Jodła pospolita, jak odróżnić od świerka, olejek jodłowy i pichtowy

Jodła pospolita, jodła biała (Abies alba),  ang fir, hiszp el abeto

  • należy do rodziny sosnowatych (Pinaceae)
  • w Polsce występuje tylko 1 gatunek jodły – jodła pospolita
  • W Polsce największa ilość jodeł rośnie w Górach Świętokrzyskich – Puszcza Jodłowa, Karpatach i na Babiej Górze
  • zimozielone drzewo
  • kora szara, gładka, pękająca prostokątnie

W odróżnieniu od świerku:

  • płaskie igły na spodzie posiadają 2 białe pasemka woskowatego nalotu
  • igły są na szczycie wycięte
  • szyszki skierowane do góry, rozpadające się na łuski

do otrzymywania olejku wykorzystuje się 3 gatunki jodły:

nazwa gatunkuco się otrzymuje:
jodła pospolita (Abies alba)olejek jodłowy (abies alba oil=silver fir oil)
terpentyna strasburska
jodła balasamiczna (Abies balsamea)olejek jodły kanadyjskiej (fir balsam oil)
balsam kanadyjski
jodłą syberyjska (abies sibirica)olejek pichtowy (siberian fir needle oil)

Olejek eteryczny występuje tylko w igłach i korze, drewno nie zawiera olejku. Otrzymuje się go przez destylację z parą wodną drobnych gałązek i kory.

Skład olejku z jodły pospolitej:

  • alfa i β-pinen
  • limonen
  • kamfen
  • octan bornylu (7-19%)

Jodła balsamiczna (Abies balsamea)

  • występuje w Kanadzie i północno-wschodniej częśći Stanów Zjednoczonych

Skład oleju z jodły balsamicznej:

  • β-pinen
  • 3-karen
  • octan bornylu (5-30%)
  • alfa-pinen
  • limonen
  • β-felandren
  • kamfen

Balsam kanadyjski

  • żywica zbierana latem z kory rosnących drzew przez kanadyjskich Indian
  • stosowany jest do przygotowania preparatów mikroskopowych
  • utrwalacz zapachu w przemyśle perfumeryjnym
  • środek wykrztuśny

terpentyna – olejek otrzymany podczas destylacji z para wodną z balsamu kanadyjskiego

Jodła syberyjska (Abies sibirica), pichta rośnie na terenie północnej Rosji, w tajdze.

Skład olejku z jodły syberyjskiej:

Głownym składnikiem olejku jest octan bornylu (20-40%)

oprócz tego występują monoterpeny:

  • α-pinen,
  • kamfen,
  • 3-karen,
  • limonen,
  • β-felandren,
  • borneol

Zastosowanie olejków jodłowych:

olejki z 3ch gatunków jodeł mają mają podobny skład i takie samo zastosowanie:

  • przeciwdrobnoustrojowe
  • wykrztuśne
  • uodparniające
  • przeciwbólowe
  • relaksujące
  • pobudzające krążenie krwi
  • okłady z oleju przyspiesza gojenie ran i oparzeń
  • masaż zmniejsza bóle mięśniowe, reumatyczne
  • stosowany w przemyśle perfumeryjnym jako nuta bazy
  • dodatek do kosmetyków i mydeł

W Rumunii spotkaliśmy w sprzedaży syrop z pączków jodły.

Jodła ozdobna

źródło:

  • Józef Góra, Anna Lis – Najcenniejsze olejki eteryczne, Monografie Politechniki Łódzkiej
  • Bolesław Broda, Jakub Mowszowicz, Przewodnik do oznaczania roślin leczniczych, trujących i użytkowych
Written By
More from Ola

Bylice – różne gatunki

Bylica pospolita Bylica boże drzewko Bylica piołun (Aremisia absynthium) Bylica estragon – bylica...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *