Kisiel z żurawiny


Dziś to  zapraszam Was na domowy kisiel z żurawiny. Jest to zdrowy deser, wspaniałą alternatywa dla ” kupnych” kiśli.

Co potrzebujemy:

  • 150 g żurawiny
  • 1 szklanka wody
  • cukier wg upodobań
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Jak wykonujemy kisiel?

Odpowiednio przygotowane owoce  – 150 g (umyte i przebrane) umieszczamy w garnku, dodajemy pól szklanki wody i gotujemy na małym ogniu aż zmiękną. Za pomocą tłuczka rozgniatamy owoce w miarę możliwości. Jak macie ochotę możecie przetrzeć przez sito – mi było szkoda odrzucać cenne kawałki, jednak niektórym nie pasują w kiślu ” farfocle”. Dodajemy cukier według upodobań. Ostatnim etapem jest zagęszczenie – rozrabiamy łyżkę mąki ziemniaczanej w połowie szklanki wody i dodajemy do lekko gotującego się kiślu, mieszamy jeszcze przez moment do ponownego zagotowania. Gotowy kisiel przelewamy do salaterek itd. Ja wolę delektować się nim na ciepło, ale można też na zimno.

Co jeszcze można zrobićz żurawiny? Pisałam o tym w poście o Nalewce z Żurawiny na Miodzie i Soku z Brzozy Odkażającej Drogi Moczowe oraz Miskturze Żurawinowej Oczyszczającej Wątrobę Od Znajomej Naturoterapeutki.

Smacznego!

Kisiel z żurawiny (1)

 

 

Written By
More from Ola

Pravčická brána – najdłuższy w Europie skalny łuk

Następnego dnia po pobycie w Saksońskiej Szwajcarii wybraliśmy się na stronę czeską...
Read More

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *