Jarzębina

Jarząb pospolity (Sorbus aucuparia)

Już lato odeszło i kwiaty przekwitły,
a jeszcze coś w polu się mieni,
To w polu i w lesie czerwienią się, spójrzcie
korale, korale jesieni.

Idzie lasem pani jesień,
jarzębinę w koszu niesie.
Daj korali nam troszeczkę,
nawleczemy na niteczkę.

Włożymy korale, korale czerwone
i biegać będziemy po lesie.
Będziemy śpiewali piosenkę jesienną,
niech echo daleko ją niesie.

Anna Chodorowska – „Jarzębina”

W Polsce występuje kilka gatunków jarzębów. Najczęściej spotykanym gatunkiem jest jarząb pospolity (Sorbus aucuparia), rzadziej występują: jarząb brzęk (jarząb Brekinia, Sorbus torminalis), jarząb mączny (Sorbus aria) i szwedzki (Sorbus intermedia). Jarząb mączny (Sorbus aria, mąkinia) – w Polsce rośnie dziko w reglu dolnym w Tatrach, Pieninach i Karkonoszach. Lubi gleby wapienne.  Jarząb szwedzki (Sorbus intermedia) jest pod ochroną, został wpisany do Polskiej Czerwonej Księgi. Najłatwiej go spotkać na wydmach nadmorskich , rzadziej w lasach mieszanych i nasłonecznionych skrajach lasu.

W dzieciństwie słyszałam od rodziny, że jarzębina należy do roślin trujących. Jest to tylko częściowa prawda, gdyż jej owoce zawierają kwas parasorbowy, który może powodować dolegliwości jelitowe a także podrażniać nerki. Na szczęście jest to związek nietrwały i rozkłada się pod wpływem np mrożenia czy suszenia. Jedyne o czym należy pamiętać, to żeby nie spożywać owoców na surowo, bez wcześniejszego przetworzenia.

Jarzębina zawiera ponadto: sorbitol, kwas sorbowy, sorbozę, kwas jabłkowy, wit c, karoten oraz cały zestaw witamin i fitozwiązków takich jak np flawonoidy.

Zastosowanie w medycynie ludowej:

  • owoce zwiększają wydalanei moczu
  • działają lekko ściągająco na błomy śluzowe przewodu pokarmowego
  • dodatek do mieszanek ziołowych na stany zapalne nerek, kamicy i zaburzeniach krążenia obwodowego.
  • odwar z owocó byłstosowany w celu wzmocneinia prac yserca
  • kwiaty- właściwości moczopędne

Zastosowanie w kosmetyce:

  • Wyciąg z jarzębiny stosowany w kosmetykach ściąga pory i rozjaśnia przebarwnienia.
  • Zalecany jest do cery dojarzałej.

źródla:

  • Romuald Czerpak, Agata Jabłońska – Trypuć – Roślinne surowce kosmetyczne
  • Antonina Rumińska, Aleksander Ożarowski – Leksykon Roślin Leczniczych
Written By
More from Ola

Kuchnia Kaszubska

Kaszuby są jednym wyraźnie odróżniających się rejonów w polskim krajobrazie kulturalnym. Posiadają...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *