Jałowiec pospolity

Jałowiec pospolity (Juniperus communis)

Jałowiec pospolity (Juniperus communis) , rodzina cyprysowate (Cupressaceae)

  • krzew iglasty o kulumnowym pokroju
  • roślina dwupiennana
  • na egzemplarzach żeńskich pojawiają się fioletowe szyszkojagody

owoce- skład:

  • cukry
  • olejek eteryczny
  • żywice
  • garbniki
  • gorycz junperyna

olejek eteteryczny jałowca pospolitego:

  • w kruchym jasnobrunatnym miąższu szyszkojagód znajdują się okrągłe zbiorniki olejkowe
  • zapach owoców jest sdilny, balsamiczny
  • smak owoców słodki, lekko żywiczny
  • zawiera borneol i pinen, teerpineol, kamfen, mircen, kariofilen, kadinen
  • na skórę działa drażniąco
  • silne właściwości bakteriobójcze
  • olejek stosowany zewnętrznie w nerwobólach, gośćcu, zapaleniu korzonków nerwowych

działanie jagód:

  • żółciępędnie
  • moczopędne
  • stosowane w chorobach nerek i pęcherza moczowego, kamicy moczowej
  • napotnie
  • pobudzają czynność przewodu pokarmowego
  • hamująnadmiernąfermentację w jelitach
  • silnie bakteriobójczo i bakteriostatycznie
  • pobudzają przemianę materii
  • ułatwiają trawienie
  • zwiększają krwawienie menstruacyjne
  • przedawkowane są srodkiem poronnym i toksycznym
  • w większych ilościach niż parę jagód może być trujący, szczególnie silnie podrażnia nerki (notowano nawet zejścia śmiertelne)
  • zewnętrznie stosowane w postaci wywarów oczyszczają i oświeżają skórę

zastosowanie kulinarne:

  • przyprawa do mięs, sosów miesnych, kiszonej kapusty, alkoholu (dziń, jałowcówka), bigosu (stosujemy kilka dojrzałych jagódek)
  • gałazki i owoce stosowane przy wędzeniu mięsa
  • W Niemczech używano ich zamiast pieprzu
  • We Francji pędzono piwo „genevette” przez fermentację równej ilości wywaru z jałowca i jęczmienia. Podobne piwo pędzono też w Indiach.
  • Z gałązek jałowca wirginijskiego Indianie robili kadzidła (smudgesticks) używane do okadzania przy ceremoniach szałasu potów.

Rosnący w Pirenejach jałowiec sawina (Juniperus sabina) u nas powszechnie uprawiany w ogrodach, jest silnie trujący.

W Hiszpanii w Parku Bardenas-Reales podziwialiśmy jałowca fenickiego (Jupieperus phoenicea).

Na Teneryfie podziwialiśmy jałowca kanaryjskiego (Juniperus cedrus).

Owoce jałowca kolczastego (Juniperus oxycedrus) wykazują silne działanie przeciwwirusowe w stosunku do koronawirusa wywołującego SARS.

źródła:

  • Andrzej J.Sarwa – Lecznicze smakołyki
  • Łukasz Łuczaj Dzikie rośliny jadalne Polski – przewodnik Survivalowy
  • Antonina Rumińska, Aleksander Ożarowski – Leksykon Roślin Leczniczych
Written By
More from Ola

Kozłek lekarski i kozłek bzowy

Kozłek lekarski (Valeriana officinalis) surowiec -korzeń kozłka działanie uspokajające korzystne na ukłąd...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *