Kłokoczka południowa – zapomniana roślina

Kłokoczka południowa (Staphylea pinnata) z Cergowej w Beskidzie Niskim

Kłokoczka południowa (Staphylea pinnata) – jest to krzew o białych, pachnących kwiatach, później zamieniających się w torebkowate owoce z kilkoma nasionami.

Kłokoczka unika terenów nizinnych. Jest gatunkiem ciepłolubnym. Występuje na Kaukazie, w Azji Mniejszej oraz Europie, gdzie najbardziej rozpowszechniona jest w Rumunii i Bułgarii. W Polsce jest rośliną rzadką, chronioną i przebiega tu jej północna granica zasięgu. Najłatwiej ją spotkać w Beskidzie Niskim. Kłokoczka jest zapomnianą rośliną leczniczą i jadalną. W Polsce oczywiście nie wolno jej zbierać, ale można sie udać np do sąsiedniej Słowacji, gdze rośnie w wiekszych ilościach i już nie jest pod ochroną.

skład:

  • garbniki
  • flawonoidy
  • białka – 35% w nasionach
  • tłuszcze zasobne w kwas linolowy – ok 50% w nasionach
  • fitosterole
  • trójterpeny
  • pochodne kwasu betulinowego

Działanie:

  • przeczyszczające (nasiona i owoce)
  • antyoksydacyjne,
  • przeciwalergiczne, antyhistaminowe
  • przeciwzapalne (hamowanie COX-1 i COX-2)(badania in vitro Słowacja, 2009)
  • obecnie potwierdzono działanie w ogólnych stanach zapalnych i chorobach autoimmunologicznych
  • przeciwnowotworowe (onkostatyczne, antyproliferacyjne)
  • przeciwbakteryjne
  • leczenie reumatyzmu
  • olej – działanie rozwalniające i gojące
  • w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej olej stosowano na rany i wypryski

Kłokoczka jest rosliną jadalną. Gruzini kiszą kwiaty spokrewnionej kłokoczki colchidzkiej (Staphylea colchica) i sporządzają z niej posiłek zwany dżondżoli (jonjoli). Jest to potrawa bogata w witaminy, przygotowywana także na sprzedaż.

Z nasion kłokoczki można otrzymać jadalny olej z dużą zawartością kwasu linolowego.

źródła:

18.08.2018

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Written By
More from Ola

Pieprz syczuański

Pieprz syczuański nie należy do rodziny pieprzowatych (Piperaceae) przyprawą są zewnętrzne łupiny suszonych...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *