Kosodrzewina – kosówka, dwarf pine, mountain pine (Pinus mugo)
- należy do rodziny sosnowatych (Pinaceae)
- rośnie w formie krzaka wysokości do 3,5 m
- rośnie na dużych wysokościach (1.800–2.300 m) w góach centralnej i południowej Europy
zapach:
- zawiera monterpen terpinolen – dzięki któremu zapach jest bardziej słodki, drzewny i balsamiczny w stosunku do innych sosnowych olejków
medycyna ludowa:
- środek wspomagający gojenie się ran
- przeciwkaszlowy
- przeciwreumatyczny
- w chorobach płuc
- przeciwdrobnoustrojowy
- przeciwzapalny
- wykrztuśny i sekretolityczny
właściwości potwierdzone badaniami naukowymi:
- przeciwmikrobowe (słabsze jednak niż olejku sosnowego)
- terpinolen skutecznie zapobiega utlenianiu lipoprotein o małej gęstości (LDL). Ten efekt ochronny mógłby prawdopodobnie opóźnić miażdżycę i w konsekwencji uniknąć chorób wieńcowych serca. Niektóre badania wykazały pozytywny wpływ tych przeciwutleniaczy na choroby sercowo-naczyniowe.
- przeciwutleniające
skład olejku z liści i końcówek gałązek:
- terpinolen (do 30%)
- α-pinene
- β-pinen
- β-mircen
- δ-3-caren ok 15. %
- R (+) limonen
- β-fellandren do 16%
- (E)-karyophyllen
- germaKrene D
- octan bornylu
- terpinen-4-ol
źródła:
- Avni Hajdari, Behxhet Mustafa, Gresa Ahmeti, Bledar Pulaj, Brigitte Lukas, Alban Ibraliu, Gjoshe Stefkov, Cassandra L. Quave i Johannes Novak, Essential oil composition variability among natural populations of Pinus mugo Turra in Kosovo, SpringerPlus volume 4, Article number: 828 (2015)
- Author links open overlay panelZorica S.Mitić, Boris Jovanović, Snežana Č.Jovanović TatjanaMihajilov-Krstev, Zorica Z.Stojanović-Radić, Vladimir J.Cvetković, Tatjana Lj.Mitrović, Petar D.Marin, Bojan K.Zlatković, Gordana S.Stojanović, Comparative study of the essential oils of four Pinus species: Chemical composition, antimicrobial and insect larvicidal activity, Industrial Crops and Products, Volume 111, January 2018, Pages 55-62
- J. Grassmann, S. Hippeli, R. Spitzenberger and E.F. Elstner,The monoterpene terpinolene from the oil of Pinus mugo L. in concert with [alpha]-tocopherol and [beta]-carotene effectively prevents oxidation of LDL, Phytomedicine: International Journal of Phytotherapy & Phytopharmacology(Vol. 12, Issue 6-7)