Jesienne wino z owoców dzikiej róży

Wino z owoców dzikiej róży
Wino z owoców dzikiej róży

Na pewno wiecie, że owoce dzikiej róży to skarbnica witamin. Zebrałam je podczas jesiennego, październikowego spaceru. Mamy z tego trzy korzyści – spacer, wyborne wino i wspaniałe zdrowotne właściwości dzikiej róży.

Co potrzebujemy:

1 kg dzikiej róży

700 -1000 g cukru

paczka drożdży

Wykonanie:

Wrzucamy do gąsiora owoce.

Zalewamy przestudzonym syropem ugotowanym z cukru i wody.

Dodajemy drożdży rozrobionych w małej ilości przegotowanej wody.

Zakładamy rurkę fermentacyjną i… czekamy!

Ja zlałam po miesiącu. Przy użyciu 700 g cukru wyszło wino mniej więcej półwytrawne, więc dosłodziłam 1 łyżką cukru na butelkę połlitrową napoju- wtedy otrzymałam wino półsłodkie. Ciekawa jestem, czy wyszłoby podobnie przy użyciu na samym początku cukru w ilości 1 kg a nie 700 g.

Zadania są podzielone co do czasu maceracji – niektórzy zalecają czekać około 3- ch miesięcy (tak zrobię następnym razem), inni zalecają czekać do czasu aż wszystkie owoce opadną na dno.

Zachęcam Was do wykonania tego pysznego i łatwego trunku!

 

Tags from the story
,
Written By
More from Ola

Najpiękniejsza jaskinia -Demänovská jaskyňa slobody

Zamknij oczy… Wyobraź sobie…, że znajdujesz się w magicznej krainie Królestwa Podziemi....
Read More

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *