Konfitura z płatków piwonii

Konfitura z płatków piwonii

Piwonie, zwane także peoniami to moje ulubione kwiaty. Zachwyca mnie ich piękno i zapach, szczególnie starych odmian. Zdziwiło mnie, że niektóre z nowych odmian nie posiadają tej cudnej woni.

Zdziwiło mnie także, że na południu Europy piwonie rosną dziko, np peonia wąskolistna w Rumunii.

Czy wiecie, że peonia ma właściwości lecznicze, a jej płatki są jadalne?

Dzisiaj postanowiłam zrobić coś niecodziennego – marmoladę z piwonii. Mam na myśli marmoladę z surowych płatków.

Przepis jest prosty

– potrzebujemy w równych wagowych częściach płatków peonii oraz cukru, a także sok z połowy cytryny. Wystarczy tylko wszytko utrzeć w makutrze albo dużym moździerzu. Jednak zdziwiło mnie, jak długotrwały i pracochłonny jest to proces, aby uzyskać w miarę jednolitą masę. Wysiłek umilał mi aromat kwiatów i śliczne doznania wizualne. Na koniec na wierzch sypiemy “pierzynkę” z cukru, aby zmniejszyć możliwość utleniania się płatków.

Marmolada posiada zapach delikatniejszy, niż same kwiaty. Smak jest mocny, specyficzny,  bardzo słodki, peoniowy. Dlatego smakołyk polecam raczej jako dodatek, np do rogalików.

  • 594
  •  
  • 9
  •  
  •  
Written By
More from Ola

Kwietniowe Morskie Oko w aurze zimowej

Morskie Oko widziałam do tej pory tylko raz i był to pejzaż...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *