Kakaowiec właściwy

Kakaowiec właściwy (Theobroma cacao)

Kakaowiec właściwy (Theobroma cacao) pochodzi z obszarów położonych nad górną Amazonką. Uprawia się go głównie w tropikalnej i subtropikalnej Ameryce, Afryce Zachodniej i Cejlonie. Jest niewielkim drzewem, wysokości do 12m o podłużnie jajowatych liściach długości do 30 cm.

Już w czasach przedkolumbijskich Indianie jadali miąższ owoców kakakowca, a jego nasion uzywali jakośrodka płatniczego, zaś z nasion wyrabiali wzmacniający napój – kakao. Pierwsze plantacje kakaowca założyli Hiszpanie i Portugalczycy w XV w. na Trynidadzie, Curacao i Wenezueli.

Drobne pęczki niepozornych kwiatów wyrastają bezpośrednio z pnia –  zjawisko to zwane jest kauliflorią. Powstający z nich owoc to jagoda wielkościa i kształtem przypominająca ogórka, zawiera wewnątrz słodkiego miąższu wiele białych dużych nasion. Poddaje sie je procesowi fermentacji i praży, produkując kakao. Nasiona kakowca zawierają alkaloidy: teobrominę (2%) i kofeinę (0,34%), które nadają mu gorzkawy smak i pobudzają układ nerwowy.

Inną wersją spożycia nasion jest kako surowe i jego odmiana, tzw kakao ceremonialne, ponoć o właściwościach psychodelicznych.

Nasiona kakowca zawierają 54% tłuszczu, 15% białek i 10% skrobiZ nasion przez wytłaczanie nagorąco otrzymuje się masło kakaowe, które zawiera tłuszcz bogaty w glicerydy kwasów : stearynowego, palmitynowego i linolowego. Posiada piękny zapach karmelowo-waniliowo-czekoladowy. Masło kakaowe stosowane jest w perfumiarstwie, a także jako baza do produkcji czopków, globulek oraz mydeł.

Masło kakaowe chroni skórę przed promieniowaniem UV, dawniej było stosowane jako naturalny filtr. Dodatkowo natłuszcza i odżywia skórę oraz poprawia mikrocyrkulację krwi.

Zapraszam także do wpisu Zdrowa, Łatwa I Przepyszna Czekolada – gdzie dowiecie się jak samemu zrobić zdrowszą wersję tego smakołyku.

źródla:

  • Romuald Czerpak, Agata Jabłońska – Trypuć – Roślinne surowce kosmetyczne

 

Theobroma cacao, autor: Franz Eugen Köhler
Theobroma cacao, autor: Franz Eugen Köhler

źródła:

  • materiały dostępne w Palmiarni Poznańskiej
Written By
More from Ola

Uziemienie – zdrowie z natury za darmo

Chodzenie na boso lubiłam od dzieciństwa. Teraz odkrywam te uroki ponownie. Już...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *