Opuncja – figa kaktusowa, nopal


Podczas naszej wycieczki na Teneryfę poszłam obejrzęc dokłdnie okazy  kwitnącej opuncji i zostałam mocno pokłuta! Było to moje pierwsze spotkanie z tą ciekawą rośliną.

Opuncja – figa kaktusowa (Opuntia ficus-indica), figa indyjska, nopal, występuje w pd Europie, Afryce pn i Ameryce Łacińskiej. Należy do rodziny kaktusowatych (Cactaceae). Wspólną cechą opuncji są spłaszczone pędy podzielone na człony.

Zastosowanie opuncji:

  • miąższ owoców i podpieczone łodygi używa się do sałatek oraz marmolad
  • sok z popieczonych łodyg w suchym kaszlu i gorączce
  • kleik z bogatych w śluz łodyg w paradontozie
  • rozgniecione łodygi stosuje się w leczeniu ropni
  • w Meksyku liście surowe lub pieczone stosowano jako środek przeciwcukrzycowy
  • na opuncji hoduje się koszenilę – pluskwiaki odstraszające karminowego barwnika
  • opuncja kest składnikiem tequili

Posiada szerokie zastosowanie w kosmetyce:

  • do  usuwania plam na skórze
  • do produkcji szamponów
  • zmiękcza i rozjaśnia skórę, usuwa plamy
  • działa przeciwzmarszczkowo
  • stymuluje syntezę białek HSP – białek szoku termicznego, odpowiadających za szybką naprawę zniszczeń spowodowanych przez wolne rodniki powstające pod wpływem promieniowania UV

źródła:

  • Romuald Czerpak, Agata Jabłońska – Trypuć – Roślinne surowce kosmetyczne
  • Ziołolecznictwo amazońskie i indyjskie – dr Katarzyna Żurowska
Written By
More from Ola

Tokaj – kraina wina

Tokaj – jest to nazwa regionu w północno-wschodnich Węgrzech sławnego z uprawy...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *