Dziś to zapraszam Was na domowy kisiel z żurawiny. Jest to zdrowy deser, wspaniała alternatywa dla ” kupnych” kiśli. Żurawina zwiera niesamowite bogactwo składników, m. in antocyjany.
Co potrzebujemy:
- 150 g żurawiny
- 1 szklanka wody
- cukier (lub ksylitol) wg upodobań (Ja daje na tę ilość 2-3 łyżki ksylitolu)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Jak wykonujemy kisiel
Odpowiednio przygotowane owoce – 150 g (umyte i przebrane) umieszczamy w garnku, dodajemy pól szklanki wody i gotujemy na małym ogniu aż zmiękną. Za pomocą tłuczka rozgniatamy owoce w miarę możliwości. Jak macie ochotę możecie przetrzeć przez sito – mi było szkoda odrzucać cenne kawałki, jednak niektórym nie pasują w kiślu ” farfocle”. Dodajemy cukier według upodobań. Ostatnim etapem jest zagęszczenie – rozrabiamy łyżkę mąki ziemniaczanej w połowie szklanki wody i dodajemy do lekko gotującego się kiślu, mieszamy jeszcze przez moment do ponownego zagotowania. Gotowy kisiel przelewamy do salaterek itd. Ja wolę delektować się nim na ciepło, ale można też na zimno.
Smacznego!
Co jeszcze można zrobić z żurawiny? Pisałam o tym w poście o:
- Nalewce z Żurawiny na Miodzie i Soku z Brzozy Odkażającej Drogi Moczowe oraz
- Miskturze Żurawinowej Oczyszczającej Wątrobę Od Znajomej Naturoterapeutki.
Może Cię również zainteresować:
Mmmm pychotka! Zrobię wieczorkiem 🙂
Mniam mniam mniam. Czy potrzeba więcej słów?
Wow! Nie wiedziałam, że to takie proste! 🙂 Nie mam żurawiny, ale zastąpię ją malinami.
Ciekawa jestem jak smakuje. 🙂
Ale prosty przepis i to na takie pysznosci!:)