Kalina koralowa

Kalina

Rośnie dziko w Europie i Azji Północnej i Zachodniej na terenach wilgotnych zarośli.

wygląd:

  • liście dłoniaste 3-5 kalpowe
  • drobne kremowobiałe kwiaty zebrane w okazałe kwiatostany
  • owoce to niewielkie czerwone pestkowce skupione w owocostany
  • należy do rodziny piżmaczkowatych (Adoxaceae)

Kalina zawiera flawonoid astragalinę.

kora kaliny (Viburni opuli cortex) zawiera:

  • kwas salicylowy
  • glikozydy fenolowe
  • arbutynę, irydoidy
  • garbniki katechinowe, triterpeny
  • fitosterole odpowiednie dla kobiet
  • skopoletynę – związek kumarynowy
  • estry kwasu izowalerianowego
  • saponiny – zwiększają przepuszczalność błon komórkowych i dostępność i wchłanialność substancji zawartych w kalinie

zastosowanie kory:

  • kora kaliny posiada silne działanie przeciwskurczowe, szczególnie na macicę
  • w zaburzeniach miesiączkowania
  • endometriozie
  • zagrożeniu poronieniem
  • działanie przeciwskurczowe i przecwikrwotoczne na narządy rodne
  • składnik czopków przeciw hemoroidom
  •  w weterynarii odawar z kory stosuje się w chorobach dróg oddechowych

wodne i wodno-alkoholowe wyciągi z kaliny:

  • działają rozkurczająco i uspokajająco na mięśnie macicy, mięśnie gładkie przewodu pokarmowego
  • przeciwkrwotocznie (hemostatycznie)
  • znoszą bolesne miesiączkowanie,
  • zmniejszają ryzyko poronienia

wyciąg z kory działa na skórę

  • ściągająco
  • antyseptycznie i przeciwzapalnie

owoce:

  • są bogatym źródłem witamin i cukrów – o wartości odżyczej dla skóry
  • zawierają trujące saponiny, na które wrażliwe są dzieci
  • dawniej zalecane jako środek wzmacniający, poprawiający akcję serca, obniżający ciśnienie krwi i moczopędny. lekko uspokajający i przeciwkrwotoczny
  • owoce w medycynie ludowej stosowane przy przeziębieniu, biegunkach, wrzodach żołądka i hemoroidach, żylakach i nadciśnieniu
  • z owoców można robić kompot, kisiel, galaretkę, marmoladę, nalewkę, herbatkę
  • niskosłodzoną konfiturę z kaliny
  • zaleca się zbierać przemarznięte owoce
  • istnieją doniesienia o zatruciach owocami kaliny jedzonymi na surowo – bolesna boegunka, bóle głowy
  • z powodu dużej zawartości puryn owoce są niewskazane przy podagrze i schorzeniach nerek.

 

źródła:

 

Poniżej dla porównania – kalina hordowina

Kalina wawrzynowata (Viburnum rigidum) spotkana na Teneryfie w Parku Anaga

Inne gatunki kalin z Arboretum w Rogowie:

źródła:

  • Romuald Czerpak, Agata Jabłońska – Trypuć – Roślinne surowce kosmetyczne
  • Antonina Rumińska, Aleksander Ożarowski – Leksykon Roślin Leczniczych
Written By
More from Ola

Szkielety dinozaurów, wymarłych ssaków – Natural History Museum w Londynie

Muzeum zachwyca już od pierwszego spojrzenia – począwszy od widoku przepięknego budynku,...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *