Kakaowiec właściwy

Kakaowiec właściwy (Theobroma cacao)

Kakaowiec właściwy (Theobroma cacao) pochodzi z obszarów położonych nad górną Amazonką. Uprawia się go głównie w tropikalnej i subtropikalnej Ameryce, Afryce Zachodniej i Cejlonie. Jest niewielkim drzewem, wysokości do 12m o podłużnie jajowatych liściach długości do 30 cm.

Już w czasach przedkolumbijskich Indianie jadali miąższ owoców kakakowca, a jego nasion uzywali jako środka płatniczego, zaś z nasion wyrabiali wzmacniający napój – kakao. Pierwsze plantacje kakaowca założyli Hiszpanie i Portugalczycy w XV w. na Trynidadzie, Curacao i Wenezueli.

Drobne pęczki niepozornych kwiatów wyrastają bezpośrednio z pnia –  zjawisko to zwane jest kauliflorią. Powstający z nich owoc to jagoda wielkościa i kształtem przypominająca ogórka, zawiera wewnątrz słodkiego miąższu wiele białych dużych nasion. Poddaje sie je procesowi fermentacji i praży, produkując kakao. Nasiona kakowca zawierają alkaloidy: teobrominę (2%) i kofeinę (0,34%), które nadają mu gorzkawy smak i pobudzają układ nerwowy.

Inną wersją spożycia nasion jest kako surowe i jego odmiana, tzw kakao ceremonialne, ponoć o właściwościach psychodelicznych.

Nasiona kakowca zawierają 54% tłuszczu, 15% białek i 10% skrobiZ nasion przez wytłaczanie nagorąco otrzymuje się masło kakaowe, które zawiera tłuszcz bogaty w glicerydy kwasów : stearynowego, palmitynowego i linolowego. Posiada piękny zapach karmelowo-waniliowo-czekoladowy. Masło kakaowe stosowane jest w perfumiarstwie, a także jako baza do produkcji czopków, globulek oraz mydeł.

Masło kakaowe chroni skórę przed promieniowaniem UV, dawniej było stosowane jako naturalny filtr. Dodatkowo natłuszcza i odżywia skórę oraz poprawia mikrocyrkulację krwi.

Zapraszam także do wpisu Zdrowa, Łatwa I Przepyszna Czekolada – gdzie dowiecie się jak samemu zrobić zdrowszą wersję tego smakołyku.

źródla:

  • Romuald Czerpak, Agata Jabłońska – Trypuć – Roślinne surowce kosmetyczne

 

Theobroma cacao, autor: Franz Eugen Köhler
Theobroma cacao, autor: Franz Eugen Köhler

źródła:

  • materiały dostępne w Palmiarni Poznańskiej
Written By
More from Ola

Łabędź czarnodzioby na wiosennych przelotach. Jak rozróżnić 3 gatunki łabędzi?

Jest to najrzadziej spotykany w Polsce gatunek łabędzia, istny rarytas. Gniazduje w...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *