Jarzębinówka- nalewka o kolorze bursztynu


O właściwościach jarzębiny pisałam w poście o winie z jarzębiny. Dziś prezentuję Wam jarzębinówkę – niezbyt popularną nalewkę o bursztynowym kolorze i niepowtarzalnym „jarzębinowym” smaku.

co potrzebujemy:

  • 1 kg jarzębiny
  • 1 l wódki
  • cukier – wedle uznania (przepisy na taką ilość wódki zalecają użycie 250 g cukru, ja dałam zdecydowanie mniej, tak aby smak już mi odpowiadał ale żeby zmniejszyć zużycie cukru)

wykonanie:

  • Jarzębinę mrozimy przez tydzień, następnie sparzamy gorącą wodą, żeby pozbyć się goryczki.
  • Zalewamy owoce wódką i … uczymy się cierpliwości:)
  • Czym dłużej pozwolimy na ekstakcję tym lepiej.
  • Moja nalewka czekała 5 miesięcy.
  • Jarzębinówkę zlewamy, filtrujemy i dosładzamy do smaku.

Może Cię jeszcze zainteresować:

Written By
More from Ola

Korzeniówka -roślina, która pasożytuje na grzybach!

Przedstawiam Wam roślinę, która mnie zadziwiła –korzeniówkę pospolitą (Monotropa hypopitys). Należy ona...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *