Kanie w panierce bezglutenowej


W tym roku grzyby wyjątkowo obrodziły i kanie też! Mam nadzieję, że umiecie odróżnić kanię od muchomora sromotnikowego oraz czubajki ogrodowej. Jeżeli macie wątpliwości – nie zbierajcie. Nie biorę odpowiedzialności za Wasze pomyłki.

Kania rośnie w lasach liściastych, iglastych i mieszanych. Można ją spotkać od lipca do października.

Dla mnie najsmaczniejszym sposobem na wykorzystanie pysznych kani jest przyrządzenie ich a’ la schabowy – czyli w panierce. Niestety w badaniu krwi wyszło mi duże mano przeciwciał Ig G przeciwko glutenowi, wiec zmuszona jestem unikać tego białka. Po wielu próbach muszę stwierdzić, że z panierek zastępczych najbardziej smakuje mi ta zrobiona zrobiona z pokruszonych płatków kukurydzianych w miejsce  bułki tartej. A Wy macie jakieś ciekawe sposoby na podanie kani?

Kanie w panierce bezglutenowej

A to mój sposób na przyspieszenie ” rozwinięcia się” kapeluszy kani – włożenie na ok 4 godziny do wody, jak kwiaty do wazonu. Trzeba wziąć pod uwagę, że można przeholować – kiedyś zostawiłam je umieszczone w wodzie w ten sposób na ponad 12 godzin i grzyby niestety spleśniały.

Kanie w panierce bezglutenowej (1)

Kanie w panierce bezglutenowej (3)

Może Cię również zainteresować:

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Written By
More from Ola

Sierpniowe Tatry Bielskie od Doliny Jaworowej do Przełęczy pod Kopą

Następnego dnia rozpogodziło się, dzięki czemu dotarliśmy dalej niż do Polany Pod...
Read More

3 komentarze

  • u mnie w tym roku jest wysyp kań, zebrane sztuki mogę policzyć już w setki. I serdecznie polecam wyprobowany w zeszłym roku sposób wykorzystania- kanie trzeba ususzyć bardzo dokładnie- u mnie w suszarce, a potem zmielić na mąkę w młynku do kawy. Jako dodatek do sosów wszelakich, do makaronów, mięs, zup, warzyw, element panierki- tam, gdzie trzeba użyć mąki- genialne, przepyszne. A do tego proszek jest taki kremowobiały, wiec do sosów, które mają być jasne, typu smietanowy, serowy itd- idealnie pasuje

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *