Jarzębinówka- nalewka o kolorze bursztynu


O właściwościach jarzębiny pisałam w poście o winie z jarzębiny. Dziś prezentuję Wam jarzębinówkę – niezbyt popularną nalewkę o bursztynowym kolorze i niepowtarzalnym „jarzębinowym” smaku.

co potrzebujemy:

  • 1 kg jarzębiny
  • 1 l wódki
  • cukier – wedle uznania (przepisy na taką ilość wódki zalecają użycie 250 g cukru, ja dałam zdecydowanie mniej, tak aby smak już mi odpowiadał ale żeby zmniejszyć zużycie cukru)

wykonanie:

  • Jarzębinę mrozimy przez tydzień, następnie sparzamy gorącą wodą, żeby pozbyć się goryczki.
  • Zalewamy owoce wódką i … uczymy się cierpliwości:)
  • Czym dłużej pozwolimy na ekstakcję tym lepiej.
  • Moja nalewka czekała 5 miesięcy.
  • Jarzębinówkę zlewamy, filtrujemy i dosładzamy do smaku.
Written By
More from Ola

Wspomnienie nawałnicy w Biebrzańskim Parku Narodowym

Czasami zachwycanie się naturą różnie może się skończyć. Tak było podczas naszej...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *