • moczopędne
  • stosowane w chorobach nerek i pęcherza moczowego, kamicy moczowej
  • napotnie
  • pobudzają czynność przewodu pokarmowego
  • hamują nadmierną fermentację w jelitach
  • silnie bakteriobójczo i bakteriostatycznie
  • pobudzają przemianę materii
  • ułatwiają trawienie
  • zwiększają krwawienie menstruacyjne
  • przedawkowane są środkiem poronnym i toksycznym
  • w większych ilościach niż parę jagód może być trujący, szczególnie silnie podrażnia nerki (notowano nawet zejścia śmiertelne)
  • zewnętrznie stosowane w postaci wywarów oczyszczają i odświeżają skórę

zastosowanie kulinarne:

  • przyprawa do mięs, sosów mięsnych, kiszonej kapusty, alkoholu (dżiń, jałowcówka), bigosu (stosujemy kilka dojrzałych jagódek)
  • gałązki i owoce stosowane przy wędzeniu mięsa
  • W Niemczech używano ich zamiast pieprzu
  • We Francji pędzono piwo „genevette” przez fermentację równej ilości wywaru z jałowca i jęczmienia. Podobne piwo pędzono też w Indiach.
  • Z gałązek jałowca wirginijskiego Indianie robili kadzidła (smudgesticks) używane do okadzania przy ceremoniach szałasu potów.

Rosnący w Pirenejach jałowiec sawina (Juniperus sabina) u nas powszechnie uprawiany w ogrodach, jest silnie trujący.

W Hiszpanii w Parku Bardenas-Reales podziwialiśmy jałowca fenickiego (Jupieperus phoenicea).

Na Teneryfie podziwialiśmy jałowca kanaryjskiego (Juniperus cedrus).

Owoce jałowca kolczastego (Juniperus oxycedrus) wykazują silne działanie przeciwwirusowe w stosunku do koronawirusa wywołującego SARS.

W handlu dostępny jest olejek eteryczny z jałowca wirginijskiego – zwanego cedrem czerwonym, cedrem ołówkowym (Juniperus virginiana).

źródła:

  • Andrzej J.Sarwa – Lecznicze smakołyki
  • Łukasz Łuczaj Dzikie rośliny jadalne Polski – przewodnik Survivalowy
  • Antonina Rumińska, Aleksander Ożarowski – Leksykon Roślin Leczniczych
Written By
More from Ola

Naddunajska roślinność

Zapraszam do naddunajskiego bogactwa…  Dziś prezentuję Wam rośliny spotkane przez nas w...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *