Jarzębina

Jarząb pospolity (Sorbus aucuparia)

Już lato odeszło i kwiaty przekwitły,
a jeszcze coś w polu się mieni,
To w polu i w lesie czerwienią się, spójrzcie
korale, korale jesieni.

Idzie lasem pani jesień,
jarzębinę w koszu niesie.
Daj korali nam troszeczkę,
nawleczemy na niteczkę.

Włożymy korale, korale czerwone
i biegać będziemy po lesie.
Będziemy śpiewali piosenkę jesienną,
niech echo daleko ją niesie.

Anna Chodorowska – “Jarzębina”

W Polsce występuje kilka gatunków jarzębów. Najczęściej spotykanym gatunkiem jest jarząb pospolity (Sorbus aucuparia), rzadziej występują: jarząb brzęk (jarząb Brekinia, Sorbus torminalis), jarząb mączny (Sorbus aria) i szwedzki (Sorbus intermedia). Jarząb mączny (Sorbus aria, mąkinia) – w Polsce rośnie dziko w reglu dolnym w Tatrach, Pieninach i Karkonoszach. Lubi gleby wapienne.  Jarząb szwedzki (Sorbus intermedia) jest pod ochroną, został wpisany do Polskiej Czerwonej Księgi. Najłatwiej go spotkać na wydmach nadmorskich , rzadziej w lasach mieszanych i nasłonecznionych skrajach lasu.

W dzieciństwie słyszałam od rodziny, że jarzębina należy do roślin trujących. Jest to tylko częściowa prawda, gdyż jej owoce zawierają kwas parasorbowy, który może powodować dolegliwości jelitowe a także podrażniać nerki. Na szczęście jest to związek nietrwały i rozkłada się pod wpływem np mrożenia czy suszenia. Jedyne o czym należy pamiętać, to żeby nie spożywać owoców na surowo, bez wcześniejszego przetworzenia.

Jarzębina zawiera ponadto: sorbitol, kwas sorbowy, sorbozę, kwas jabłkowy, wit c, karoten oraz cały zestaw witamin i fitozwiązków takich jak np flawonoidy.

Zastosowanie w medycynie ludowej:

  • owoce zwiększają wydalanei moczu
  • działają lekko ściągająco na błomy śluzowe przewodu pokarmowego
  • dodatek do mieszanek ziołowych na stany zapalne nerek, kamicy i zaburzeniach krążenia obwodowego.
  • odwar z owocó byłstosowany w celu wzmocneinia prac yserca
  • kwiaty- właściwości moczopędne

Zastosowanie w kosmetyce:

  • Wyciąg z jarzębiny stosowany w kosmetykach ściąga pory i rozjaśnia przebarwnienia.
  • Zalecany jest do cery dojarzałej.

źródla:

  • Romuald Czerpak, Agata Jabłońska – Trypuć – Roślinne surowce kosmetyczne
  • Antonina Rumińska, Aleksander Ożarowski – Leksykon Roślin Leczniczych
Written By
More from Ola

Castro Urdiales – urocze nadmorskie miasteczko

Zazwyczaj mój zachwyt wzbudza przyroda, nie budynki. Tym razem zachwycam się Castro...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *