Kisiel z żurawiny


Dziś to  zapraszam Was na domowy kisiel z żurawiny. Jest to zdrowy deser, wspaniała alternatywa dla ” kupnych” kiśli. Żurawina zwiera niesamowite bogactwo składników, m. in antocyjany.

Co potrzebujemy:

  • 150 g żurawiny
  • 1 szklanka wody
  • cukier (lub ksylitol) wg upodobań (Ja daje na tę ilość 2-3 łyżki ksylitolu)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Jak wykonujemy kisiel?

Odpowiednio przygotowane owoce  – 150 g (umyte i przebrane) umieszczamy w garnku, dodajemy pól szklanki wody i gotujemy na małym ogniu aż zmiękną. Za pomocą tłuczka rozgniatamy owoce w miarę możliwości. Jak macie ochotę możecie przetrzeć przez sito – mi było szkoda odrzucać cenne kawałki, jednak niektórym nie pasują w kiślu ” farfocle”. Dodajemy cukier według upodobań. Ostatnim etapem jest zagęszczenie – rozrabiamy łyżkę mąki ziemniaczanej w połowie szklanki wody i dodajemy do lekko gotującego się kiślu, mieszamy jeszcze przez moment do ponownego zagotowania. Gotowy kisiel przelewamy do salaterek itd. Ja wolę delektować się nim na ciepło, ale można też na zimno.

Smacznego!

Co jeszcze można zrobić z żurawiny? Pisałam o tym w poście o

Może Cię również zainteresować:

 

Kisiel z żurawiny (1)

 

 

Written By
More from Ola

Saksońska Szwajcaria – Most donikąd…

Wyobraź sobie – wędrujesz między wysokimi fantazyjnymi blokami skalnymi. Znajdujesz się wysoko...
Read More

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *