Karambola

Karambola (Averrhoa carambola) z rodziny szczawikowatych (Oxalidaceae)

  • owoc w przekroju posiada kształt gwiazdy
  • owoce posiadają skórkę koloru bladozielonego lub żółtego
  • miąższ soczysty i chrupiący
  • rozpiętość smaku od bardzo kwaśnego do bardzo słodkiego
  • pochodzi z Malezji
  • karambola jest uprawiana w wielu krajach:w Kalifornii, na wyspach południowego Pacyfiku, w Indiach, Afryce, Ameryce Pd i Środkowej
  • po przekrojeniu owoc pachnie… jaśminem!!!!
Written By
More from Ola

Bez lilak – z ogrodu na stół i jego lecznicze właściwości

Czy wiecie, że popularne kwiaty z ogrodu –  forsycja i “bez” lilak...
Read More

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *