Konfitura z płatków piwonii

Konfitura z płatków piwonii

Piwonie, zwane także peoniami to moje ulubione kwiaty. Zachwyca mnie ich piękno i zapach, szczególnie starych odmian. Zdziwiło mnie, że niektóre z nowych odmian nie posiadają tej cudnej woni.

Zdziwiło mnie także, że na południu Europy piwonie rosną dziko, np peonia wąskolistna w Rumunii.

Czy wiecie, że peonia ma właściwości lecznicze, a jej płatki są jadalne?

Dzisiaj postanowiłam zrobić coś niecodziennego – marmoladę z piwonii. Mam na myśli marmoladę z surowych płatków.

Przepis jest prosty

– potrzebujemy w równych wagowych częściach płatków peonii oraz cukru, a także sok z połowy cytryny. Wystarczy tylko wszytko utrzeć w makutrze albo dużym moździerzu. Jednak zdziwiło mnie, jak długotrwały i pracochłonny jest to proces, aby uzyskać w miarę jednolitą masę. Wysiłek umilał mi aromat kwiatów i śliczne doznania wizualne. Na koniec na wierzch sypiemy “pierzynkę” z cukru, aby zmniejszyć możliwość utleniania się płatków.

Marmolada posiada zapach delikatniejszy, niż same kwiaty. Smak jest mocny, specyficzny,  bardzo słodki, peoniowy. Dlatego smakołyk polecam raczej jako dodatek, np do rogalików.

9.06.2018

Written By
More from Ola

Kilka słów o rydzach i trujących zasłonakach

Rydze są uważane za najsmaczniejsze grzyby, dlatego warto je poznać. Mleczaj rydz...
Read More

2 komentarze

  • Jestem zachwycona naturą podobnie, bez granic. Dr Henryk Różański jest moim przewodnikiem po chemicznej stronie natury i jej bogactwie. Jeśli mamy umysł otwarty i zdolność uczenia się to natura jest najpotężniejszą apteką i poza osobistym wysiłkiem nie kosztuje nas nic.

  • Piwonie – to również moje ukochane kwiaty. Mam ich na działce kilkanaście odmian,łącznie z piwonią koperkową – bardzo zapomnianą. Wiedziałam,że piwonie mają właściwości lecznicze ale konfitur z nich nie robiłam nigdy, w 2023 r. dołączę je do swoich przetworów. Potrafię zrobić konfiturę z cudownej róży damasceńskiej więc myślę że z piwonii również.
    Również zachwycona naturą JANI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *