Jesienne wino z owoców dzikiej róży

Wino z owoców dzikiej róży

Na pewno wiecie, że owoce dzikiej róży to skarbnica witamin. Zebrałam je podczas jesiennego, październikowego spaceru. Mamy z tego trzy korzyści – spacer, wyborne wino i wspaniałe zdrowotne właściwości dzikiej róży.

Co potrzebujemy:

1 kg dzikiej róży

700 -1000 g cukru

2 litry wody

paczka drożdży winiarskich do win jasnych (te moje nie wymagały pożywki)

Wykonanie:

Wrzucamy do gąsiora owoce.

Zalewamy przestudzonym syropem ugotowanym z cukru i wody.

Dodajemy drożdży rozrobionych w małej ilości przegotowanej wody.

Zakładamy rurkę fermentacyjną i… czekamy!

Ja zlałam po miesiącu. Przy użyciu 700 g cukru wyszło wino mniej więcej półwytrawne, więc dosłodziłam 1 łyżką cukru na butelkę połlitrową napoju- wtedy otrzymałam wino półsłodkie. Ciekawa jestem, czy wyszłoby podobnie przy użyciu na samym początku cukru w ilości 1 kg a nie 700 g.

Zadania są podzielone co do czasu maceracji – niektórzy zalecają czekać około 3- ch miesięcy (tak zrobię następnym razem), inni zalecają czekać do czasu aż wszystkie owoce opadną na dno.

Zachęcam Was do wykonania tego pysznego i łatwego trunku!

 

Tags from the story
, ,
Written By
More from Ola

Batalion (Bojownik batalion) -symbol Biebrzańskiego Parku

Oto batalion – symbol Biebrzańskiego Parku Narodowego. Ciekawostką jest, że wiosną każdy...
Read More

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *