Konfitura z płatków piwonii


Piwonie, zwane także peoniami to moje ulubione kwiaty. Zachwyca mnie ich piękno i zapach, szczególnie starych odmian. Zdziwiło mnie, że niektóre z nowych odmian nie posiadają tej cudnej woni.

Zdziwiło mnie także, że na południu Europy piwonie rosną dziko, np peonia wąskolistna w Rumunii.

Czy wiecie, że peonia ma właściwości lecznicze, a jej płatki są jadalne?

Dzisiaj postanowiłam zrobić coś niecodziennego – marmoladę z piwonii. Mam na myśli marmoladę z surowych płatków.

Przepis jest prosty – potrzebujemy w równych wagowych częściach płatków peonii oraz cukru, a także sok z połowy cytryny. Wystarczy tylko wszytko utrzeć w makutrze albo dużym moździerzu. Jednak zdziwiło mnie, jak długotrwały i pracochłonny jest to proces, aby uzyskać w miarę jednolitą masę. Wysiłek umilał mi aromat kwiatów i śliczne doznania wizualne. Na koniec na wierzch sypiemy „pierzynkę” z cukru, aby zmniejszyć możliwość utleniania się płatków.

Marmolada posiada zapach delikatniejszy, niż same kwiaty. Smak jest mocny, specyficzny,  bardzo słodki, peoniowy. Dlatego smakołyk polecam raczej jako dodatek, np do rogalików.

 

 

Written By
More from Ola

Obrazki z Rumunii – Delta Dunaju

Rumunia jest miejscem, w którym człowiek nabiera perspektywy, gdzie można się przekonać,...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *