Kłokoczka południowa (Staphylea pinnata) – jest to krzew o białych, pachnących kwiatach, później zamieniających się w torebkowate owoce z kilkoma nasionami.
Kłokoczka unika terenów nizinnych. Jest gatunkiem ciepłolubnym. Występuje na Kaukazie, w Azji Mniejszej oraz Europie, gdzie najbardziej rozpowszechniona jest w Rumunii i Bułgarii. W Polsce jest rośliną rzadką, chronioną i przebiega tu jej północna granica zasięgu. Najłatwiej ją spotkać w Beskidzie Niskim. Kłokoczka jest zapomnianą rośliną leczniczą i jadalną. W Polsce oczywiście nie wolno jej zbierać, ale można sie udać np do sąsiedniej Słowacji, gdze rośnie w wiekszych ilościach i już nie jest pod ochroną.
skład:
- garbniki
- flawonoidy
- białka – 35% w nasionach
- tłuszcze zasobne w kwas linolowy – ok 50% w nasionach
- fitosterole
- trójterpeny
- pochodne kwasu betulinowego
Działanie:
- przeczyszczające (nasiona i owoce)
- antyoksydacyjne,
- przeciwalergiczne, antyhistaminowe
- przeciwzapalne (hamowanie COX-1 i COX-2)(badania in vitro Słowacja, 2009)
- obecnie potwierdzono działanie w ogólnych stanach zapalnych i chorobach autoimmunologicznych
- przeciwnowotworowe (onkostatyczne, antyproliferacyjne)
- przeciwbakteryjne
- leczenie reumatyzmu
- olej – działanie rozwalniające i gojące
- w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej olej stosowano na rany i wypryski
Kłokoczka jest rosliną jadalną. Gruzini kiszą kwiaty spokrewnionej kłokoczki colchidzkiej (Staphylea colchica) i sporządzają z niej posiłek zwany dżondżoli (jonjoli). Jest to potrawa bogata w witaminy, przygotowywana także na sprzedaż.
Z nasion kłokoczki można otrzymać jadalny olej z dużą zawartością kwasu linolowego.
źródła:
- Henryk Różański & Dominik Wróbel – Rośliny lecznicze i trujące Cergowej 716 m n.p.m.18.08.2018
- Oblicza Gruzji – Dżondżoli – kiszone kwiatostany kłokoczki
- Łukasz Łuczaj – Magiczna Kłokoczka
- Jan Piotr Cieciński – Święty Krzew Naszych Przodków
18.08.2018