Kłokoczka południowa – zapomniana roślina

Kłokoczka południowa (Staphylea pinnata) z Cergowej w Beskidzie Niskim

Kłokoczka południowa (Staphylea pinnata) – jest to krzew o białych, pachnących kwiatach, później zamieniających się w torebkowate owoce z kilkoma nasionami.

Kłokoczka unika terenów nizinnych. Jest gatunkiem ciepłolubnym. Występuje na Kaukazie, w Azji Mniejszej oraz Europie, gdzie najbardziej rozpowszechniona jest w Rumunii i Bułgarii. W Polsce jest rośliną rzadką, chronioną i przebiega tu jej północna granica zasięgu. Najłatwiej ją spotkać w Beskidzie Niskim. Kłokoczka jest zapomnianą rośliną leczniczą i jadalną. W Polsce oczywiście nie wolno jej zbierać, ale można sie udać np do sąsiedniej Słowacji, gdze rośnie w wiekszych ilościach i już nie jest pod ochroną.

skład:

  • garbniki
  • flawonoidy
  • białka – 35% w nasionach
  • tłuszcze zasobne w kwas linolowy – ok 50% w nasionach
  • fitosterole
  • trójterpeny
  • pochodne kwasu betulinowego

Działanie:

  • przeczyszczające (nasiona i owoce)
  • antyoksydacyjne,
  • przeciwalergiczne, antyhistaminowe
  • przeciwzapalne (hamowanie COX-1 i COX-2)(badania in vitro Słowacja, 2009)
  • obecnie potwierdzono działanie w ogólnych stanach zapalnych i chorobach autoimmunologicznych
  • przeciwnowotworowe (onkostatyczne, antyproliferacyjne)
  • przeciwbakteryjne
  • leczenie reumatyzmu
  • olej – działanie rozwalniające i gojące
  • w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej olej stosowano na rany i wypryski

Kłokoczka jest rosliną jadalną. Gruzini kiszą kwiaty spokrewnionej kłokoczki colchidzkiej (Staphylea colchica) i sporządzają z niej posiłek zwany dżondżoli (jonjoli). Jest to potrawa bogata w witaminy, przygotowywana także na sprzedaż.

Z nasion kłokoczki można otrzymać jadalny olej z dużą zawartością kwasu linolowego.

źródła:

18.08.2018

Written By
More from Ola

Posty i diety ubogokaloryczne w leczeniu nowotworów i innych chorób przewlekłych

“Przy złej diecie medycyna jest bezsilna. Przy dobrej diecie medycyna jest zbyteczna.”                      ...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *