Jałowiec pospolity i olejki eteryczne jałowcowe

Jałowiec pospolity (Juniperus communis)

Jałowiec pospolity (Juniperus communis) , rodzina cyprysowate (Cupressaceae)

  • krzew iglasty o kulumnowym pokroju
  • roślina dwupiennana
  • na egzemplarzach żeńskich pojawiają się fioletowe szyszkojagody

owoce- skład:

  • cukry
  • olejek eteryczny
  • żywice
  • garbniki
  • gorycz junperyna

olejek eteryczny jałowca pospolitego:

  • w kruchym jasnobrunatnym miąższu szyszkojagód znajdują się okrągłe zbiorniki olejkowe
  • zapach owoców jest silny, balsamiczny
  • smak owoców słodki, lekko żywiczny
  • zawiera borneol i pinen, terpineol, kamfen, mircen, kariofilen, kadinen
  • na skórę działa drażniąco
  • silne właściwości bakteriobójcze
  • olejek stosowany zewnętrznie w nerwobólach, gośćcu, zapaleniu korzonków nerwowych

działanie jagód:

  • żółciopędne
  • moczopędne
  • stosowane w chorobach nerek i pęcherza moczowego, kamicy moczowej
  • napotnie
  • pobudzają czynność przewodu pokarmowego
  • hamują nadmierną fermentację w jelitach
  • silnie bakteriobójczo i bakteriostatycznie
  • pobudzają przemianę materii
  • ułatwiają trawienie
  • zwiększają krwawienie menstruacyjne
  • przedawkowane są środkiem poronnym i toksycznym
  • w większych ilościach niż parę jagód może być trujący, szczególnie silnie podrażnia nerki (notowano nawet zejścia śmiertelne)
  • zewnętrznie stosowane w postaci wywarów oczyszczają i odświeżają skórę

zastosowanie kulinarne:

  • przyprawa do mięs, sosów mięsnych, kiszonej kapusty, alkoholu (dżiń, jałowcówka), bigosu (stosujemy kilka dojrzałych jagódek)
  • gałązki i owoce stosowane przy wędzeniu mięsa
  • W Niemczech używano ich zamiast pieprzu
  • We Francji pędzono piwo „genevette” przez fermentację równej ilości wywaru z jałowca i jęczmienia. Podobne piwo pędzono też w Indiach.
  • Z gałązek jałowca wirginijskiego Indianie robili kadzidła (smudgesticks) używane do okadzania przy ceremoniach szałasu potów.

Rosnący w Pirenejach jałowiec sawina (Juniperus sabina) u nas powszechnie uprawiany w ogrodach, jest silnie trujący.

W Hiszpanii w Parku Bardenas-Reales podziwialiśmy jałowca fenickiego (Jupieperus phoenicea).

Na Teneryfie podziwialiśmy jałowca kanaryjskiego (Juniperus cedrus).

Owoce jałowca kolczastego (Juniperus oxycedrus) wykazują silne działanie przeciwwirusowe w stosunku do koronawirusa wywołującego SARS.

W handlu dostępny jest olejek eteryczny z jałowca wirginijskiego – zwanego cedrem czerwonym, cedrem ołówkowym (Juniperus virginiana).

źródła:

  • Andrzej J.Sarwa – Lecznicze smakołyki
  • Łukasz Łuczaj Dzikie rośliny jadalne Polski – przewodnik Survivalowy
  • Antonina Rumińska, Aleksander Ożarowski – Leksykon Roślin Leczniczych
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Written By
More from Ola

Wierzbówka kiprzyca

Wierzbówka kiprzyca (Epilobium angustifolium, Chamaenerion angustifolium) należy do rodziny wiesiołkowatych (Onagraceae). kwitnie od lipca...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *